Un număr de 27 de monede de aur dacice de tip Koson (stateri), care au fost scoase în mod clandestin din România și puse în vânzare pe piața internațională numismatică din Europa și SUA, au fost recuperate din Italia și vor fi aduse în țară, informează Muzeul Național de Istorie a României (MNIR). Readucerea în țară a 27 monede de aur dacice de tip Koson (stateri) reprezintă încununarea cu succes a aproape doi ani de muncă, la care au participat magistrați de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, ofițeri de poliție, funcționari din Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe și experți de la Muzeul Național de Istorie a României, precum și omologii lor din Italia.
Cu același prilej, vor fi prezentate și cele 138 de monede de aur de tip Koson recuperate recent de pe teritoriul satului Ocolișul Mare, județul Hunedoara, care vor fi aduse la Muzeul Național de Istorie a României, în vederea efectuării unor expertize.
Până în prezent s-au desfășurat 11 operațiuni de recuperare și repatriere a brățărilor de aur dacice (respectiv patru în 2007, una în 2008, una în 2009, una în 2011, două în 2012 și două în 2013), având ca obiect piese de patrimoniu repatriate prin aplicarea convenției UNIDROIT, din Franța, Elveția, Germania, Spania, Irlanda, Statele Unite ale Americii și Germania. Ca urmare a acestor acțiuni, Patrimoniul Cultural Național a fost reîntregit cu următoarele bunuri: 13 brățări dacice regale de aur, cântărind 12,633 kilograme, 1.024 monede de aur de tip Koson, 204 monede de tip Koson din argint, două umbo de scuturi de paradă regale dacice din fier, decorate cu reprezentări de animale reale și fantastice. Lor li se adaugă alte 33 monede grecești de aur de tip Lysimachos, emise în secolele II-I î.e.n., la Tomis și Kallatis, un depozit de unelte și arme din fier, precum și 3.663 monede din argint și bronz, recuperate de autoritățile judiciare române pe teritoriul României, între anii 2009 și 2014.