Persoanele cu hemiplagie sau hemipareză în urma AVC au dreptul la indemnizație de handicap și asistent personal

3
5607


Ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Muncii, semnat marți, repară nedreptatea cu care se confruntau până acum persoanele care după ce au suferit un accident vascular (AVC) au rămas cu hemiplagie sau hemipareză. Până în acest moment, aceste persoane nu puteau fi încadrate în grad de handicap, nu puteau avea asistent personal și nici indemnizație, confruntându-se cu situații de-a dreptul disperate numai pentru că afecțiunile lor nu figurau în criteriile de încadrare în grad de handicap. 
 Inițial, Ordinul a avut în vedere doar introducerea sechelelor AVC cu deficite motorii severe, adică tetrapareze/ tetraplegii, parapareze/ paraplegii, monopareze/ monoplegii, indiferent de debutul afecțiunii (din naștere sau dobândit ulterior), vârstă și statut, însă erau omise hemiplegiile și hemiparezele. Prin recentul Ordin comun, acest lucru a fost reparat, având în vedere că aceste afecțiuni determină limitări funcționale majore de deplasare și de mișcare pentru persoanele care au suferit accidente vasculare cerebrale, acestea având nevoie de ajutor pentru realizarea nevoilor zilnice. 
 Noul ordin prevede încadrarea într-un grad de handicap a persoanelor diagnosticate cu hemiplegie/ hemipareză care necesită sprijin parțial sau permanent din partea altei persoane pentru desfășurarea activităților zilnice (de îngrijire personală, de aprovizionare, de administrare a medicamentelor, etc), conform anchetei sociale anexate la dosar. „Acest Ordin este binevenit, pentru că accidentele vasculare cerebrale lasă în urmă sechele serioase și recuperarea este anevoioasă. Aceste persoane au reală nevoie de susținere, de însoțitor, întrucât trebuie să urmeze un lung proces de recuperare fizică, ședințe de logopedie și consiliere psihologică pentru depășirea problemelor ce au intervenit după AVC”, a declarat Daniela Nicolaș, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea.
 
        Care sunt modificările concrete aduse de Ordin
 Inițierea unui astfel de demers din partea celor două ministere s-a impus, pentru că persoanele care au suferit astfel de afecțiuni, cu limitări ale autonomiei personale, nu au beneficiat, până la modificarea ordinului, de drepturile care decurg din certificatul de încadrare în grad de handicap. Concret, sunt revizuite capitolele 2 – Funcțiile senzoriale și 7- Funcțiile neuromusculo-scheletice și ale mișcărilor aferente. Acestea stabilesc: includerea în criterii a unor afecțiuni osteoarticulare invalidante (ex. coxartrozele), indiferent de vârsta la care au debutat și de etiologie (cauza: malformații congenitale sau dobândite pe parcursul vieții), dar care generează un impact major asupra autonomiei persoanei, cu răsfrângere asupra familiei și societății; aplicarea unitară a criteriilor la nivelul întregii țări, respectiv a comisiilor județene și de sector, pentru persoanele diagnosticate cu hemofilie, cu încadrarea în gradul de handicap accentuat și grav, cu termen de valabilitate permanent al certificatului, care se va face la a doua prezentare la comisie – fapt neprecizat în ordinul anterior; introducerea unor afecțiuni neurologice mai rare, care produc tulburări clinice semnificative (exemplu sindromul Prader-Willi SPW) – disfuncție neuro-comportamentală, distoniile musculare (primare și secundare) – boli neurologice manifestate prin contracții tonice involuntare susținute, repetitive sau permanente.
 Toate aceste modificări au ca scop îmbunătățirea vieții persoanelor cu dizabilități, printr-o evaluare complexă atât din punct de vedere medical, cât și al autonomiei personale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here