Primarul comunei Vulturu, Nicușor Păcuraru, a participat, joi, la inaugurarea monumentului comemorativ românesc din orașul Vîșnii Volociok, regiunea Tver, din Federația Rusă. Primarul a participat la această manifestare la invitația ambasadorului României la Moscova, Vasile Soare. Ambasadorul este originar din comuna Vulturu, județul Vrancea.
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Eroilor României, Ambasada României în Federația Rusă a organizat și desfășurat ceremonia de inaugurare a monumentului comemorativ românesc din orașul Vîșnii Volociok (330 km nord-vest de Moscova), ridicat în memoria celor 314 militari români morți în prizonierat în Lagărul NKVD nr. 216 și Spitalul special nr. 3051, care în anii 1944 -1948 au funcționat în acest oraș din regiunea Tver (fostă Kalininskaya). În deschiderea ceremoniei, preotul Åtefan Stanciu, de la parohia Sfinții Arhangheli – Parc Ghencea I din București, precum și preotul Vasilii Kiriciuk, de la eparhia Vîșnii Volociok, au oficiat serviciul religios de pomenire a prizonierilor români morți în lagăre și căzuți pe front. Ambasadorul Vasile Soare a depus la monumentul inaugurat o coroană de flori din partea Ambasadei României în Federația Rusă, iar atașatul român al apărării la Moscova, colonel Ioan Cobiliță, a depus o coroană de flori din partea Ministerului Apărării Naționale al României.
Participanții la ceremonie au păstrat un moment de reculegere, au aprins candele ale recunoștinței și au depus flori la mormintele militarilor români și străini înhumați pe raza orașului Vîșnii Volociok. Ambasadorul României în Federația Rusă, Vasile Soare, a prezentat semnificația ridicării acestui monument în orașul Vîșnii Volociok de Ziua Eroilor României, care se suprapune tradițional cu Ziua Înălțării Domnului Iisus Hristos și a evocat sacrificiul zecilor de mii de militari și civili români căzuți în luptă pe teritoriul Federației Ruse sau morți în lagărele ori batalioanele de muncă NKVD din fosta Uniune Sovietică. A amintit buna colaborare cu partea rusă în domeniul comemorării militarilor români și ruși morți și înhumați pe teritoriul celor două țări și a mulțumit autorităților locale și regionale Tver precum și Asociației Internaționale „Voennîe Memorialî” a Federației Ruse pentru sprijinul acordat în ridicarea monumentului de la Vîșnii Volociok.
În alocuțiunile lor, Inna Viktorovna Kuraeva, șef al Direcției de Cultură a Administrației orașului Vîșnii Volociok, și Alexandr Vasilevici Jermeliov, șef serviciu la Asociația Internațională „Voennîe Memorialî” a Federației Ruse, au remarcat preocuparea autorităților române pentru identificarea și marcarea locurilor în care au căzut în luptă sau au murit în prizonierat militari români, au dat asigurări că autoritățile centrale și locale ruse vor respecta acordurile încheiate cu alte state, inclusiv România, privind îngrijirea reciprocă a mormintelor de război și vor ocroti în demnitate toate monumentele comemorative de război românești înălțate în Federația Rusă.
În Lagărul NKVD nr. 216 de la Vîșnii Volociok, regiunea Kalininskaya (actualmente Tver) după 23 august 1944 au fost transferați 3.132 de prizonieri români de la Lagărul de verificare și filtrare nr.33 care a existat la Iași, din care, în primele luni de detenție în noul lagăr, au murit aproximativ 10%.