Cartierul Sud din Focșani este cuprins într-un amplu proiect de reabilitare a spațiilor publice urbane, respectiv străzi, trotuare, alei, spații verzi, intitulat Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), cofinanțat din fonduri europene. Lucrările însă stagnează deocamdată, pentru străzi și trotuare, ieri nefiind nici urmă de utilaj sau picior de muncitor prin cartier, poate și din cauză că a fost zi liberă. Pornind de pe Aleea Stadionului, continuând pe strada Constructorului și Aleea Echității, peisajul e dezolant: foarte mult praf, agitat de trecerea mașinilor, străzi înguste, și, pe deasupra, pline de gropi, iar pe unele porțiuni au fost scoase și bordurile care delimitau trotuarele.
Despre PIDU au auzit și nu prea locuitorii din cartier, în schimb au văzut cu ochii lor lucrările care, spun ei, au fost lăsate începute și neterminate. În fața supermarketului Paco este un spațiu deschis, unde ar trebui să crească iarba, însă, deocamdată, este neamenajat și doar două culmi pline cu rufe proaspăt spălate colorează zona. Ieșiți la soare, pe băncile din fața blocului, la o partidă de table sau de șah, locuitorii sunt nemulțumiți de mizeria din jur, dar și de șanțurile lăsate neacoperite în urma lucrărilor, care ar putea fi adevărate capcane, mai ales pentru cei mici. „E dezastru, doi sapă și doi desapă, nu se mai termină cu săpăturile de aici. Vedeți cum au lăsat gropile descoperite. Cade vreun copil acolo, ar trebui să astupe. Numai când se întâmplă vreo nenorocire vin și împrejmuiesc. Au turnat trotuarul astă iarnă, pe frig, și acum se măcelărează. Treabă românească”, ne-a spus Olguța Morcoșan. Vecina sa, Maria Axinte, a întărit afirmațiile și a completat: „Nu am văzut niciun muncitor în primăvara asta, au dărâmat și au lăsat așa. Este mizerie, buruieni mari, ne mănâncă aici șerpii, șobolanii”. Despre modul în care evoluează lucrările de amenajare a spațiilor publice ne-a vorbit și Maria Călțun: „Domnul primar Bacinschi a venit și ne-a spus că în maxim trei luni este gata, dar cine știe? Și noi mai încercăm să facem câte ceva, am avut grădini frumoase, dar dacă vin și le strică, ce să mai facem? Nici parcările nu le-am putut folosi pentru că s-a tot săpat. Lucrul bun a fost că ne-au lăsat să păstrăm T-urile pentru uscat rufe, pentru că blocurile astea nu sunt prevăzute cu uscătoare”.
Mai departe, pe Aleea Echității, sunt gropi peste gropi, praf în strat gros și, în dreptul grădiniței, noroi. După ce anul trecut au avut loc săpături pentru introducerea în subteran a cablurilor de telecomunicații de pe stâlpi, strada așteaptă și vremuri mai bune, când va fi asfaltată și va avea trotuare. „Din câte știu, urmează să se facă trotuarele, parcările, apoi strada. Nu știu dacă termină anul acesta în ritmul ăsta, dacă încep pe bucățele în mai multe părți. Ar trebui să meargă cursiv, să termine. După ce fac parcările și trotuarele, să vedem ce mai rămâne și pentru spații verzi”, ne-a spus Vasile Ispas, pensionar.
Pajiște între blocuri
O priveliște la polul opus cu „deșertul” de pe străzi, o descoperire neașteptat de plăcută, este spațiul verde din spatele unor blocuri din zona străzii Aviatorilor. Aici, o echipă de muncitori de la Romprest, care amenajează spațiile verzi din cadrul PIDU, era la muncă. Până la prânz, muncitorii, zâmbitori și amabili, reușiseră să tundă gazonul și să încarce iarba în saci de plastic, iar rezultatul, încântător: o pajiște de un verde crud între blocuri, câțiva copăcei sănătoși, alei îngrijite și curățenie desăvârșită, miros proaspăt de iarbă tăiată. „Știți cum era aici înainte? O pădure, încâlceală, bălării mari. Am tuns iarba, am plantat gazon, iar pe margini am pus gard viu, salcâmi și arțari. Locatarii sunt foarte mulțumiți”, ne-au spus muncitorii îmbrăcați în verde. După ce își termină misiunea în această zonă, trec în zona ANL-urilor, după cum au zis, pentru a reabilita spațiile verzi. Și pe bulevardul București au fost înfrumusețate spațiile din fața blocurilor. În cartierul Sud, anul trecut, au fost plantați arțari și salcâmi, gazon și gard viu.
Lucrările din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), proiect cofinanțat din fonduri europene, vor continua și în acest an, termenul de finalizare al acestora fiind 30 noiembrie 2014. În acest an, conform planificării, vor fi reparate străzile și trotuarele, vor fi modernizate stațiile de autobuz și va fi introdus un sistem de supraveghere video stradală, concomitent cu continuarea lucrărilor la spațiile verzi. Reabilitarea și modernizarea vizează spațiile publice urbane din zona de acțiune Sud – Est, în cartierele Sud, Laminorul și Mândrești. În cadrul PIDU vor fi modernizate și reabilitate următoarele străzi: în cartierul Mândrești – Luceafărului, Trandafirilor, Luminiței, Liliacului, Lăcrămioarei, Bălți, Dumbrava, Toporași, Berzei, Izvor, Dâmbovița, Făget, Nuferilor; în cartierul Laminorul – Militari, C. Brâncoveanu, Mugur, Ghica Vodă, Aleea și Strada Laminorului; în cartierul Sud – Aleea 1 Iunie, Aleea Echității, Aleea Stadionului, Constructorului, Cornel Coman, Col. Vasilescu, Emanoil Petruț, Soveja, Mihai Viteazu.
Proiectul PIDU, care a început în decembrie 2011, are ca obiective: modernizarea și reabilitarea străzilor și trotuarelor, în vederea controlului intensității circulației și a decongestionării străzilor adiacente, amenajarea spațiilor de parcare și implementarea unui concept rațional pentru traficul staționar, în vederea protejării spațiilor verzi, crearea de piste pentru bicicliști, modernizarea stațiilor de autobuz, reabilitarea spațiilor verzi și introducerea unui sistem de supraveghere video urbană. De implementarea proiectului vor beneficia 50.000 de locuitori, din cele trei cartiere din sudul municipiului, dar și persoane aflate în tranzit, spun cei de la Primăria Focșani, care implementează proiectul. Valoarea totală a acestuia este de 59 milioane de lei, proiectul fiind cofinanțat din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Regional 20007-2013, Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli urbani de creștere.