Precipitațiile căzute în cursul zilei de vineri au provocat noi probleme locuitorilor de pe Valea Râmnicului. Cea mai grea situație este în punctul Jitia de Jos, dar și la Luncile, unde două alunecări de teren sunt la un pas de a bloca din nou Drumul Național 2 N. Situația nu este tocmai roz nici în localitățile Vintileasca și Dumitrești, unde drumurile au fost iarăși spălate de balast, iar unele șosele s-au surpat.
Georgel Spătaru, primarul comunei Vintileasca, a precizat că autobuzul nu mai circulă de la râpa din Luncile, comuna Chiojdeni, spre localitatea pe care o conduce, iar drumurile comunale încep să cedeze unul câte unul de la atâta apă. „Cetățenii de la noi din comună nu au mai ajuns acasă cu autobuzul, deoarece nu s-a mai putut trece la râpa de la Luncile, din Chiojdeni. Plouă torențial și este foarte posibil să avem pagube însemnate. Eu sunt pe teren, să văd cum se prezintă toată treaba (vineri-n.r.). Piatra este cărată de șuvoaiele de apă de pe drum și rămâne pământul gol în urmă”, a spus edilul.
La Jitia, situația este critică în punctul unde drumul național s-a blocat până acum de două ori din cauza alunecărilor de teren. Din cauza apei care se infiltrează în sol, mii de tone de pământ se deplasează la vale, riscând să blocheze din nou drumul. Cu toate că la fața locului angajații unei firme acționează în permanență pentru a ține drumul funcționabil, munca acestora pare a fi în zadar. „La noi plouă abundent și cu siguranță vor apărea probleme. Ne așteptăm la situații dificile la alunecarea de teren de la Jitia de Jos. Acolo se acumunează apă în sus de râpă și cu siguranță pământul o va lua la vale din nou. De circulat circulă doar microbuzele și mașinile mai mici, în rest nu. Am trimis o informare cu privire la pagubele produse până acum și așteptăm să vedem ce soluții de finanțare se vor aloca. Un lucru bun este că au schimbat tuburile care s-au rupt pe DN2 R la Jitia de Sus, în punctul Gheorghe Neacșu”, a spus Ion Gheorghiță, primarul comunei Jitia.
În Dumitrești, drumul comunal ce face legătura cu satul Motnău este din ce în ce mai greu circulabil, iar alimentarea cu apă nu a fost repusă în funcțiune. „Probleme sunt pe drumul comunal de la Motnău, dar și pe celelalte drumuri din localitate. O situație la fel de dificilă o avem și de DJ Dumitrești-Tinoasa. Așteptăm un sprijin urgent pentru a putea repara toate distrugerile produse de ploi și de alunecările de teren. Dacă mai plouă așa, o să rămânem fără pietriș pe drumuri și cine știe ce se mai întâmplă”, a spus Petrică Dogaru, primarul comunei Dumitrești.
26 de familii trebuie strămutate la Chiojdeni
„Râpa mare de la Luncile” este acum cel mai vulnerabil punct de pe toată Valea Râmnicului. „Este critic la râpa mare de la Luncile, cum îi spunem noi, deoarece alunecarea de teren este destul de mare și vine la vale cu repeziciune. Deja a început să se adune apa într-un baraj, ce se formează în spatele acestei alunecări de teren. Tot în acest loc avem probleme cu cinci case, care se surpă din cauza alunecării de teren. Am adus trei module și urmează încă altele două, să ne ajungă. Ni s-a rupt și conducta de alimentare cu apă pe o distanță de 150 de metri. În satul Tulburea am rămas fără curent deoarece avem un cablu subteran și din cauza alunecării de teren s-a rupt”, a spus Șerban Pîrlogea, primarul comunei Chiojdeni.
Edilul a precizat că va fi nevoit ca, în cel mai scurt timp, să strămute 26 de familii din satul Luncile deoarece pur și simplu nu mai au pământ. „Trebuiesc strămutate 26 de familii, iar pe raza comunei nu am nici măcar un centimetru pătrat de teren pe care să îl folosesc în acest sens. Am făcut o situație și am trimis-o la Consiliul Județean Vrancea pentru a trimite la rândul lor la Guvernul României. Avem nevoie de bani pentru a repara stricăciunile produse de ploi până la acest moment”, a adăugat primarul.
Potrivit reprezentaților Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA), ieri după-amiază, pe cursurile de apă nu au fost înregistrate creșteri de debite, deși râurile Putna, Rm. Sărat și Trotuș erau și încă mai sunt sub averizare hidrologică Cod Galben. Aceasta expiră duminică seara, la ora 18.00. „Deocamdată (vineri, la ora 16.00) nu s-au înregistrat creșteri de debite pe cursurile de apă. Suntem sub afectul avertizării hidrologice Cod Galben pe râurile Putna, Rm. Sărat și Trotuș, situația fiind atent monitorizată”, a precizat Sergiu Mihăilă, purtătorul de cuvânt al SGA Vrancea. La ISU, vineri, până la ora 16.00, nu a fost raportată nicio problemă în urma ploii căzute în cursul zilei.