Un escroc din București a fost arestat preventiv ieri, după ce a înșelat o bătrână din Domnești, comuna Pufești, cu suma de 8.000 de lei prin cunoscuta metodă „accidentul”. Potrivit prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Adjud, Lucian Homoceanu, vrânceanca de 82 de ani, Florica A., a fost contactată pe telefonul fix miercuri, în jurul orei 15.00, de o persoană necunoscută, care i-a spus că este fiul său, de la Botoșani. Bărbatul i-a spus că a fost implicat într-un accident soldat cu victime și pentru a nu fi arestat are nevoie de o sumă de bani. De asemenea, i-a spus femeii că va veni cineva la ea pentru a lua cei 8.000 lei, bani necesari pentru despăgubirea victimelor. Bătrâna s-a conformat, după cum ne-a spus prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Adjud, dând suma de bani unui taximetrist, trimis de escroc acasă la ea.
Taximetristul a găsit-o pe bătrână plângând, iar după ce a luat banii de la aceasta și-a sunat sora, care este ofițer de poliție la București. Polițista i-a spus că ceva este în neregulă și că ar putea fi vorba de o infracțiune. După discuția cu sora sa, taximetristul, care urma să-i ducă bani la București, a luat legătura cu polițiștii, care l-au prins pe escrocul de 21 de ani. Anchetatorii spun că este vorba despre Bogdan Cristian S.. Acesta a fost reținut de oamenii legii, fiind adus la Adjud. Ieri a fost prezentat instanței de judecată din Adjud cu propunere de arestare preventivă. „Persoana în cauză a fost reținută miercuri, iar astăzi (joi-n.r.) a fost luată măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile”, ne-a declarat procurorul Homoceanu.
Potrivit unor surse, tânărul nu a recunoscut comiterea faptei. A spus doar că aștepta să intre în posesia unei sume, dar nu știa că aceasta provine dintr-o infracțiune.
Cum vă feriți de escroci
Pentru ca astfel de cazuri să nu mai existe, polițiștii solicită dispeceratelor de taximetrie, dar și taximetriștilor să manifeste prudență în preluarea unor comenzi ce constau în ridicarea unor sume de bani și predarea acestora unor persoane necunoscute, întrucât există posibilitatea ca în spatele unei astfel de cereri să fie o infracțiune de înșelăciune.
Pentru prevenirea unor astfel de situații, polițiștii vă recomandă să manifestați prudență în cazul în care primiți un astfel de telefon și să nu dați curs respectivelor solicitări, în ciuda reacției emoționale de moment. Oamenii legii spun că în cazul unui accident, nu există noțiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătorești sau dacă este făcută prin intermediul unor societăți de asigurări. Orice accident/ eveniment de circulație are două variante de soluționare:
depunerea unei plângeri la unitatea de poliție, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, și înțelegerea amiabilă a părților, ceea ce presupune repararea daunelor folosind polița de asigurare auto obligatorie. Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică, ele nu sunt legale.
Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgență este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât și autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale. De asemenea, trebuie să cunoașteți faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav, este de obicei anunțat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru. În niciun caz nu dați crezare imediat unor „povești” anunțate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială.