Å¢ăranii trebuie să declare fiscului, până la 26 mai, terenurile agricole și animalele pentru ca finanțiștii să le calculeze impozitul care trebuie plătit pe veniturile din agricultură în acest an. Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea a anunțat calendarul declarațiilor fiscale care trebuie depuse în luna mai, inclusiv declarația 221 „Declarație privind veniturile din activități agricole impuse pe norme de venit”. Față de anul trecut, declarația depusă de țărani în 2014 trebuie să conțină toate localitățile unde aceștia au terenuri pentru ca impozitarea să fie corectă. Finanțiștii au modificat formularul 221 „Declarație privind veniturile din activități agricole”, astfel încât agricultorii pot menționa acum informații privind localitatea în raza căreia se desfășoară activitatea agricolă, precum și localitatea sau localitățile unde vor beneficia de încadrarea în limitele veniturilor neimpozabile.
De asemenea, la formularul 221 a fost introdusă o anexă care se completează de fermier în situația în care activitatea agricolă și-o desfășoară pe raza mai multor localități. „Contribuabilii/asocierile fără personalitate juridică care dețin suprafețe destinate producției agricole vegetale/animale în localități diferite, vor completa la secțiunea III „Date pentru stabilirea venitului impozabil” câte un tabel pentru fiecare localitate cu datele referitoare la activitatea desfășurată. În situația în care, tabelele de la secțiunea III „Date pentru stabilirea venitului impozabil” din formular nu sunt suficiente pentru declararea datelor referitoare la toate localitățile pe raza cărora se desfășoară o activitate agricolă (contribuabilul/ asocierea fără personalitate juridică deține suprafețe destinate producției agricole vegetale/animale în mai mult de patru localități), contribuabilii/asocierile fără personalitate juridică completează și formularul «Anexa nr….. la Declarația privind veniturile din activități agricole impuse pe bază de norme de venit», care se atașează la declarație”, au anunțat reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea.
Alte modificări se referă la metodologia de calcul a normelor de venit, respectiv a calculării impozitului care trebuie plătit de țărani. Guvernul a aprobat metodologia care trebuie folosită de direcțiile agricole la calcularea normelor de venit. Hotărârea aprobată de Guvern prevede că „normele de venit se stabilesc și se propun de către Direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București, prin consultarea entităților publice teritoriale din sectorul agricol și al structurilor asociative profesionale din agricultură, de la nivelul fiecărui județ”. Metodologia în baza căreia vor fi calculate normele de venit, și implicit impozitul care trebuie plătit de fermieri a fost realizată de Ministerul Agriculturii, care a trimis proiectul spre direcțiile agricole județene, care l-au folosit la stabilirea unui proiect de norme.
La Vrancea, proiectul normelor de venit a fost trimis către Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea și către Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați (DGRFP). În principiu, aceste norme nu ar trebui să fie modificate decât în situații excepționale, de exemplu dacă în județe limitrofe sunt diferențe foarte mari la normele de venit pentru aceeași cultură agricolă. Comparativ cu anul trecut, una dintre noutăți este că țăranii care au culturi calamitate în acest an vor beneficia de reduceri la impozite. Însă nu orice suprafață cultivată afectată, de exemplu de grindină, este considerată calamitată, ci doar acelea unde pagubele depășesc 30%.