Inspectoratul Åcolar Județean a publicat Ghidul Candidatului la Învățământul Liceal, iar de astăzi acesta va fi distribuit în școlile gimnaziale. Elevii de clasa a VIII-a vor găsi în ghid oferta completă pentru clasele a IX-a în liceele din întreg județul, inclusiv ultimele medii de admitere în anul școlar trecut.
Liceele din județ au pregătit oferta educațională pentru clasa a IX-a, în anul școlar 2014-2015. La Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani sunt 56 locuri pentru specializarea Tehnician în achiziții și contractări, iar media minimă de admitere a fost anul trecut 8,03. La specializarea Tehnician în activități economice/ Tehnician în administrație sunt disponibile 84 locuri, media de admitere fiind 8,63, iar la specializarea Tehnician în turism/ Tehnician în gastronomie/ Organizator banqueting sunt disponibile 84 locuri, media de admitere de anul trecut fiind 8,13.
Colegiul Național „Al. I. Cuza” Focșani pune la dispoziția absolvenților de clasa a VIII-a 56 locuri la specializarea matematică – informatică, unde media de admitere a fost anul trecut 9,20, dar 56 locuri la specializarea științe ale naturii (media de admitere 9,18) și câte 28 de locuri pentru specializările filologie și științe sociale (mediile de admitere au fost 9,10, respectiv 9,21).
Colegiul Național „Unirea” din Focșani, la profilul științe ale naturii are 28 de locuri disponibile (media de admitere anul trecut a fost 9,75). La matematică-informatică sunt 112 locuri (media de admitere 9,48), 28 de locuri la specializarea științe sociale (media de admitere este 9,21), 28 de locuri la filologie (medie de admitere de 9,59) și 28 de locuri la științe sociale (media de admitere este 9,54).
Liceul Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani pune la dispoziția absolvenților de clasa a VIII-a 112 locuri pentru specializarea filologie (media de admitere anul trecut a fost 8,22). 28 locuri sunt la specializarea științe sociale (media de admitere a fost 8,92. Pentru specializarea învățător-educator sunt scoase la concurs 56 de locuri.
Liceele tehnologice mizează pe specializări căutate pe piața muncii
Liceele tehnologice speră să atragă de partea lor elevi dornici să se specializeze într-o meserie căutată pe piața muncii. Avantajul celor care vor opta pentru aceste licee este că la final vor putea obține pe lângă diploma de Bacalaureat și un certificat de atestare profesională.
Astfel, Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani pune la dispoziția celor interesați 28 de locuri pentru specializarea tehnician în instalații electrice și tot atâtea locuri pentru specializarea tehnician electromecanic (media minimă a fost anul trecut 7,14). Câte 56 de locuri mai sunt disponibile la această unitate de învățământ și pentru specializările electronică și automatizări și mecanică. La specializarea matematică – informatică sunt disponibile 28 locuri (media de admitere a fost 7,90). Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” din Focșani pofertează 140 de locuri pentru specializarea turism și alimentație și 28 de locuri la specializarea industrie textilă și pielărie.
Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Focșani pune la dispoziția absolvenților de clasa VIII-a 56 de locuri la specializarea economic (media de admitere a fost 7,34), iar la specializarea turism și alimentație 28 locuri (media de admitere a fost 7,56). Câte 28 de locuri sunt pentru specializările electronică și automatizări și mecanică.
La Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” din Focșani, 28 de locuri sunt pentru specializarea agricultură (media de admitere a fost de 5,06), iar pentru specializarea industrie alimentară sunt 56 locuri (media de admitere a fost 6,32). Cu media 5,74 pot fi admiși elevii la specializarea protecția mediului. Câte 28 de locuri sunt disponibile la specializările construcții, instalații și lucrări publice, electromecanică, mecanică și noua specializare științe sociale.
Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia” din Focșani pune la dispoziție 56 locuri pentru specializarea electric și 84 pentru specializarea mecanică (media de admitere a fost anul trecut 5,98). Avantajul elevilor care absolvă cursurile acestui liceu este că pe lângă atestat profesional, pot obține și carnetul de conducere categoria B.
Liceul Tehnologic „G.G. Longinescu” ofertează câte 28 de locuri pentru specializările protecția mediului, estetica și igiena corpului omenesc și filologie, ultimele două fiind specializări nou introduse.
Ofertă bogată și în liceele din județ
Liceul Teoretic ,,Emil Botta” din Adjud pune la dispoziție 56 locuri la specializarea matematică-informatică (media de admitere a fost 8,86) și câte 56 de locuri pentru specializările științe ale naturii, filologie și științe sociale (pentru ultimele două mediile de admitere au fost 8,02, respectiv 6,69.) Liceul Teoretic ,,Ioan Slavici” din Panciu are câte 28 de locuri pentru specializările economic, matematică-informatică și științe ale naturii. Pentru specializarea filologie sunt disponibile 56 locuri (media de admitere a fost 6,08).
La Liceul Teoretic „Grigore Gheba” din Dumitrești sunt disponibile câte 28 locuri la specializările științe ale naturii și filologie.
La Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” din Odobești sunt câte 28 locuri pentru specializările filologie și noua specializare științe ale naturii. La Liceul „Simion Mehedinți” din Vidra sunt disponibile câte 28 de locuri pentru specializările economic și matematică-informatică, 28 locuri la specializarea turism și alimentație (media de admitere a fost 5,58), 28 de locuri la specializarea științe sociale (media de admitere de 6,58).
La Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” din Panciu sunt disponibile 56 de locuri la specializarea turism și alimentație.
La Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” din Mărășești sunt disponibile câte 28 de locuri pentru specializările economic, electromecanică și matematică-informatică.
Liceul Tehnologic din Odobești propune câte 28 locuri pentru specializările agricultură și protecția mediului.
Colegiul Tehnic „Gh. Balș” din Adjud oferă absolvenților de clasa a VIII-a câte 28 de locuri pentru specializările industrie alimentară și protecția mediului, 28 locuri la specializarea economic (media de admitere a fost 4,67), 28 locuri la turism și alimentație (medie de admitere de 6,72) și 56 de locuri la specializarea mecanică.
Locuri la liceele vocaționale
Liceul cu Program Sportiv din Focșani are disponibile 84 de locuri la specializarea sportiv-nivelul 3 de calificare, instructor sportiv-ramura atletism, baschet, fotbal, judo și rugby.
Liceul de Artă „Gh. Tattarescu” din Focșani oferă câte 28 locuri pentru specializările arhitectură, arte ambientale și design, arte plastice și decorative și muzică.
Elevii care optează pentru licee vocaționale trebuie să se înscrie în perioada 26 – 27 mai la probele de aptitudini, care se vor desfășura în perioada 28 – 30 mai. Pe 2 iunie vor fi afișate rezultatele și vor putea fi făcute contestațiile. Pe 3 iunie vor fi afișate rezultatele finale. Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educației Naționale, pe 4 iulie va avea loc validarea de către comisia de admitere județeană a listei candidaților admiși la liceele sau clasele la care s-au susținut probe de aptitudini și afișarea listei în unitatea de învățământ liceal respectivă. Examenul de admitere în liceele vocaționale se încheie pe 7 iulie cu ridicarea de la liceele vocaționale a fișelor de înscriere de către candidații care nu au fost admiși la
clasele pentru care au susținut probe de aptitudini.
Candidații care vor opta pentru specializarea învățător-educator la Liceul Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani vor susține la rândul lor probe de aptitudini.
A doua șansă pentru adulți
Persoanele care nu au avut posibilitatea de a urma cursurile liceale la vremea potrivită, pot opta pentru cursurile liceale la frecvență redusă sau seral. La Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” sunt disponibile la seral 28 de locuri, specializarea industria textilă și a pielăriei. 28 de locuri, tot la seral, sunt disponibile pentru specializarea industrie alimentară la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea”. La Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia” din Focșani sunt disponibile la seral 28 de locuri, specializarea mecanică.
Liceul „Simion Mehedinți” Vidra pune la dispoziția celor interesați 28 de locuri la seral pentru specializarea fabricarea produselor de lemn și 28 de locuri la frecvență redusă, specializarea științe sociale. Liceul Tehnologic din Odobești propune înființarea unei clase cu 28 de elevi la seral pentru specializarea comerț, iar Liceul Teoretic „Grigore Gheba” propune pentru forma de învățământ seral 28 de locuri, specializarea filologie.
Locuri la învățământ special
Elevii cu nevoi speciale pot opta pentru Centrul Åcolar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna” din Focșani, care oferă 12 locuri la specializările științe ale naturii și industrie textilă și pielărie. Centrul Åcolar pentru Educație Incluzivă Măicănești pune la dispoziție 12 locuri pentru specializarea industrie textilă și pielărie.
La aceeași specializare sunt disponibile 12 locuri și la Centrul Åcolar pentru Educație Incluzivă Mihălceni.
Evaluarea Națională contează 75 la sută
Media de admitere la liceu se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 75%, și media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are o pondere de 25% în calculul mediei de admitere.
Examenul de Evaluare Națională debutează în perioada 16-18 iunie cu înscrierea. Pe 23 iunie candidații vor susține proba scrisă la Limba și literatura română, iar pe 25 iunie la matematică. Pe 27 iunie se vor afișa rezultatele, iar în intervalul 16.00-20.00 se pot depune contestații. În intervalul 28-30 iunie se vor soluționa contestațiile, iar pe 1 iulie vor fi afișate rezultatele finale.
Prima etapă de admitere în învățământul liceal de stat pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2014-2015 are loc în perioada 4-8 iulie cu completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenți și părinții acestora, asistați de diriginții de clasa a VIII-a. Între 10-12 iulie are loc înscrierea și repartizarea candidaților pentru învățământul special. Repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a se va face pe 15 iulie. Elevii vor fi repartizați în funcție de opțiunile înscrise pe fișa personală, în ordinea descrescătoare a mediilor.
Candidații care nu vor fi repartizați în prima etapă sau care nu și-au depus fișele mai au o șansă în cea de-a doua etapă de înscriere, care are loc în perioada 16-21 iulie. Repartizarea computerizată a candidaților se va face pe 24 iulie. Ultima etapă de repartizare este programată să debuteze în perioada 4-5 septembrie. Participă absolvenții care nu au participat la nicio repartizare sau nu au fost repartizați în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care și-au încheiat situația școlară ulterior etapelor anterioare. Locurile de la învățământ special nu participă la repartizarea computerizată.
Centrul județean de admitere la liceu va fi la Inspectoratul Åcolar Județean, iar Centrul special de înscriere pentru candidații proveniți din alte județe la Åcoala Gimnazială „Åtefan cel Mare” din Focșani.
Broșura de admitere în clasa a IX-a
AICI