Concursul Național Interdisciplinar „± POEZIE” și-a desemnat câștigătorii. La ediția de anul acesta, care a devenit Olimpiadă de Lingvistică, au participat peste 100 de elevi pasionați de limba română și matematică din toate județele țării și municipiul București. Premiile au fost oferite cu sprijin financiar din partea Ministerului Educației Naționale și al Consiliului Local Focșani. Niciun elev din Vrancea nu a urcat pe podium, dar doi dintre ei au obținut câte un premiu special.
Niciun elev din Vrancea nu s-a remarcat prin rezultate deosebite obținute la faza națională a Olimpiadei de Lingvistică pentru clasele a V-a și a VI-a, cunoscută și sub denumirea de Concursul Național Interdisciplinar „± POEZIE”. În cadrul festivității de premiere, ce a avut loc ieri, pe scena Ateneului Popular „Mr. Gh. Pastia” din Focșani, locul I a fost obținut de eleva din clasa a VI-a Flavia Ioana Lacrămă, de la Colegiul Național „Bănățean” din Timișoara. Pe podium au mai urcat pentru a primi premiul I Antonia Grec, elevă în clasa a V-a la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Sălaj, Ovidiu Andrei Vlase, elev în clasa a VI-a la Colegiul Național „Spiru Haret”, județul Galați, și Mara Postolache, elevă în clasa a V-a la Colegiul Național „Gh. Vrânceanu” din Bacău. Din Vrancea, au obținut premii speciale Alice Elena Ciontu, elevă în clasa a V-a la Colegiul Național „Al. I. Cuza” din Focșani, și Paula Apetrei, elevă în clasa a VI-a la Åcoala „Duiliu Zamfirescu” din Focșani.
Au fost acordate 24 de premii și mențiuni din partea Ministerului Educației Naționale (MEN) și 24 de premii speciale din partea Consiliului Local Focșani. Pe lângă diplomă, toți premianții au primit bani, pentru a-și cumpăra cărți, dar și felicitări din partea oficialilor MEN, prezenți la Focșani cu ocazia acestei olimpiade. „Vă susțin în continuare pentru performanțe și mai mari. Diploma va fi însoțită și de un plic, în care se găsește o sumă simbolică destinată cumpărării unei cărți. Ministerul nu vă cumpără cărți, ci vă oferă niște bănuți cu care voi să vă cumpărați cartea pe care v-o doriți”, a spus Mina Maria Rusu, reprezentanta MEN.
Copiii au primit aprecieri din partea academicianului Solomon Marcus. „A fost o mare bucurie și o plăcere să parcurg lucrările voastre. Nu chiar pe toate, multe dintre ele, în special pe cele în care ați răspuns la propunerile mele. Åi chiar dacă nu aș fi știut cine sunt autorii, recunoșteam imediat trăsătura care dă farmec acestor lucrări ale voastre, acest amestec de copilărie și încercare de a păși în adolescență. De la capacitatea voastră de a vă mira, intensitatea simțămintelor voastre, capacitatea voastră de a vă întreba, de a fi curioși, toate se văd puternic în felul în care ați scris și m-ați contrariat și pe mine. Mi se pare foarte important să fiți foarte atenți să nu ieșiți de tot din copilărie. Sunt atâtea lucruri care au dat farmec copilăriei voastre și care trebuie să vă însoțească pe tot parcursul vieții, intensitatea simțămintelor, prospețimea trăirilor capacitatea de a vă întreba”, a spus academicianul Marcus Solomon, președintele de onoare al acestui concurs.
Lucrări neinteligibile, scrise de olimpici județeni
Academicianul Solomon Marcus a și criticat pe mulți dintre participanți, ale căror lucrări au fost neinteligibile, cu greșeli de exprimare sau gramaticale. „A redacta un text, o compunere, este o acțiune simetrică, foarte asemănătoare cu aceea de a citi un text, al altuia, nu neapărat al vostru. Există anumite reguli ale citirii, ale lecturii și ale redactării, pe care nu avem voie să le eludăm la nicio vârstă. Prima regulă: să nu te încrezi doar la prima redactare, să nu lași frazele doar în forma lor inițială, spontană. Când scrieți, revedeți fiecare frază măcar de două ori, revedeți întregul text măcar de două ori. Sunt unele exprimări neinteligibile, fără sens. Sunt tot felul de abateri de la o exprimare corectă, frumoasă, trebuie să le controlați. Să nu se strecoare dezacorduri gramaticale, cacofonii. Dezacorduri gramaticale apar cu duiumul, inclusiv în cele care vor fi premiate„, a atras atenția academicianul Solomon Marcus.
În cadrul festivității de ieri, de la Ateneul Popular, au fost premiați și elevii care au concurat în cadrul Concursului „Solomon Marcus”, organizat la Focșani cu susținerea academicianului.