GALERIE FOTO: Case frumoase și „șezătoare pe carosabil la o bere și o sămânță“, pe strada Avântului

1
1603


Am pășit ieri pe Strada Avântului din Focșani, o stradă centrală, situată între intersecțiile cu străzile Ștefan cel Mare și Cotești. O stradă modernizată, cu asfalt și trotuare pavate, cu case de o parte și de alta, care de care mai frumoasă și mai plină de farmec. Curățenie, liniște, soare… Pe trotuar sunt parcate mașini, pentru că nu prea există locuri de parcare în zonă.   
 Ceea ce m-a fascinat au fost de la bun început casele, unele monument istoric, cu plăcuța aferentă lipită de fațadă. Prima, situată pe unul dintre colțurile străzii, e cu adevărat fermecătoare, restaurată cu bun gust și atenție la detalii. În curte, o tufă parfumată de trandafiri albi, alta de trandafiri roșii-sângerii, dar și o boltă umbroasă. În pridvorul casei, între coloane, ghivece și jardiniere cu flori albe, roșii, roz, mov, petunii, trandafiri și panseluțe… o splendoare!
 Mi-a plăcut și o altă casă, cu o curte plină de verdeață și de flori, discretă și elegantă. Alte case, moderne la vremea lor, cubice, doar cu parter, cu acoperișul scurt și ferestre lungi și înguste, adăpostesc spiritul altor vremuri. În curtea unei astfel de case vechi, cu fațada căzută, până la cărămidă, acoperită cu iederă cățărătoare, am găsit-o pe doamna Măndița Ștefan, trebăluind prin curte. Zâmbitoare, mi-a spus: „Este bine aici, în această zonă, sperăm să rămână așa. Curățenie este, lumină pe stradă este noaptea, trotuarele sunt făcute. Avem tot ce ne trebuie. De vreo 30 de ani ne-am mutat aici”. 
 Alte case, cu fațada direct în stradă, au pereții și tâmplăria ferestrelor și ușilor îmbătrânită și spălăcită de trecerea timpului și a intemperiilor. Lângă o casă impunătoare, la stradă, o alta, acoperită cu carton și șipci din lemn pe jumătate putrezite. Garduri din lemn spălăcit alături de împrejmuiri impunătoare, din fier forjat, două lumi alăturate. În acest peisaj își fac loc și vilele moderne, cu decorații din metal inoxidabil, colorate și futuriste. De vreo două curți nu m-am putut apropia, din cauza atenționărilor „Câine rău”, care s-au adeverit prin lătrături strașnice. 
 La începutul străzii, la intersecția cu Strada Ștefan cel Mare, se fac săpături pe o latură a străzii, pentru introducerea conductelor de termoficare, șanțul fiind semnalizat și încercuit cu bandă de atenționare.
 Pe această stradă sunt situate sediul central al SC Vincon Vrancea și Biserica Creștină Adventistă de ziua a 7-a.
 Pe site-ul www.monitorulvn.ro am primit și un comentariu, din partea unui locuitor de pe această stradă: „Păcat că nu ați venit ieri, azi au venit cei de la salubritate și au curățat toate buruienile de pe trotuarul din fața curții plină de beneficiari de ajutor social (prin bunăvoința primarului), cea fără poartă. Dar dacă veniți pe la ora 19 îi găsiți pe conaționali la șezătoare pe carosabil la o bere și o sămânță, ocupând jumătate de intersecție, asta în cazul în care nu fac „ture” cu motorul de tăiat lemne plin de puradei despuiați (care nu au scaun obligatoriu pentru copii mici și nici nu poartă centură). O întrebare… au număr de înmatriculare, revizie tehnică, permis, asigurare obligatorie, impozit? (sau tot bunăvoința primarului) Cam multă bunăvoință pe banii fraierilor care plătesc impozite”, comentează „GICA”. 
 
 Săptămâna viitoare vom ajunge pe o altă stradă din Focșani. Până atunci, vă așteptăm comentariile și propunerile pe www.monitorulvn.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here