Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Mecanismele benefice ale regimului mediteranean, identificate de cercetători


O dietă care combină grăsimile nesaturate, precum cele din uleiul de măsline, cu legume bogate în nitrați, precum spanacul, ar putea proteja contra hipertensiunii, potrivit unui studiu britanic, care a identificat mecanismul biologic benefic din spatele regimului mediteranean. Studiu, realizat pe șoareci, în Statele Unite, i-a ajutat pe cercetători să înțeleagă rezultatele unor cercetări precedente, potrivit cărora acest regim alimentar poate să reducă tensiunea arterială. 
Regimul mediteranean cuprinde cel mai adesea lipide nesaturate, existente în uleiul de măsline și în fructele cu coajă, dar și legume, precum spanac, țelină și morcovi. Aceste fructe și legume sunt bogate în nitrați anorganici și în nitriți, compuși chimici produși prin oxidarea azotului. Când aceste două grupe de alimente sunt combinate, reacția chimică a acizilor grași nesaturați cu moleculele de azot conținute în acele legume declanșează formarea acizilor grași „nitro” care scad tensiunea arterială. 
Cercetătorii de la King’s College din Londra, al căror studiu a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), au încercat să afle dacă acei nitrați și nitriți neutralizează o enzimă care regularizează tensiunea arterială. Åžoarecii modificați genetic pentru a fi rezistenți la acest proces de neutralizare a acelei enzime au continuat să aibă o tensiune arterială ridicată, în ciuda faptului că au fost hrăniți cu alimente bogate în acizi grași nitro, care în mod normal se formează în organism atunci când regimul alimentar este unul mediteranean. În schimb, în cazul șoarecilor obișnuiți, supuși aceluiași tip de alimentație, acești acizi grași au contribuit la scăderea tensiunii arteriale. 
De altfel, alte studii care au fost prezentate luni la conferința organizată de American Thoracic Society în orașul californian San Diego sugerează faptul că uleiul de măsline ar reduce anumite efecte cardiovasculare nocive cauzate de poluarea aerului. „Expunerea la particulele fine în suspensie în aer poate să declanșeze disfuncții ale vaselor sangvine, fapt care poate să provoace probleme cardiovasculare și să contribuie la apariția aterosclerozei”, a explicat medicul Haiyan Tong, cercetător la Agenția americană de protecție a mediului înconjurător (EPA), principalul autor al studiului. „În timp ce uleiul de măsline și cel de pește sunt cunoscute pentru efectele lor benefice contra acestei disfuncții, noi am examinat folosirea unor suplimente alimentare care conțin aceste uleiuri, pentru a contracara efectele cardiovasculare nefaste ale expunerii la o concentrație ridicată a particulelor poluante din aer”, a precizat el. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?