Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Monitorul sănătății tale: Retracția gingivală


 Gingia este țesutul moale de la nivelul cavității orale care înconjoară și susține dinții. Gingiile sănătoase sunt fixate ferm de dinți. Detașarea lor, urmată ulterior de expunerea rădăcinilor dentare, poartă numele de retracție gingivală. 
    Deși ea poate apărea fiziologic odată cu înaintarea în vârstă, multe persoane sunt afectate mult mai timpuriu decât în mod normal. Se întâmplă mai ales după vârstă de 40 de ani și poate fi un fenomen izolat, localizat sau poate afecta întreaga dantură, având o cauză generală. 
    Cauzele care stau la baza acestei afecțiuni sunt: 
– Boala parodontală este cauza cea mai frecventă. Ea determină retracția generalizată a gingiilor, prin scăderea cantității de os care susține gingia; 
– Acumularea de tartru și placă bacteriană induce retragerea gingiei, inflamarea și sângerarea acesteia; 
– Traumatismele, obiceiurile vicioase: periaj excesiv, folosirea scobitorilor sau folosirea incorectă a aței dentare; de asemenea, agresiunea repetată a gingiei cu un obiect dur – capătul unui creion, unghia sau piercing-urile; 
– Forțe ocluzale transmise inegal și necontrolat, cel mai frecvent prin bruxism (scrâșnitul din dinți) 
– Modificări de poziție ale dinților, care rezultă cel mai des în urma pierderii unor dinți de pe arcade. 
– Factori anatomici legați de tulburări de erupție a dinților, forma individuală a dinților, malpoziții dentare;  
– Tratamente stomatologice incorect realizate: lucrări protetice, obturații neadaptate sau croșete dentare în cazul protezelor parțiale – acestea invadează spațiul gingiei și induc retragerea acesteia. 
 De cele mai multe ori, pacienții ajung la noi din cauza nemulțumirii estetice cauzată de aceste retracții gingivale: dinții par mai alungiți, cu spații între ei (din cauza retragerii papilelor interdentare), este vizibilă diferența de culoare dintre smalț și cement, acesta din urmă fiind gălbui. De asemenea, pot apărea carii pe partea radiculară. Pacientul poate acuza dureri la contactul zonei respective cu băuturi sau alimente reci, dulci, acre sau condimentate. Poate apărea sângerarea sau mobilizarea dinților și chiar căderea lor. 
 Tratamentul retracției gingivale este destul de complex și se realizează în urma diagnosticului și a unor investigații radiologice. Avem în vedere, în primul rând, îndepărtarea sau ameliorarea tuturor factorilor care au dus la instalarea retracției.  Atitudinea terapeutică față de retracțile gingivale este diferită în funcție de mecanismul de producere.  
 În prima fază, se are în vedere igienizarea cavității bucale (detartraj, periaj profesional, rezolvarea cariilor, extragerea dinților care nu pot fi recuperați sau care prezintă defecte de erupție sau poziție ce nu pot fi corectate prin alte metode). Pacientul trebuie îndrumat spre menținerea stării de igienă, spre eliminarea obiceiurilor vicioase. Ulterior, se face reechilibrarea ocluzală prin diverse metode și se are în vedere realizarea unor lucrări dentare corecte din punct de vedere estetic și funcțional. 
 Medic stomatolog 
Dr. Remus Florin Rîcu 
Dacă aveți întrebări pentru medicii de la Hyperclinica Dent Excel, situată în Focșani, strada Constituției, nr. 36, le puteți trimite pe mail:  redactie@monitorulvn.ro sau pe adresa redacției: Monitorul de Vrancea, strada Bucegi nr. 21.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?