Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Copiii cu Sindrom Down vor amenaja o mini-grădină de recreere


Copiii cu Sindrom Down, împreună cu elevii Liceului Tehnologic „G.G. Longinescu” Focșani, vor amenaja un spațiu natural, verde, de recreere și educație – o mini-grădină în toată regula, în curtea unității de învățământ. Acest lucru va fi realizat în cadrul proiectului „Focșani UP nature”, derulat în perioada 14 aprilie – 25 august, de Asociația ABC Down, ce are ca partener și beneficiar Liceul „G. G. Longinescu”, partener fiind și Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice. Proiectul este finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.
„Scopul proiectului este responsabilitate socială prin creșterea respectului comunității față de natură, prin implicarea elevilor și a copiilor cu Sindrom Down în realizarea unui spațiu natural, verde, de recreere și educație. Obiectivele proiectului urmăresc, printre altele, conștientizarea plus-valorilor persoanelor cu Sindrom Down, ca și cetățeni ce pot fi implicați în activitățile comunitare. În acest fel dorim să arătăm celor din jur cât de valoroși sunt copiii și tinerii care sunt diagnosticați cu Sindrom Down. Vrem să arătăm că iubesc natura și frumosul și au capacitatea să creeze, să îngrijească și să dăruiască oamenilor și comunității un spațiu verde„, a transmis Decebal Negoiță, managerul proiectului și președintele Asociației ABC Down.
    În comunicatul de presă trimis redacției noastre, el a mai precizat că un alt obiectiv al acestui proiect constă în responsabilizarea și sensibilizarea comunității locale și a participanților prin derularea unei campanii de conștientizare a importanței spațiilor verzi în menținerea echilibrelor ecosistemice și a biodiversității din mediul urban. „Implementarea acestui proiect va duce la amenajarea în cadrul grădinii Liceului Tehnologic G.G. Longinescu a unei mini-grădini botanice care va conține diferite specii de arbori și arbuști, vegetație ierboasă, diferite soiuri de flori. Vor fi construite alei pietonale, vor fi amplasate câteva trunchiuri de copac în care se vor planta flori. Va fi construit și un labirint din gard viu – vegetație arbust. Se vor amenaja mici spații de odihnă și recreere formate din bănci realizate din trunchi de copac. Se vor construi și amplasa cuiburi și hrănitoare pentru păsări, în acest fel copiii vor învăța despre biodiversitatea specifică zonei urbane”, a detaliat Decebal Negoiță.
    Însă lucrurile nu se vor sfârși aici, pentru că elevii și copiii cu Sindrom Down vor monta și plăcuțe ce vor conține informatii despre speciile de arbori și arbuști. „Elevii Liceului G.G. Longinescu vor fi «profesorii» copilașilor cu Sindrom Down și ai celor de la Grădinița Nr. 15 (aparținătoare Liceului). Le vor arăta copiilor cum să planteze, cum să îngrijească plantele și cum să protejeze spațiile verzi. Grupul suport, care va avea sarcina de a întreține acest spațiu și după reamenajare, va fi format atât din elevi ai liceului cât și din copii de la Asociația ABC Down și de la Grădinița nr. 15″, a precizat Negoiță. 
Pe toata perioada de derulare a proiectului vor fi organizate la Grădinița nr. 15 și trei cursuri nonformale, susținute de profesor Adriana Holbea, cursuri legate de respectul față de natură și mediul înconjurător. Astfel, pe 23 aprilie va fi marcată Ziua Pământului printr-o acțiune prin care copiii vor afla „Cum să generăm mai puține deșeuri”. Pe 24 mai, de Ziua Internațională a Biodiversității, lor li se va povesti despre „Prietenii necuvântători – personaje de poveste”, iar pe 5 iunie, de Ziua Mediului, vor fi sprijiniți să privească „Natura prin ochiul lentilei”. La toate aceste acțiuni sunt invitați să participe toți focșănenii care doresc să le fie aproape acestor copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?