Rezervele câtorva secții ale Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” Focșani au un grad sporit de confort, după ce au fost renovate. S-a schimbat tâmplăria și s-a făcut curățenie generală în grupurile sanitare, fiind puse gresie și faianță, dar și chiuvete și wc-uri noi. Renovări se fac și în saloanele secțiilor. Materialele sunt cumpărate cu bani din fonduri proprii, iar lucrările sunt efectuate de militari și personal contractual civil de la o unitate militară din cadrul Brigăzii 282, căreia se subordonează din punct de vedere logistic Spitalul Militar Focșani. Comandantul unității medicale, colonel dr. Constantin Adochiței ne-a spus că în spital nu s-a mai făcut nimic de mai bine de 30 de ani și că este nevoie de o reabilitare totală a spitalului, lucru care speră să se întâmple cât mai curând.
Rezervele din secțiile Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” Focșani, au intrat în renovare. La fel și câteva dintre saloane. Până acum au fost îmbunătățite rezervele din Secțiile Boli Interne, Chirurgie și Diabet Zaharat și Boli de Nutriție. Comandantul Spitalului Militar Focșani, colonel dr. Constantin Adochiței ne-a spus că lucrările de renovare au început de ceva timp și vor continua pe parcursul întregului an, în funcție de sumele de bani disponibile. Totul se face din fonduri proprii, iar acestea nu sunt atât de mari încât să poată acoperi nevoile unității medicale.
Colonel dr. Constantin Adochiței ne-a spus că s-a început cu rezervele din secțiile spitalului pentru că este nevoie de rezerve cu un grad sporit de confort. Practic, s-au schimbat ușile și geamurile, s-au pus gresie și faianță și au fost făcute modificări majore în grupurile sanitare ale rezervelor. Aici s-au pus chiuvete, wc-uri, gresie și faianță și s-a văruit. Materialele au fost cumpărate cu bani din fonduri proprii, iar mâna de lucru provine de la o unitate militară din subordineas Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” Focșani, unitate căreia i-se subordonează Spitalul Militar din punct de vedere logistic. „Acum facem o amenajare a unor saloane. Am început cu cele două rezerve din Chirurgie și acum continuăm cu niște saloane din Secția Medicală. Apoi vom urca și la Oftalmologie, ORL și saloanele din Chirurgie. Au mai fost renovate rezervele de la Boli Interne și Diabet Zaharat și Boli de Nutriție. Renovările constau în primul rând în reamenajarea grupurilor sanitare pentru că asta ne doare cel mai tare și apoi schimbarea tâmplăriei, a geamurilor și cam atât ne permit banii pentru că totul se face din venituri proprii. Noi ne subordonăm din punct de vedere logistic unei unități militare care ne livrează, cu ghilimelele de rigoare, mâna de lucru. Oamenii noștri s-au pensionat și deocamdată nu avem voie să facem nicio angajare. Este vorba și de militari dar și de personal contractual civil care lucrează în unitatea respectivă de Logistică. Este o unitate care este subordonată Brigăzii. Lucrările au început de ceva timp și totul se face în funcție de bani. Când mai strângem niște bani, mai facem ceva, evident ținându-se cont și de oamenii care ne ajută pentru că au și ei programul lor. Ei trebuie să-și respecte și programul de pregătire de luptă, iar personalul contractual civil dacă are o altă lucrare mai importantă în altă unitate este detașat acolo. Totul se întâmplă în funcție de cum strângem și noi bani și de cum pot și ei”, ne-a precizat colonel dr. Constantin Adochiței.
„Banii sunt extrem de puțini”
Îmbunătățirile se fac cu eforturi destul de mari pentru că totul se cumpără din fonduri proprii, iar sumele pe care spitalul le are nu sunt prea mari. „Este greu când ai puțini bani, extrem de puțini bani. Ne ajutăm. Banii se cheltuiesc pe materiale, iar ei sunt mâna de lucru. Este un sprijin și ține de relația pe care am avut-o și o am cu comandanții unităților. Renovările constau în schimbarea tâmplăriei, lucrări la grupurile sanitare, respectiv gresie, faianță, chiuvetă, tot și s-a dat cu var. De asemenea s-au pus și uși. Asta s-a întâmplat la toate rezervele”, a adăugat comandantul Spitalului Militar Focșani.
Anul acesta, spre final, Spitalul Militar Focșani este planificat și pentru activitatea de acreditare. Comandantul crede că acest lucru se va întâmpla totuși în primul trimestru al anului viitor, întrucât au apărut decalaje. El spune că renovările sunt necesare și pentru acreditare. „Acreditarea va fi la sfârșitul anului. Este prevăzută pentru luna noiembrie, dar cred că va fi o întârziere. Cel mai probabil vom fi acreditați în primul trimestru din 2015. Renovările se fac și pentru acreditare, dar în primul rând încercăm să facem ceva cât putem de bine și cât ne permite punga. Ne străduim să îmbunătățim cu ce putem. Jalea mare mare este în grupurile sanitare. Saloanele mai arată cum mai arată, iar dacă mai dai un var și mai schimbi o tâmplărie este altceva. Problema este cu grupurile sanitare pentru că toată țevăraia a început să ruginească. Mai cedează, le mai refacem, dar este necesar să facem o schimbare majoră”, a adăugat colonel dr. Adochiței. De menționat este faptul că la Spitalul Militar nu a fost introdusă coplata pentru rezerve.
Comandantul vrea să acceseze fonduri europene
Comandantul Spitalului Militar Focșani are planuri mari. Acesta își dorește ca unitatea medicală pe care o conduce să intre în reabilitare totală și are și soluții pentru asta. „Eu visez frumos în continuare și sper să se găsească o portiță legală prin care și spitalele din rețeaua MApN să poată accesa fonduri europene pentru infrastructură și aparatură așa cum fac spitalele din rețeaua civilă. Asta ar rezolva cel mai bine problema banilor. Dacă nu, eu încă mai sper la varianta a doua, aceea de a reuși să accesăm suma de bani necesară pentru reabilitarea spitalului. Această sumă ar trebui să o primim de la bugetul de stat pentru că este vorba de o sumă ce excede competența Ministerului Apărării. Suma este de peste 6 milioane de euro. Studiul de fezabilitate care a trecut prin consiliul tehnico-economic vorbește de peste 12 milioane de euro. Cu banii aceștia, dacă i-aș obține, aș putea reabilita spitalul”, a adăugat colonel dr. Constantin Adochiței.
Dacă s-ar aloca cei peste 12 milioane de euro, Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” ar intra în reabilitare totală. Comandantul spune că s-ar schimba
rețeaua de apă, de canalizare, rețeaua electrică, ar fi modernizate saloanele, modernizare care nu înseamnă doar schimbarea tâmplăriei ci senzori de fum, senzori de alarmă pentru camera de gardă a asistentelor, la fiecare noptieră o veioză și un buton de alarmă și altele. „Vorbim și despre liftul exterior pentru că pe interior nu avem soluție tehnică să facem lift așa că soluția tehnică este doar pe exterior, în lateral, pentru partea de ambulatoriu. De asemenea vorbim de modernizarea și mai mare a CPU-ului (Compartimentul de Primiri Urgențe – n.r) , crearea a încă unui culoar de acces în Laboratorul de Analize ca să fie Radiologia cu culoarul ei separat și Laboratorul de Analize cu un alt culoar, mansardarea spitalului ca să creăm spații și pe partea administrativă și pentru vestiarul asistentelor. Un alt obiectiv este dotarea blocului operator cu o instalație separată de ventilație. Sunt multe subpuncte între care și modernizarea centralei termice, a blocului alimentar și a spălătoriei. Blocul alimentar nu arată rău, dar este clar că trebuie modernizat. În 30 și ceva de ani nu s-a făcut nimic. În spitalul acesta nu s-a umblat deloc de mai bine de 30 de ani. Nu mă interesează doar să fiu comandant”, a mai spus colonel dr. Adochiței.
Acesta a adăugat că Spitalul Militar Focșani era programat să intre în reabilitarea multianuală de anul viitor, dar este posibil ca acest lucru să se întâmple mai târziu, întrucât au apărut noi cheltuieli.