Trei firme au depus, ieri, proiecte pentru realizara infrastructurii de internet în mediul rural prin intermediul fondurilor europene. Niciuna dintre aceste firme nu este din Vrancea, ci din București, Cluj și Ploiești. Proiectele pentru realizarea infrastructurii de internet au fost depuse la Oficiul Județean pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Vrancea în cadrul sesiunii de cereri de proiecte pentru măsura 322, submăsura e) din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – „Investiții privind infrastructura de broadband în spațiul rural”.
Este vorba despre o măsură pe care au putut depune proiecte de specialitate în domeniul telecomunicațiilor numai persoane juridice autorizate de Agenția Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Noua submăsură – aprobată de Comisia Europeană, ca modificare în cadrul PNDR 2007 – 2013, la finele anului trecut – era de mult așteptată deoarece se dorea acoperirea cu ajutorul fondurilor europene a acelor localități de pe întreg teritoriul României în care nu este prezentă rețeaua de acces sau distribuție în comunicații.
Obiectivul general al măsurii 322 este „îmbunătățirea condițiilor de viață pentru populație, asigurarea accesului la serviciile de bază, inclusiv accesul local la infrastructura de comunicații în bandă largă și realizarea investițiilor care contribuie la atractivitatea zonelor rurale în vederea creării de locuri de muncă și inversării trendurilor de declin economic și social, precum și protejarea moștenirii culturale și naturale din spațiul rural în vederea realizării unei dezvoltări durabile”.
Potrivit anunțului oficial, prin PNDR vor fi sprijinite investițiile care vizează crearea sau modernizarea rețelei de comunicații electronice de acces, aceasta reprezentand o componentă obligatorie în cadrul proiectelor aferente submasurii 322 e). De asemenea, vor putea fi sprijinite și investițiile care vizează crearea rețelei de distribuție acolo unde aceasta nu este prezentă, pentru asigurarea funcționalității buclei locale. Rețelele astfel create vor trebui să asigure o viteză de transfer de minimum 1 Mbps partajat pentru persoane fizice, respectiv de minimum 4 Mbps partajat pentru persoane juridice.
Investiția se realizează în baza unui Studiu de fezabilitate / Memoriu justificativ pentru rețeaua în bandă largă, fiind necesar avizul Institutului Național de Studii și Cercetări pentru Comunicații (INSCC București) pentru componenta tehnică din cadrul SF / MJ. Avizul INSCC reprezintă un document obligatoriu de anexat la Cererea de finanțare. Alocarea financiară publică, adică fondurile europe și bugetul statului pentru această submăsură, se ridică la aproape 20,24 milioane euro, numărul estimat de proiecte ce vor fi implementate fiind de aproximativ 120. Valoarea unui proiect este de maximum 200.000 euro iar ajutorul public nerambursabil poate ajunge la 90% din totalul cheltuielilor eligibile.
Din cele 1.546 localități la nivel național, în județul Vrancea au fost identificate de ANCOM un număr de 41 de localități din 12 comune unde puteau fi implementate aceste proiecte, respectiv satele Arșița, Fetig, Hotaru, Titila, Pleșești, Lojnița, Mărăcini, Seciu, Lupoaia, Siminoc, Tinoasa, Valea mică, Bălănești, Cocoșari, Dealu Lung, Groapa Tufei, Rașca, Șotârcari, Cerbu, Dealu Sării, Bâtcari, Brădetu, Făgetu, Ungureni, Valea Neagră, Odobasca, Petreanu, Farcaș, Jgheaburi, Piscu Reghiului, Ursoaia, Olăreni, Morărești, Tojanii de Jos, Tojanii de Sus, Covrag, După Măgura, Poiana Stoichii, Tănăsari, Bodești și Ploștina.