Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Medic: Detoxurile, veganismul şi făina de slăbit – noţiuni goale


Mâncarea tradițională românească este sănătoasă atunci când este consumată în concordanță cu activitatea fizică desfășurată, în schimb detoxurile, veganismul și făina de slăbit sunt „noțiuni goale”, departe de medicină, spune medicul în diabet și boli de nutriție Simona Tivadar.
Dr. Tivadar a făcut o radiografie a obiceiurilor alimentare, în care a explicat ce este cu adevărat sănătos pentru organism și a analizat „miturile” fără nicio legătură, în opinia ei, cu medicina. Medicul a vorbit și despre post, subliniind că a mânca o cantitate foarte mare dintr-un aliment permis nu înseamnă că ai postit cu adevărat. „Dacă mănânci un lighean de cartofi prăjiți, nu înseamnă că ai postit. Postul înseamnă, pentru unii, să nu mănânce carne, dar nimeni nu-și face restricție la ulei. Un pește cu brocoli este mai de post decât un lighean de cartofi prăjiți. Postul a apărut ca nevoie de reducere a grăsimilor importante din alimentație. Toate poveștile care sunt acum, raw veganism, detoxuri, veganism nu sunt decât forme ale postului religios împinse într-o extremă. Nimeni nu a făcut o listă cu toxinele, cuvinte misterioase, toxine, energie. Astea nu există, sunt niște baloane de săpun, noțiuni goale pe care oamenii aceștia (cei care le promovează – n.r.) își construiesc o argumentație departe de medicină, de realitate și de ceea ce se poate obiectiva”, explică Simona Tivadar. 
Potrivit medicului, anumite analize ar fi suficiente pentru a stabili nevoile organismului în materie de alimentație. „Eu pot să demontez cu o dovadă fiecare propoziție dintr-un text al unui raw vegan. Un buletin astrup este o analiză din sânge și obții șapte parametri de echilibru acido-bazic al organismului. Să îmi spună mie cineva că dieta X ne acidifică, că intri în acidoză, că acizii sunt periculoși. Mie trebuie să-mi arăți un buletin astrup. Ai un buletin astrup cu care să dovedeși că ai acidoză, atunci da, există. Dacă nu, nu există”, explică dr. Tivadar.
     „Cursuri de nutriție, și la școlile care te învață să pui unghii false”
Specialistul a etichetat drept „porcării” anumite „reguli” privind  alimentația vehiculate pe internet: „Circulă niște porcării de ți se încrețește carnea pe tine. Dacă mănânci gulia care este deasupra pământului cu roșia care este deasupra pământului, e nenorocire. Este ca în Caragiale: dacă ai mâncat fasole cu ridichi, aveai o șansă să te scapi, dar dacă ai mâncat ridichi cu fasole, nu mai ai nicio șansă. Este Caragiale curat”.
Tot Tivadar a făcut referire la cei care se recomandă „nutriționiști” și dau sfaturi. „Pe toate site-urile pe care te uiți, toți oamenii care apar în public nu au o titulatură. Ei sunt consultanți nutriționiști sau nutriționiști. Apoi, meseria de nutriționist nu există în România, în acest moment. Suntem noi, doctorii de diabet și boli de nutriție, care suntem specialiști, sunt endocrinologii, care au făcut diabet și boli de nutriție ca a doua specialitate, și mai nou, de câțiva ani, Facultatea din Târgu Mureș și Facultatea din Cluj au deschis o catedră de nutriție dietetică, care înseamnă că ai terminat liceul, faci acești trei ani de nutriție dietetică, după care, eventual, un masterat și rezultă ceea ce se numește nutriționist dietetician. Nutriționiștii de pe piață sunt făcuți cu cursuri online, 180 de euro, și în scurt timp ai diploma de nutriționist. Cursuri de nutriție se fac și la școlile care te învață să pui unghii false”, spune dr. Simona Tivadar.
Medicul a comentat și teoria „tinereții fără bătrânețe și a vieții fără de moarte” în care leacul miraculos este grâul încolțit. „Grâul încolțit este pentru ierbivore care au două sau patru stomacuri. Oamenii au unul singur, care este plin de pepsină și tripsină. Aceste enzime sunt secretate de pancreas și glandele din mucoasa tubului digestiv, alături de enzimele ce participă la digestia celorlalte componente ale bolului alimentar. Cum să mănânce grâu încolțit? Niciodată să nu mănânce grâu încolțit. Åži cât mai puține cereale. Este o prostie. Cerealele sunt făcute pentru americanul care mănâncă numai pâine albă, numai produse procesate, care nu au avut nicio vitamină și nicio fibră și s-a umplut de cancer de colon și atunci, ca să contrabalansăm, în loc să îi punem în mână o fructă și o legumă, i-am făcut cerealele, măcar să mănânce ceva, și i-au dat și vitamine și minerale”, explică Simona Tivadar. 
Unul dintre sfaturile medicului este acela ca dimineața să fie mâncată o proteină. 
    Regula de aur: jumătate din alimente, fructe și legume
Simona Tivadar a subliniat și importanța mâncării gătite. „Mamele să nu se mai spele atât pe mâni de obligația de a pregăti hrana și să nu se mai ascundă în spatele deciziei copilului, spunând ‘nu-i place, nu vrea’. Copilul este de acord cu ce l-ai învățat. Să gătească, să aibă mâncare gătită’, a explicat medicul. 
În opinia Simonei Tivadar, o problemă de bază a omului modern este că mănâncă prea multe calorii „goale”. „Corpul face un bilanț și spune: îți trebuie vitamina B, C, calciu, magneziu, fosfor…Tu trebuie să te hrănești ca să îți asiguri acești nutrienți, toate proteinele. Dar mâncând foarte multe calorii ‘goale’, te vei îngrășa îngrozitor. Nu ronțăi covrigei, sticks-uri. Toată lumea ronțăie nuci, migdale, alune, fistic, semințe. Putem mânca șase-opt semințe, pentru că ne trebuie doar nutrienți, dar nu mai mult. Dacă mănânci o pungă pe zi, te îngrașă și te îmbolnăvești”, spune specialistul.
O altă mare problemă a omului modern este, în opinia Simonei Tivadar, aceea că, pe lângă faptul că mănâncă produse netradiționale, o face fără să coreleze ce și cât consumă cu efortul fizic pe care îl are de făcut în orele următoare. O regulă de aur este, potrivit medicului, aceea ca jumătatea din ce mâncăm să fie fructe și legume. „Unii spun că beau o palincă, să dilueze grăsimile. Povești! Nu diluează. Palinca va stimula insulina să încorporeze mai repede nutrienții. Majoritatea încearcă să mănânce seara ca să ‘plătească’ ziua, însă organismul nu funcționează pe datorie, ca orice motor cu combustibilul care îi vine continuu. Seara, poți mânca un pește, o brânză. Regula de aur ca jumătate din ceea ce mănânc să fie legume și fructe este de netrecut, indiferent cine ești și cum te cheamă. Sigur, bine spălate. Spală și oul”, spune dr. Tivadar. 
Specialistul s-a referit și la miturile privind sursele de anticorpi. „Anticorpii sunt proteine. Imunitatea se bazează pe proteine, nu pe vitamina C, echinaceea și vise. Pe proteine”, subliniază Simona Tivadar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?