Vrânceanul Tudorel Toader, judecător la Curtea Constituțională și decan al Facultății de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a fost numit de Guvern reprezentantul României la Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, cunoscută drept Comisia de la Veneția.
Judecătorul constituțional Tudorel Toader a declarat vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX, că prima reuniune plenară la care va participa va avea loc în perioada 10-12 iunie la Veneția. „După această plenară, voi ști mai multe și voi putea spune mai multe amănunte privind poziția mea. Oricum, din Comisia Europeană pentru Democrație fac parte, în majoritate, membri sau reprezentanți ai statelor membre UE care sunt judecători constituționali, pentru că specificul activității comisiei constă în jurisdicția justiției constituționale”, a declarat Tudorel Toader.
Acesta a precizat că își va păstra în continuare funcțiile de judecător la Curtea Constituțională și de decan al Facultății de Drept de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pentru că activitatea Comisiei Europene pentru Democrație se desfășoară în sesiuni plenare și nu necesită o prezență permanentă. „Nefiind o activitate permanentă, ci una care se desfășoară în sesiuni plenare, care sunt cam patru pe an, îmi voi păstra pozițiile din țară. În afara plenarelor, mai există misiuni în țările care solicită experiza comisiei, dar în orice caz, activitățile de până în prezent vor continua în mod firesc”, a adăugat Tudorel Toader.
Comisia Europeană pentru Democrație prin Lege este organismul afiliat Consiliului Europei care se ocupă de probleme constituționale. Rolul Comisiei este de a oferi consiliere statelor membre și de a le ajuta pe cele care doresc să își alinieze structurile instituționale și legale cu standardele europene. Comisia lucrează în trei domenii principale: instituțiile democratice și drepturile fundamentale; justiție constituțională; alegeri electorale, referendumuri și partide politice.
Aceasta are 59 de state membre, 47 ale Uniunii Europene și încă 12 din toată lumea: Algeria, Brazilia, Chile, Israel, Kazahstan, Coreea de Sud, Kîrgîzstan, Maroc, Mexic, Peru, Tunisia și SUA. Comisia se întrunește la Veneția, iar membrii trimiși de către țări sunt numiți pentru patru ani. Secretariatul permanent este în Strasbourg, Franța, la sediul Consiliului Europei. Curtea Constituțională a României colaborează de peste 15 ani cu structurile Comisiei Europene pentru Democrație prin Lege.