Mai multe echipe formate din medici și asistenți medicali, din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, s-au deplasat, ieri, în localitățile afectate de inundații. Cadrele medicale au fost în comunele Milcovul și Răstoaca, unde au distribuit vaccinuri medicilor de familie, au verificat instalațiile de apă și fântânile localnicilor, au prelevat probe din acestea și au vaccinat angajații ISU care intervin în zonele respective.
„Echipele DSP, în frunte cu un medic epidemiolog, s-au deplasat la Milcovul și Răstoaca și au distribuit vaccinuri din stocul epidemic, medicilor de familie. Este vorba de vaccinul împotriva difteriei, cel împotriva hepatitei A și cel împotriva rubeolei, rujeolei și oreionului. Medicii de familie trebuie să le folosească în cazul în care va fi nevoie, iar noi vom suplimenta necesarul dacă va fi cazul. De asemenea, au fost vaccinați cu serul împotriva difteriei și tetanosului angajații ISU care intervin în aceste zone. A fost verificată instalația centralizată de apă din Milcovul, iar în urma probelor s-a stabilit că apa poate fi consumată, și au fost prelevate probe din fântâni. Am distribuit primăriilor substanțe clorigene pentru dezinfecție. Mai mult, asistenții comunitari au fost instruiți să identifice persoanele cu risc care au casele inundate și să-i ajute să-și curețe locuințele. Prioritate au gravidele, copiii și bătrânii”, a precizat Cătălin Graur, șeful DSP Vrancea.
Aceste acțiuni vor continua și în week-end, dar și săptămâna viitoare. Mai mult, la sediul DSP Vrancea se va face permanență, așa că șeful instituției le recomandă tuturor celor care au nevoie de ajutor să apeleze numărul de telefon 0237.235.972. O altă recomandare a șefului DSP către persoanele din zonele afectate de inundații este să nu consume apă din fântâni.