Ieri, în drum spre bunicii piticilor, am trecut pe la Obor, să luăm ceva bun de la Brutăria Marco. Nu știu care a fost argumentul alegerii locației, cert este că brutăria contrastează cu zona, de la arhitectură până la amenajarea interioară și produse. Înăuntru, vitrinele pline de pâine cu secară, cu mălai, multicereale, ceapă sau măsline, de plăcinte cu mere sau brânză și stafide ori iaurt, de cornuri, cornulețe, biscuiți, prăjituri – eclere, tiramisu, amandine, savarine, tarte cu fructe, krantz, specialități proprii și, of, Doamne, macarons – te fac să te simți în raiul gurmanzilor, al împătimiților de dulce și bun, de crocant și pufos, de cremos și glazurat.
Brutăria arată foarte bine. Mobilierul e de calitate, cred că dintr-un lemn negru, nu din plastic ori pal de proastă calitate vopsit strident și nepotrivit, pe pervaz înveselesc drumeții câteva ghivece cu floră colorată, iar vânzătoarea brunetă cu ochi verzi-albaștri și chipiu servea clienții cu răbdare și cu zâmbet.
Pe rafturile de sus, se dau rotunde niște pâinici cu împletituri, despre care am aflat că sunt numai bune de servit ciorbița în ele. Deja îmi lasă gura apă după un borș de fasole cu miros de leuștean și alături cu muuuultă ceapă fie ea verde, galbenă sau roșie.
Un punct în plus consider că este vânzarea, alături de produsele proprii, a sticluțelor cu chefir, lapte bătut și sana de la Vranlact, căci, din punctul meu de vedere, să cumpărăm ceea ce se produce local mi se pare foarte benefic pentru noi toți. Chiar sunt bune și merg foarte bine cu pâinea care pârâie de crocantă ce e. Există și un aparat care, vorba reclamei, face și espresso, dar și un frigider cu Pepsi. Produsele pot fi luate la pachet sau pot fi consumate acolo, la măsuțe și scaune înalte.
Ieri am cumpărat pâine cu multicereale și pâine cu mălai. Le-am mâncat cu ciorbă de perișoare și sărmăluțe de la mama soacră. Buuune! Nu ne-am putut abține apoi de la tiramisu, prăjitura Marco și plăcintele cu mere și scorțișoară. Excelente! Despre prăjitura Marco, o doamnă care a venit să servească atunci când numărul clienților a crescut, mi-a spus că are o cremă specială, cu cafea fiartă, deasupra o foaie crocantă de ciocolată, iar dedesubt un blat consistent, delicios.
Am observat în fugă, cu vreo săptămână în urmă, că Brutăria Marco există și în Promenada Focșani, o locație cu aceleași trăsături de eleganță și bun gust. Ce să zic? Le doresc succes și sper să nu renunțe niciodată la calitate.