Vrâncenii care vor să beneficieze de anumite tratamente medicale în străinătate, decontate parțial de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), au acces mai ușor la acestea, începând cu luna iunie. Acest lucru este posibil în baza unei Directive a Uniunii Europene care, deși a intrat în vigoare în luna noiembrie a anului trecut, va fi implementată abia începând cu luna viitoare.
Zilele trecute a fost înființat Punctul Național de Contact pentru asistență medicală transfrontalieră, ce funcționează ca structură de specialitate aflată în subordinea președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Potrivit lui Mihai Copaci, șeful CAS Vrancea, prin intermediul Punctului Național de Contact, persoanele care vor să beneficieze de anumite investigații în țările membre UE pot afla informațiile de care au nevoie. „Punctul Național de Contact a fost înființat în baza Directivei Europene și prin intermediul acestuia, pacienții pot afla informațiile de care au nevoie pentru a beneficia de tratament într-o țară membră a UE. Directiva Europeană va fi implementată începând cu 1 iunie, când vor apărea și normele metodologice de aplicare”, spune Copaci.
Numerele la care pot fi obținute informații, de la reprezentanții Punctului Național de Contact, sunt: 0372.309.135 sau fax: 0372.309.283. De asemenea, a fost alocat și un număr de telefon ce poate fi apelat gratuit, 0800.800.941, disponibil între orele 10.00-16.00, iar în afara programului menționat, vor fi preluate solicitările sub formă de mesaje în registrate.
Anumite investigații necesită aprobarea CNAS
Potrivit informațiilor postate pe site-ul Ministerului Sănătății (MS), în anumite cazuri, pentru a beneficia de asistență medicală transfrontalieră, pacienții români vor trebui să obțină o autorizare prealabilă, eliberată de casele județene, în urma unei analize realizate de o comisie de experți din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. „Potrivit Hotărârii aprobate de Executiv, tipurile de asistență medicală pentru care se impune autorizarea prealabilă în vederea rambursării costurilor sunt: PET-CT (tomografie cu emisie de pozitroni) în regim ambulatoriu, servicii medicale spitalicești acordate în regim de spitalizare continuă și spitalizare mai mare de 24 de ore pentru următoarele tipuri de tratament: implant sau înlocuire de defibrilator cardiac, endoprotezare articulară tumorală, implant segmentar de coloană, bypass coronarian cu/fără investigații cardiace invazive și nașterea; medicamente în tratamentul ambulatoriu, pentru care este necesară aprobarea comisiilor de experți de la nivelul CNAS”, se precizează pe site-ul MS.
Rambursarea costurilor se va face de CAS Vrancea, dar la prețurile din România. De exemplu, în cazul în care o hernie de disc costă în România 1.000 lei și în statul X, membru UE, costă 1.500 lei, decontarea se face la valoarea de 1.000 lei, iar în cazul în care o peritonită costă în România 700 lei și în statul membru Y costă 500 lei, decontarea se face la valoarea de 500 lei.