Ziua veteranilor de război se sărbătorește în fiecare an pe data de 29 aprilie. Această zi a fost stabilită prin Hotărârea de Guvern numărul 1.222 din 10 octombrie 2007 și prin Legea 303 din 13 noiembrie 2007. Militarii Garnizoanei Focșani, în colaborare cu Asociația Națională a Veteranilor de Război – Filiala Vrancea și autoritățile administrației publice locale, sărbătoresc „Ziua Veteranilor de Război” prin organizarea unei ceremonii militare și religioase de depunere de jerbe și coroane de flori la Monumentul Eroilor din Cimitirul Nordic Focșani. Ceremonia militară va începe la ora 11.00 și va consta în oficierea serviciului religios, evocarea semnificației Zilei Veteranilor de Război, depunerea coroanelor și jerbelor de flori și defilarea gărzii de onoare și a muzicii militare.
Colonel (r) Gheorghe Mocanu, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război – Filiala Vrancea, ne-a spus că ziua de 29 aprilie a fost aleasă ca zi a veteranilor de război în semn de înaltă cinstire a luptătorilor din războiul pentru cucerirea independenței de stat a României, 1877-1878, fiind instituită de regele Carol I prin Înalt Decret la 29 aprilie 1902.
„Respectând adevărul istoric, trebuie să spunem că recunoașterea unei asemenea onorante și legitime calități nu a venit de la sine, direct de la suveran, nici datorită propunerilor sau intervențiilor vreunei instituții a statului, ci în urma demersurilor unor bărbați curajoși, foști combatanți pe redutele de la Grivița, Plevna, Rahova, Smârdan, Vidin, care nu mai puteau suporta mizeria, sărăcia în care trăiau și s-au adresat direct regelui, care i-a primit direct la palat. De altfel, cum știm că istoria se repetă, nici declararea pentru prima dată în România a zilei veteranilor de război, 29 aprilie, nu a fost ideea vreunui parlamentar, ministru ori alt demnitar, ci urmarea unor repetate demersuri ale conducerii Asociației Naționale a Veteranilor de Război, personal a președintelui, domnul general de armată rănit Dragnea Badea Marin. Pentru prima dată, aniversarea a avut loc la 29 aprilie 2008”, ne-a precizat colonel (r) Gheorghe Mocanu.
Rândurile veteranilor de răzvoi s-au micșorat consideranil în ultimii ani. „Dacă la înființarea, cu 24 de ani în urmă, a Asociației Naționale a Veteranilor de Război numărul membrilor era de circa 900 mii, acum în toată țara, exceptând văduvele de război și soțiile supraviețuitoare ale foștilor combatanți decedați, mai sunt aproximativ 30 mii de veterani și invalizi de război, iar în filiala noastră au mai rămas circa 960 de veterani de război”, a adăugat Gheorghe Mocanu.