Copiii au fost norocoși ieri, de ziua lor, când în Piața Unirii din Focșani au avut loc o mulțime de activități în aer liber, special pentru ei. Noroc că a ieșit soarele de dimineață și a încălzit cu generozitate orașul până la prânz, când cerul a fost acoperit de nori negri și amenințători. Cei mici, care au asaltat centrul orașului, zburdând de colo colo, au avut timp să se bucure de toate minunățiile și să exploreze toate locurile, înconjurați de alți și alți copii, care au umplut Piața și Grădina Publică cu energia, inocența și entuziasmul lor.
Cu baloane colorate în mână, cu jucării sau cu vată de zahăr roz pe băț, cei mici au fost răsfățații zilei, cu părinții de mână. Unii dintre ei au explorat și escaladat zidurile de cărămidă din jurul Bisericii „Sf. Ioan Botezătorul” sau „grota” din Grădina Publică, alții s-au dat cu rolele sau cu bicicleta. Trei fetițe, pictate pe față cu mustăți de pisicuțe și cu urechiușe de Minnie, așteptau, cuminți, vata de zahăr promisă, de jur împrejurul aparatului din care se desprindea, ca o pânză de păianjen, mult doritul dulce.
Copiii au putut participa și la mai multe evenimente pregătite de Primăria Focșani pentru ei. Cei care au coborât în muzeul „Trepte de istorie” din Piața Unirii au putut admira expoziția colecție etnografică „Zestrea”, aparținând familiei Chiriță, din comuna Soveja. Cei mici au putut admira frumoase costume populare din Vrancea arhaică, dar și obiecte tradiționale din gospodăriile mocanilor vrânceni și au aflat cum se folosea, de pildă, putineiul din lemn de brad, în care se bătea laptele pentru a se alege untul. Ieri au trecut pragul muzeului peste 100 de persoane, după cum ne-a spus Odette Irimiea, coordonator programe educaționale la Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia”, organizator al acestei expoziții. „Mi-a plăcut ce am văzut, sunt lucruri vechi, de pe vremea bunicilor, nu am mai văzut așa ceva. Sunt frumoase”, ne-a spus Andrei, în vârstă de 7 ani.
Aproape de această locație, la cinematograful Balada, cei mici s-au așezat cuminți pe scaune pentru a urmări, pe marele ecran, un film pentru copii, intitulat „Din basmele românești”. Timp de o oră și jumătate, prichindeii au intrat în universul poveștilor spuse, la culcare, de mama sau bunica. „De abia aștept să văd filmul, sper să fie frumos. Azi este ziua copiilor și trebuie să ne bucurăm de ea”, ne-a spus și Maria.
La chioșcul central din Grădina Publică s-au desfășurat alte manifestări, precum Festivalul concurs pentru copii de muzică ușoară „Florile dragostei”, piesa de teatru „Prințesa și mușchetarii”, ateliere de jocuri și concursuri, Festivalul concurs pentru copii de muzică populară „Opincuța” și un minirecital coral susținut de Formația corală profesionistă „Pastorala”. Accesul a fost liber la toate aceste manifestări. Și locul de joacă din Grădina Publică a fost super-aglomerat ieri, de o avalanșă de copii, iar la mașinuțe s-a stat la rând.
De asemenea, lângă sediul Ansamblului Folcloric „Èara Vrancei” a fost organizat un târg pentru copii și mămici, cu jucării, păpuși lucrate manual, bijuterii pentru doamne, domnișoare și fetițe, dar și articole de îmbrăcăminte și încălțăminte aduse la schimb sau la vânzare de mămici.
La chioșcul cu înghețată a fost permanent coadă, dar la fel de solicitanți au fost și comercianții de popcorn, vată de zahăr sau baloane colorate. Totul pentru încântarea și bucuria prichindeilor.
Încă o dată, la mulți ani tuturor copiilor și celor care au rămas, sufletește, copii!