Comisiile mixte constituite în vederea evaluării și constatării pagubelor produse în urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice din perioada 14-15 mai a.c., au ajuns în alte cinci comune în cursul zilei de miercuri.
Astfel, la nivelul comunei Vizantea Livezi s-a constatat că, din cauza depășirii capacității de transport a albiei pârâului Vizăuț, un podeț tubular din satul Vizantea Răzășească a fost distrus, apărarea de mal a fost distrusă pe o lungime de aproximativ 15 ml în satul Vizantea Mănăstirească, iar din cauza aceluiași fenomen înregistrat pe albia pârâului Vizăuți, s-a produs o eroziune de mal pe o lungime de aproximativ 45 ml. De asemenea, patru podețe construite din tuburi prefabricate au fost afectate în aceeași perioadă, dar, în urma intervenției reprezentanților autorităților publice locale, acestea au fost refăcute.
În comuna Negrilești, din cauza unei alunecări de teren a fost afectat un drum de interes local pe o lungime de circa 20 ml, iar în urma scurgerilor de apă de pe versanți, a fost avariată parțial platforma DJ 205 L, pe o lungime însumată de aproximativ 2.5 km, prin spălarea balastului, acumulări de ebulmenți și crearea de făgașe. De asemenea, 7 podețe aferente șanțurilor de pe drumul județean sunt colmatate.
În comuna Spulber, în urma viiturilor, a precipitațiilor abundente și alunecărilor de teren, DJ 205 D a fost avariat pe lungime de circa 1 km, pe DC 108 a fost distrus asfaltul pe o lungime de 100 m, iar aproximativ 1 km de drumuri de interes local au fost afectate. Totodată, un pod a fost avariat, iar două punți pietonale au fost distruse.
La nivelul comunei Nereju, 2 poduri din beton construite peste pârâul Zâbala au fost distruse, 2,7 km din DJ 205 D și 3,5 km din DC 106 au fost avariate prin erodări de mal și spălarea platformei carosabile. De asemenea, membrii comisiei au constatat că lucrarea de deviere a pârâului Zăbala executată în aprilie-mai 2014 în aval de podul din centrul comunei a fost distrusă, iar eroziunea de mal din spatele pieții este în continuare activă, menținând pericolul de distrugere a construcțiilor limitrofe. Pagubele constatate au mai fost identificate și în notele de constatare anterior întocmite, situația agravându-se în timp.
În comuna Valea Sării, din cauza scurgerilor de pe versanți, au fost avariate platformele drumurilor sătești prin formarea de făgașe și spălarea balastului pe o lungime cumulată de aproximativ 2 km, un podeț a fost avariat, iar o lucrare hidrotehnică de pe malul râului Putna a fost avariată pe o lungime de cca. 150 m.
Activitatea de constatare și evaluare a pagubelor realizată de comisiile mixte de specialiști va continua atât în cursul zilei de astăzi, dar și pe parcursul săptămânii viitoare.