Focșănenii care au trecut zilele acestea prin Parcul Schuman au avut surpriza de a găsi un adevărat șantier pe alei și spațiile verzi și echipe de muncitori în plină activitate. O parte dintre alei au fost asfaltate, copacii au fost curățați, iar gardurile vii au fost tunse, pe spațiile verzi a fost plantat gazon și locul de joacă este în plină modernizare. Lucrările fac parte dintr-un proiect al Primăriei Focșani de reabilitare a trei parcuri din oraș, Nicolae Bălcescu, Teatru și Schuman. „În parcul Schuman lucrările constau în reabilitarea și modernizarea spațiului, reabilitarea sistemului de iluminat, a aleilor, a spațiilor verzi. Și locul de joacă va fi refăcut, va fi un loc de joacă mai mare, sigur va fi populat de copii”, ne-a declarat viceprimarul Gabriel Necula. De asemenea, au fost montate și aspersoare, pentru irigarea vegetației din parc. Se pare că autoritățile locale și-au propus să termine înfrumusețarea acestui parc chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, având în vedere semnificația europeană a acestui spațiu, care poartă numele lui Robert Schuman, artizanul Uniunii Europene.
Consiliul Local Focșani a adoptat luna trecută un proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico economici pentru obiectivul de investiții „Reabilitare, alimentare cu apă în parcurile Nicolae Bălcescu, Teatru și Schumann din municipiul Focșani”, prin care aceste parcuri vor cuprinde și un sistem de alimentare cu apă, pentru întreținerea pe timp de vară a spațiilor verzi. În acest an, din bugetul local urmează să fie alocați pentru această investiție 239.000 lei.
Cine a fost Robert Schuman?
Puțini dintre cei care ies la plimbare în parcul din spatele Casei de Pensii din Focșani știu și cine a fost cel care dă numele acestui parc. Omul de stat Robert Schuman (1886-1963), jurist eminent și ministru francez al afacerilor externe în perioada 1948-1952, este considerat unul dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene. În colaborare cu Jean Monnet, a elaborat planul Schuman, celebru în lumea întreagă, pe care l-a prezentat la data de 9 mai 1950, considerată astăzi data nașterii Uniunii Europene. Acest plan propunea exercitarea unui control comun asupra producției de cărbune și oțel, materiile prime cele mai importante pentru industria armamentului. Ideea de bază era aceea că o țară care nu deține controlul asupra producției de cărbune și oțel nu va avea mijloacele necesare pentru a provoca un război. La scurt timp, guvernele Germaniei, Italiei, Belgiei, Luxemburgului și Å¢ărilor de Jos au reacționat pozitiv la acest plan și au semnat acordul de instituire a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, la Paris, la 1 aprilie 1951. Schuman a contribuit și la elaborarea unei politici europene de apărare comună. De asemenea, între 1958 și 1960, a fost președintele Parlamentului European.