Aproape că nu există zi în care cel puțin un vrâncean să nu reclame că a fost victima unei infracțiuni de furt. Se fură de peste tot: din buzunare, din case, mașini, de pe câmp, de oriunde. Sunt și cazuri când reclamaților li se sustrag anumite bunuri după ce sunt lovite ori împinse, iar în aceste cazuri este vorba despre tâlhării.
Pentru a reduce numărul infracțiunilor de furt și al tâlhăriilor, la nivelul IPJ Vrancea a demarat o amplă campanie de prevenire, intitulată „Infractorii te pot cunoaște mai bine decât crezi”. Campania se va încheia în luna septembrie. „În perioada 15 aprilie – septembrie 2014, polițiștii vrânceni împreună cu Groupama Asigurări, desfășoară campania de prevenire „Infractorii te pot cunoaște mai bine decât crezi”, în scopul informării populației cu privire la modalitățile de prevenire a furturilor și tâlhăriilor. Prin intermediul campaniei „Infractorii te pot cunoaște mai biune decât crezi”, cei vulnerabili vor afla cum să nu devină victime ale infracțiunilor. Activitățile constau în recomandări cu caracter preventiv, prin distribuirea unor materiale informative, precum și în realizarea unor întâlnirii cu beneficiarii proiectului. Pe durata campaniei la nivel național, vor fi distribuite 150.000 de flaiere cu recomandări preventive și 5.000 de afișe, ce vor fi expuse la avizierele blocurilor, la sediile unităților de poliție, la intrările în centrele comerciale și în alte locuri publice. De asemenea, pentru promovarea mesajelor, vor fi realizate un microsite, un clip video ce va fi distribuit prin rețeaua Internet, un spot video realizat de o trupă umoristică, iar 18 imagini reprezentative vor fi distribuite prin rețelele de socializare. Totodată, în vederea răspândirii mesajelor destinate prevenirii tâlhăriilor, a furturilor din locuințe și a furturilor de și din auto, se vor organiza întâlniri cu grupuri țintă, respectiv asociații de proprietari și profesionale, angajați ai unor instituții sau societăți comerciale”, ne-a transmis inspectorul principal Bogdan Toader, de la Biroul de Presă al IPJ Vrancea.
Polițiștii au mai spus că pe parcursul întâlnirilor, vor fi prezentate o serie de măsuri de prevenție privind protejarea patrimoniului propriu. Pentru ca mesajul campaniei să ajungă la cât mai multe persoane, vor fi organizate acțiuni de informare în zone cu aflux mare de cetățeni. Infracțiunile contra patrimoniului sunt favorizate de factori de ordin socio-economic și de tratarea cu superficialitate a măsurilor de protecție recomandate de poliție.
La nivel național, infracțiunile contra patrimoniului reprezintă jumătate din totalul infracțiunilor sesizate, dar pentru prima dată în ultimii 10 ani, în anul 2013 au înregistrat o scădere cu 6,4%, scăderea fiind dată, în principal, de trendul descendent al faptelor de furt și tâlhărie. Astfel, pentru prima dată în ultimii șase ani, furturile au scăzut semnificativ (-8,3%). Infracțiunile de tâlhărie reprezintă 0,7% din totalul infracțiunilor sesizate, care în anul 2013 au înregistrat o scădere importantă (-23,9%), pentru prima dată în ultimii 3 ani, ajungând la cea mai mică valoare din ultimii 10 ani.
Åi în judetul Vrancea infracțiunile contra patrimoniului, în anul 2013, au reprezentat 43,5% din totalul infracțiunilor sesizate la nivelul județului, fiind în scădere cu 15% față de anul 2012. Astfel, furturile au scăzut cu 8% față de anul 2012. Totodată, au scăzut cu 24% furturile din locuințe și cu 52% furturile de autovehicule, dar au crescut cu 5% furturile din autovehicule. De asemenea, infracțiunile de tâlhărie au înregistrat anul trecut, în Vrancea, o scădere cu -33%, tendința națională privind scăderea fiind valabilă și în județul nostru.
Este bine de știut că o mare parte dintre infracțiunile contra patrimoniului sunt favorizate de neglijența cetățenilor în a-și asigura bunurile pe care la dețin.