Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Masa de PAŞTE: Cum să slăbeşti eficient după sărbători


Mesele de sărbători, prilej de voie bună alături de cei dragi și de feluri delicioase de mâncare, au uneori și efecte mai puțin plăcute: kilogramele în plus. Lista următoare conține sfaturi și sugestii de la experți pentru a slăbi eficient după întâlnirea tradițională de Paște cu drobul, carnea, ouăle și cozonacul cărora cu greu le putem rezista.

Bea multă apă

Setea este adesea confundată cu senzația de foame, motiv pentru care este recomandat ca atunci când simți nevoia de a ronțăi ceva să bei apă mai întâi. Apa ajută și la senzația de sațietate. Unii experți sugerează câteva înghițituri de apă sau chiar de cei rece înainte și în timpul mesei, scrie Reader’s Digest.

Stabilește obiective realiste
Pierderea a 500 de grame sau a unui kilogram pe săptămână este ceva realizabil. Cele mai bune programe de slăbit recomandă oprirea la primele 4,5 kilograme date jos și menținerea siluetei pentru șase luni înainte de trecerea la un alt nivel.

Strecoară și momente de răsfăț
Dacă îți permiți să mănânci ce dorești pentru două mese din 21, nu vei provoca o daună prea mare dietei și te vei simți mai puțin privat de plăceri.

Așteaptă 10 minute
Unele studii arată că momentele de poftă durează, în medie, 10 minute. Astfel, înainte să dai curs dorinței de ciocolată sau cartofi prăjiți, așteaptă aproximativ 10 minute, timp în care ai putea să bifezi o activitate pe care o aveai de făcut – și să părăsești poate bucătăria.

Mănâncă mai des
Persoanele care și-au menținut departe kilogramele în plus pentru ani buni mănâncă, de obicei, de cinci ori pe zi. Mesele ușoare și frecvente îți temperează apetitul, cresc nivelul de energie și buna dispoziție și chiar îmbunătățesc metabolismul, procesul de digestie arzând calorii.

Stabilește obiective în fiecare săptămână

Nu încerca să îți revizuiești dieta deodată. Dacă faci prea multe schimbări odată, există șanse mari să renunți pentru că nu poți respecta ce ți-ai propus. Este mai bine să schimbi un singur aspect pe săptămână, cum ar fi să mănânci cel puțin o bucată dintr-un fruct pe zi.

Începe cu 10 la sută

Cei care încep dieta hotărâți să atingă doar 10 la sută din obiectivul pe termen lung al dietei ar putea avea cele mai mari șanse de succes. Pierderea primelor kilograme aduce și cele mai mari beneficii pentru sănătate, grăsimea din jurul abdomenului, prima care dispare, fiind cea mai periculoasă.

Mănâncă doar două treimi din porție
Când iei masa în oraș, poți să eviți tentația de a lăsa farfuria goală dacă dai la o parte o treime din porția servită. Această tehnică simplă poate însemna că renunți la 500 de calorii pe zi.

Evită excesele de alcool
Alcoolul este o sursă de calorii. O bere de 0,330 litri conține 150 de calorii, în timp ce un pahar de vin de 100 de mililitri are 85 de calorii. Cele mai periculoase din acest punct de vedere sunt cocktailurile-cremă, echivalente fiecare cu un desert. Sfatul cel mai simplu: dacă vrei să slăbești, bea doar apă.

Scrie bilete pentru tine
Ca să îți păstrezi determinarea în lupta cu kilogramele, lipește pe frigider și în cămară bilețele cu mesaje pentru tine. O sugestie ar fi un semn STOP sau întrebări ca „Vrei această mâncare suficient de mult încât să o porți pe tine?” sau „Caloriile chiar merită consecințele?”

Stai departe de băuturile răcoritoare

Acestea sunt o sursă majoră de calorii și sunt foarte consumate, deși fluidele nu satisfac apetitul la fel de bine ca alimentele solide. Dacă ai poftă de ceva dulce, ar fi mai bine să ronțăi ceva fără prea multe grăsimi decât să bei un suc. Iar dacă îți este foarte sete, cel mai bine este să bei apă sau ceai rece neîndulcit.

Încearcă nu doar să mănânci, ci să iei masa
Dacă mănânci pe fugă sau în fața televizorului, vei avea tendința de a mânca mai mult decât trebuie. Ai putea, în schimb, să aranjezi masa de fiecare dată și să savurezi porția dintr-o farfurie de porțelan. Îți vei concentra mai bine atenția și sunt mai multe șanse să nu faci excese.

Consumă mai multe proteine
Studiile sugerează că proteinele prelungesc senzația de sațietate mai eficient decât carbohidrații sau grăsimile. Proteinele au nevoie și de mai multe calorii pentru a fi digerate, așadar este recomandat doar o cantitate mică în plus. Sunt recomandate sursele de proteine cu puține grăsimi, precum iaurtul sau brânza cu nivel scăzut degrăsime, băuturile și gustările din soia, sau piept de curcan feliat subțire.

Învață să măsori
Dimensiunea porțiilor poate fi aproximatiă greșit cu ușurință. Folosește cu încredere lingurile și vasele de măsurat, în special pentru dressingurile de salată, lactate și maioneză.

Alege substituirile inteligente

Orientează-te spre alternative nutritive și cu puține calorii pentru produsele dulci și cu nivel mare de grăsimi. Încearcă struguri înghețați în locul bomboanelor sau căpșuni proaspete în sos de caramel cu zero grăsimi în loc de ciocolată.

Pune la punct un „plan pentru petreceri”

Când te duci la o petrecere, ofertă-te să aduci ceva de mâncare. Dacă apari la eveniment cu legume proaspete și sos cu puține grăsimi, sau price altă gustare cu foarte puține calorii, te asiguri că vei avea ce să ronțăi fără să te simți vinovat.

Gândește pozitiv

Lipsa stimei de sine este o cauză serioasă a exceselor alimentare, consideră experții.  Obișnuiește-te să te concentrezi pe aspectele tale cele mai bune în detrimentul celor mai slabe. Cumpără haine care ți se potrivesc și pe care să le porți cu plăcere.

Ia o pauză
Nu spune nimeni că trebuie să îți atingi obiectivul fără să faci și greșeli. Repetă-ți că poți reuși să dai jos din kilograme pas cu pas și că poți începe din nou de fiecare dată când greșești. Dacă mănânci prea mult într-o noapte, de exemplu, revino la dietă dimineața următoare concentrându-te pe metodele care au funcționat în trecut.

Relaxează-te!
Unii oameni cedează când sunt stresați, aspect sugerat și de un studiu al Universității Yale. Potrivit acestuia, femeile care secretă cel mai mult cortizol (hormon eliberat în momente de stres) consumă cea mai mare cantitate de mâncare grasă după respectiva perioadă. Dacă te afli frecvent în situații stresante, încearcă mai bine să înveți yoga, să meditezi sau să faci exerciții de meditație.

ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?