Ediția: Vineri 24 ianuarie 2025 Nr. 6800
Ediția: Vineri 24 ianuarie 2025 Nr. 6800

GALERIE FOTO: Focșaniul, primul oraș din România în care a fost finalizat cu succes proiectul de termoficare urbană


Municipiul Focșani este în aceste zile gazda unor specialiști în implementarea proiectelor cu finanțare europeană privind modernizarea sistemelor de termoficare, din toată țara. La seminarul de instruire pe tema sistemelor de termoficare, AM POS Mediu – Axa 3 – Termoficare, care are loc în perioada 21-23 mai, la Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” din Focșani, participă reprezentanți ai Autorității de Management (AM) pentru Programul Operațional Sectorial (POS) Mediu și ai diverselor Organisme Intermediare de implementare din Bacău, Galați, Pitești, București, Craiova, Sibiu și Cluj. De asemenea, la seminar participă și reprezentanți ai Primăriei Focșani, printre care și Adrian Imireanu, managerul de proiect pentru reabilitarea sistemului de termoficare urbană și reprezentanți ai SC ENET SA. Această sesiune de pregătire este organizată în vederea elaborării aplicațiilor de finanțare pentru viitoarele proiecte în domeniul termoficării pe care dorește să le implementeze Primăria Focșani. 
 La deschiderea lucrărilor a fost prezent și primarul Decebal Bacinschi, care le-a urat bun venit în Focșani participanților și a vorbit despre experiența proiectului de termoficare din Focșani. „Vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în derularea acestui proiect, de la Ministerul Mediului până la ultimul muncitor. Am beneficiat de specialiști, de firme serioase, care ne-au ajutat să putem implementa acest proiect. Am respectat termenele, chiar am finalizat mai devreme. În perioada următoare dorim să reabilităm în totalitate punctele termice, rețelele principale și secundare. Vrem să demonstrăm că sistemul centralizat este cel mai eficient. S-au făcut studii care au arătat că într-un bloc complet reabilitat prețul facturii este aproape la jumătate față de unul nereabilitat”, a afirmat primarul Decebal Bacinschi. Și managerul de proiect, Adrian Imireanu, a ținut să specifice faptul că la noua centrală a ENET sunt montate singurele motoare Rolls Royce din Europa de Est.  
        Focșaniul, în top  
 Pe parcursul seminarului, organizat de  AM POS Mediu și compania de consultanță RELIANS, vor fi abordate teme vizând sistemul de termoficare, soluții tehnice inovative în domeniu, dar va fi făcută și prezentarea proiectului de termoficare ce a fost derulat în Focșani în perioada 2011-2014, intitulat „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Focșani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterea eficienței energetice”. În ultima zi, vineri, participanții vor vizita noua centrală termică de la ENET și o parte dintre punctele termice reabilitate. 
 Proiectul derulat de municipalitatea focșăneană a fost unul de succes, deși a fost un proiect amplu și complex. „Municipiul Focșani se situează în primele trei orașe din țară, alături de Râmnicu Vâlcea și Botoșani, în care proiectul s-a finalizat cu succes, la timp, chiar înainte de termenul stabilit. De aceea, sperăm că și noul proiect se va desfășura în termen”, ne-a spus Cătălin Tiseac, director executiv al firmei de consultanță PM Solutions București, care a asigurat consultanța proiectului european de reabilitare a sistemului de termoficare urbană din Focșani. De asemenea, unul dintre specialiștii prezenți la seminar, Irina Duică, de la Termoproiect Iași, a ținut să adreseze felicitări reprezentanților municipalității pentru implementarea cu succes a acestui proiect: „Vă felicit pentru că sunteți primul oraș care ați finalizat proiectul din cele șapte orașe care au derulat astfel de programe de reabilitare a sistemului de termoficare urbană. Anul trecut orașul arăta ca după bombardament, dar s-au făcut eforturi mari, v-ați implicat și ați reușit. Să sperăm că și a doua etapă a proiectului va fi terminată la fel de repede”.   
 Proiectul, cofinanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Sectorial Mediu, a avut o valoare totală de 112 milioane lei, din care 56 milioane lei bani nerambursabili europeni, iar 5% a fost contribuția din partea Primăriei Focșani. Principalele lucrări au vizat construcția și retehnologizarea centralei ENET, modernizarea rețelelor de transport și distribuție și a punctelor termice, din zona centrală și de sud.  
 
        Până la sfârșitul lui 2015, toate rețelele de termoficare ar putea fi modernizate
 Una dintre temele importante abordate în cadrul sesiunii de pregătire este noul proiect care urmează să fie implementat în municipiul Focșani pentru reabilitarea rețelelor de termoficare și a punctelor termice din restul orașului, care nu au fost modernizate până în prezent. Potrivit noului proiect, urmează să fie modernizate 31 de puncte termice și 34 de rețele de distribuție aferente acestora, din zonele Bahne, Obor, fosta Autogară, Vâlcele. De asemenea, urmează să fie edificată o nouă rețea de termoficare în zona ANL Tineretului din cartierul Sud, pentru ca și aceste imobile, care în prezent au centrale termice de bloc, să fie racordate la sistemul centralizat de încălzire. Potrivit planificărilor, în acest an ar trebui realizate achizițiile publice, iar anul viitor să fie executate lucrările, având în vedere că termenul limită este destul de scurt, respectiv 31 decembrie 2015, după cum ne-a spus Camelia Iordache, manager de proiect la compania de consultanță Relians, care organizează seminarul, împreună cu AM POS Mediu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?