Oamenii afectați de dizabilități ireversibile nu vor mai trebui să se prezinte în fața Comisiei de evaluare pentru reevaluarea periodică, ca urmare a unei propuneri legislative adoptată recent de Camera Deputaților, ce modifică articolul nr. 59 din Legea nr. 448/2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Inițiativa legislativă aparține deputatului PSD Mircea Gheorghe Drăghici, care subliniază, în expunerea de motive, că printre multiplele probleme cu care se confruntă persoanele cu handicap, „se numără și chemarea pentru evaluare a persoanelor pentru care deja s-a stabilit că sunt afectate de un handicap ireversibil. Considerăm că este o datorie pentru noi a remedia acest lucru și un gest de respect față de oamenii care deja se confruntă cu o situație dificilă din punct de vedere medical. În acest sens am elaborat propunerea legislativă pentru modificarea art. 59 (1) lit. c) din legea nr. 448/2006, în sensul în care persoanele cu handicap a căror afecțiune a generat deficiențe funcționale și/sau structural anatomice într-un stadiu ireversibil, care nu mai pot urma programe de recuperare și pentru care Comisia de evaluare a stabilit un termen permanent al certificatului, să fie excluse de la obligativitatea evaluărilor periodice stabilite de lege”.
Acest lucru este de un real folos persoanelor cu handicap care, deși au handicapuri ireversibile și nerecuperabile, trebuiau să cheltuie bani și să depună efort considerabil pentru a ajunge, pe orice vreme și din orice colț al județului, în fața Comisiei de evaluare, la Focșani, cu 30 de zile înainte de expirarea termenului trecut în Certificatul de încadrare, pentru reevaluare, dacă nu doreau să se trezească scoși din rândul persoanelor cu dizabilități și să rămână fără drepturile aferente.
Cei cu grad permanent se prezintă doar în caz de agravare sau convocare
Până la această modificare, respectivul articol din Legea nr. 448/2006 prevedea că persoanele cu handicap au următoarele obligații: să se prezinte, din oficiu sau la solicitare, pentru evaluare și reevaluare, la comisiile cu competență în domeniu; să depună diligențele necesare pentru a beneficia de drepturile prevăzute de lege; să depună diligențe pentru încadrarea în muncă, în condițiile legii, în raport cu pregătirea, posibilitățile fizice și psihice, pe baza recomandărilor comisiei cu competență în domeniu; să colaboreze cu asistenții sociali și specialiștii care au ca scop recuperarea, reabilitarea, orientarea profesională și integrarea socială; să aducă la cunoștință direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului județene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului București, în termen de 48 de ore de la luarea la cunoștință, orice modificare cu privire la gradul de handicap, domiciliu sau reședință, starea materială și alte situații de natură să modifice acordarea drepturilor prevăzute de lege.
Punctul care a fost modificat din acest articol, preciza că persoanele cu handicap are obligația „să urmeze activitățile și serviciile prevăzute în planul de recuperare pentru copilul cu handicap, respectiv în planul individual de servicii al adultului cu handicap”. După modificare, acesta are următorul cuprins: „să se prezinte pentru reevaluare, la solicitarea structurilor competente în domeniu, cu excepția persoanelor cu handicap a căror afecțiune a generat deficiențe funcționale și/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil, care nu pot urma programe de recuperare și pentru care comisia de evaluare a stabilit un termen permanent de valabilitate a certificatului de încadrare în grad și tip de handicap”.
După aliniatul 1 al articolului 59 s-a mai introdus un nou aliniat, care prevede că : „Persoanele pentru care comisia de evaluare a stabilit un termen permanent de valabilitate a certificatului de încadrare în grad și tip de handicap se prezintă
pentru reevaluare în următoarele situații: solicită acest lucru ca urmare a agravării condiției lor medico-psihosociale; sunt convocate de către structurile competente în cazul existenței unor suspiciuni justificate privind încălcarea prevederilor legale referitoare la încadrarea în grad și tip de handicap”.
În județul nostru sunt înregistrate 18.570 persoane cu handicap, dintre care peste cinci mii sunt încadrate în gradul grav.