GALERIE FOTO: Leonardo da Vinci, REÎNCARNAT la Adjud – Alexandra Matei pictează şi învaţă de nota 10

13
7078

Pictează de nici trei ani, însă când atinge coala de desen cu pensula îți dă senzația că face acest lucru de când se știe. Îmbină foarte frumos culorile vii și speră ca ale sale creații să lase un sentiment de bucurie în sufletele celor care le admiră. Tânăra pictoriță se numește Alexandra Matei, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Emil Botta” din Adjud. 
 Alexandra Matei, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Emil Botta” din Adjud este specială, iar talentul său de a picta în culori vii, optimiste, este cu siguranță o încântare pentru ochii oricărui privitor. Alexandra a început să picteze mai întâi în joacă. A fost un joc frumos, care a fost apreciat de profesorul de desen Gheorghiță Galan, de la Liceul Teoretic „Emil Botta” din Adjud, singurul care i-a admirat lucrările și a încurajat-o să urmeze acest drum. Desena și când era mică, însă pe atunci cu ajutorul mamei. Acum pictează singură și ceea ce iese din mâinile sale este cu adevărat artă, pentru că nu pune doar culoare, ci și o mică parte din sufletul său. „Am început să pictez când am intrat la liceu. Până atunci n-am mai desenat, mai desenam în clasele mici, dar mai mult mama mă ajuta. Când am intrat la liceu domnul profesor, prima dată, mi-a zis: ce ar fi să vii să pictăm pereții? Åži am zis să încerc. Era prima activitate extracurriculară la care participam și am acceptat”, povestește Alexandra Matei.
        Fericirea în culori, pe o hârtie
 Alexandra nu este acel pictor amator care are nevoie de un mare model pentru a se putea inspira în realizarea creațiilor sale. Pictează exact ce simte și cum simte, dar cel mai mult apreciază opera lui Leonardo da Vinci. De asemenea, apreciază și talentul profesorului ei de desen Gheorghiță Galan, de la care, spune ea, învață permanent lucruri noi și care o ajută în muncă. „Pictez o combinație, câteodată abstract, câteodată chipuri, dar tind spre culori, să fie cât mai colorat. Consider că fiind tânără, mi se potrivește să am o paletă bogată de culori. Nu am un pictor preferat, dacă ar fi să aleg pe cineva, ar fi da Vinci, că e mai vechi, iar din cei mai noi, pe domnul profesor. Prima dată nu pictam foarte mult, dar m-a atras din ce în ce mai mult. A devenit ca o dependență. Acum alternez, când școală când pictură”, a  mărturisit Alexandra. 
 Ea pictează doar în acuarele și pe suport de hârtie, pentru că nu și-ar permite să picteze pe pânză, în ulei. Acest lucru nu îi strică câtuși de puțin din elan și dăruirea  pentru această artă. „În general sunt scumpe materialele pentru pictat, dar eu folosesc doar acuarele, nu în ulei, nu îmi permit”, mai spune Alexandra. 
        Prin pictură dăruiește un pic din sufletul său
 În cei aproape trei ani de când s-a apucat serios de pictură, a reușit să realizeze 12 opere. Pe majoritatea le-a oferit cu mult drag colegilor, profesorilor sau părinților. Un tablou este cadoul care o reprezintă cel mai mult pentru că „aceste cadouri li s-au părut extraordinare și mă bucur. Au spus că niciodată nu au mai văzut așa ceva. Atunci când oamenii admiră, se minunează, orice, dacă trezește un sentiment, pe mine mă bucură. Toate lucrările sunt importante, pentru că în fiecare din ele pui ceva din tine. Nu vreau să transmit un mesaj, ci un sentiment prin picturile mele”. 
 A donat două picturi și liceului adjudean, pentru că a simțit că era nevoie de un dram de culoare pe pereții unității de învățământ. Asta i-a dat și un sentiment de împlinire. „Primele două picturi le-am donat școlii pentru că mi s-a părut anostă atmosfera și atunci am zis să le donez. Mi s-a sugerat de fapt și am acceptat. Am simțit ceva frumos, fac ceva frumos pentru liceu. Eram fericită că îmi privesc profesorii picturile”, spune Alexandra. 
        Adolescenta fără Facebook
 Alexandra Matei este poate una dintre puținele adolescente care nu are un cont pe Facebook și nu își petrece timpul socializând în mediul virtual. Spune că are alte preocupări, că folosește internetul doar pentru a-și găsi modele pentru viitoarele sale picturi, o combinație interesantă între abstract și concret. „Nu am cont de Facebook, am atâtea de făcut încât nu mai am timp. Nu aș suporta să stau pe Facebook toată ziua, cum văd la unii colegi. Pe internet citesc articole, caut fotografii, alte lucrări ale altor artiști, văd alte viziuni. Chipurile le iau de pe internet. Acolo e cel mai mult din sursa mea de inspirație”, spune talentata elevă din Adjud. 
 Părinții sunt cei mai buni prieteni ai săi. Ei sunt oamenii care îi apreciază cel mai mult munca, dar și cei care o susțin în ceea ce face. Cu toate acestea, nu este foarte decisă dacă vrea să facă o carieră din pictură sau acest lucru va rămâne doar o pasiune. Când vorbește despre viitorul său se vede undeva departe de casă, însă spune că orice ar face se va reîntoarce pe meleagurile natale. „M-am gândit să aleg drumul acesta, dar nu foarte mult. M-am gândit că aș putea face ceva. Părinții mă susțin. Ei mai văd, mai analizează lucrările altor artiști sau ale unor copii de vârsta mea și eu cred că e mai special. Ceea ce fac eu este mai special. Nu am avut șansa ca lucrările mele să fie văzute de oameni mai importanți. Să mă perfecționez mai întâi. Mai apelez și la sfaturile domnului profesor și cam atât. Nu am avut contact cu persoane importante din lumea artistică. Iubesc arta din toate punctele de vedere, fiecare artă, nu neapărat pictura, ci și desenul, sculptura. Îmi place să citesc. Nu prea cred că în România mai sunt oameni interesați de artă. Am văzut puține fundații care să susțină arta. Eu nu am auzit decât de două fundații și cam atât. Am ales filologia pentru că limbile străine îți deschid multe uși. Poți pleca într-o țară străină și îți este mai ușor. Vreau să studiez aici și poate după ce termin Facultatea să îmi încerc norocul. O să mă întorc și aici. Dacă am un țel, îl duc până la capăt. În unele situații sunt luptătoare, când vine vorba de visele mele. În unele cazuri mă retrag”, mărturisește Alexandra. 
         Artista de 10 pe linie
 Alexandra nu este de nota 10 doar la picură, ci se străduiește să fie bună la toate materiile. Anul trecut a absolvit clasa a X-a cu media 10. Medii aproape de 10 a avut și la absolvirea clasei a IX-a. Jumătate din timpul său și-l dedică studiului, iar seara îi place să se retragă în lumea sa și să picteze. Are două prietene cu care mai iese din când în când, face sport pentru recreere și, când simte nevoia, ascultă muzică. 
 Spune că nu merge în cluburi și discoteci pentru că „nu-mi place”.
        Expoziție în holul Liceului Teoretic din Adjud
 Până acum nu a avut nicio expoziție și niciun artist consacrat nu i-a admirat creațiile. Totuși, zilnic, cineva îi apreciază munca. Sunt sutele de elevi și profesorii de la Liceul Teoretic „Emil Botta” din Adjud. 
 Holul acestei unități de învățământ a prins culoare după ce ea și alți elevi talentați au răspuns provocării lansate de profesorul Galan și au pictat pereții,  dându-le astfel viață. Este, după cum spune Alexandra, cea mai mare realizare a ei, ca artist în devenire. „Am contribuit și eu cu cât am putut la acea pictură de pe holul școlii. Ideea mi s-a părut interesantă, că nu am mai văzut la un liceu așa ceva, picturi realizate de elevi. În sinea mea sunt mândră de ce am realizat acolo. Înainte, liceul era anost. Acum este mai multă fericire, mai mult optimism, când vezi totul colorat, îți dă o energie, elan”, mărturisește cu satisfacție și bucurie Alexandra Matei. 
       Talentată și muncitoare
 Profesorul Gheorghiță Galan spune că Alexandra are un potențial artistic mare, pe care ar putea să și-l pună în valoare nu doar prin pictură ci și prin arhitectură. Faptul că este o elevă nu doar talentată, ci și muncitoare, îl determină pe profesor să o susțină în tot ceea ce face. „Din clasa a IX-a am văzut că este o fată foarte muncitoare, în special în zona aceasta artistică, foarte meticuloasă, foarte serioasă. Arta ajută elevul deoarece este o altă modalitate de a vedea lumea, de a se raporta la ce este în jur, o altă modalitate de a-și explora resursele interioare. Eu i-am sugerat să facă arhitectură. Partea științifică o combină foarte frumos cu creativitatea, cu partea mai sensibilă, plastică. Are potențial să facă două facultăți, două lucruri diferite, dar una dintre ele sigur va fi arta”, a spus profesorul Galan despre eleva sa.  
 Că va alege sau nu acest drum nu foarte ușor și nici foarte apreciat al artei, rămâne de văzut. Operele realizate până acum vor rămâne, cu siguranță, ca amintiri dragi în inimile celor care o susțin pe Alexandra Matei. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here