Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Portret de șef de post: Agent șef Gheorghe Drîmbă, șeful Postului de Poliție Țifești


Agent șef Gheorghe Drîmbă este șeful Postului de Poliție din comuna Èšifești. Ocupă această funcție de șapte ani și își desfășoară activitatea alături de patru colegi, respectiv agent șef Sorin Brînză, agent șef Răduță Cioarec, agent principal Iurie Bran și agent principal Laurențiu Manole. Comuna Èšifești este o localitate mare, cu opt sate, așa că activitatea oamenilor legii este diversificată. Cea mai mare problemă cu care se confruntă polițiștii are legătură cu zilierii. Cam 2.500 de oameni pe sezon. Polițiștii trebuie să aibă informații despre toți, iar în cazul în care apare vreo problemă, să știe de cine să întrebe și de unde să-i ia pe infractori. Despre munca de polițist, șeful de post spune că nu este deloc ușoară. Cu toate acestea, dacă ar fi pus în postura de a-și alege din nou meseria, ar face același lucru. Asta pentru că vrea să ajute oamenii. Astăzi este ziua de naștere a șefului de post din Èšifești, ocazie cu care „Monitorul de Vrancea” îi urează La Mulți Ani, sănătate și putere de muncă.

    A devenit polițist în urmă cu 18 ani. A terminat școala de profil în 1996, an în care și-a și început activitatea la Postul de Poliție din Brăhășești, județul Galați, fiind ajutor de șef de post. Un an mai târziu, agent șef Gheorghe Drîmbă s-a mutat cu serviciul în Fitionești, unde și-a desfășurat activitatea până în anul 2003 ca ajutor de șef de post. În același an a fost promovat în funcția de șef al Postului de Poliție Fitionești, funcție pe care a ocupat-o până în 2007, an în care s-a mutat la Èšifești, unde se află și acum. De atunci, agent principal Gheorghe Drîmbă ocupă funcția de șef de post. O funcție care implică multe responsabilități, dar care îi aduce și satisfacții. Spune că muncește pentru oameni și vrea să-i ajute de fiecare dată când aceștia au nevoie de el.
    La post își mai desfășoară activitatea, alături de șeful de post, alți patru polițiști: agent șef Sorin Brînză, agent șef Răduță Cioarec, agent principal Iurie Bran și agent principal Laurențiu Manole. Împreună, cei cinci polițiști veghează la liniștea și siguranța oamenilor din cele opt sate ale comunei, respectiv Èšifești, Oleșești, Igești, Pătrășcani, Bătinești, Sîrbi, Clipicești și Vitănești. Șeful de post spune că este cea mai mare comună din Bazinul Panciu, iar unde sunt oameni mulți, sunt și probleme multe, pe care șeful de post și colegii săi reușesc să le țină în frâu.
    „Zilierii sunt cea mai mare problemă. În comună vin aproximativ 2.500 de persoane în fiecare sezon. Acestea lucrează la fermele de pe raza comunei, dar și la persoane fizice. Printre zilierii care ajung la noi în comună sunt și persoane care crează probleme și de aceea trebuie să avem o evidență clară a tuturor celor care ajung pe raza comunei. Sunt și persoane care vin cu zilierii la noi pentru a-i lua în evidență, dar și persoane care nu vin din neglijență. Îi țin în casă, le permit mult mai mult decât ar trebui, iar după două, trei săptămâni vin să reclame că li s-a furat ceva sau că au creat alte probleme. De multe ori nu știu pe cine au găzduit„, ne-a precizat agent șef Gheorghe Drîmbă.
    Cu un zilier a pățit-o, în urmă cu ceva timp, o localnică. L-a ținut în casă, l-a hrănit, i-a dat bani, iar după aproximativ o săptămână, necunoscutul i-a luat 7.000 lei și dus a fost. Nu a ajuns prea departe, pentru că a fost identificat de polițiștii din comună, fiind apoi trimis în judecată.

         Pământul, motiv de dispută între localnici

    Șeful de post ne-a spus că sunt înregistrate și fapte comise cu violență, iar majoritatea scandalurilor pleacă de la pământ. „Mai înregistrăm și fapte de mică violență. Neînțelegerile pornesc de la pământ, oamenii nu se înțeleg cu privire la hotare, dar și de la consumul de alcool. Îmi amintesc de o faptă comisă cu violență  în anul 2008, atunci când am fost nevoit să arestez trei persoane o dată. Acestea au intrat peste partea vătămată, pe timp de noapte, cu o furcă asupra lor și au bătut-o. Partea vătămată avea o soră, cu care locuia în aceeași casă, iar cei trei au mers pentru a discuta cu ea. Au fost neînțelegeri și s-a ajuns la o faptă mai gravă. În schimb, nu am avut fapte de omor. De când sunt eu aici nu am înregistrat nicio faptă de acest gen, iar acest lucru nu poate decât să mă bucure”, a afirmat șeful de post.
    El și-a adus aminte și de o infracțiune de tâlhărie, comisă în 2012, atunci când vânzătoarea unui magazin și o persoană care o însoțea au fost urmărite de un bărbat, proaspăt ieșit din pușcărie, care le-a smuls sacoșa cu bani. Vreo 8.000 lei. Poliția a intervenit prompt și l-a prins pe autor, care între timp a și fost condamnat. 

          Șeful de post cunoaște toate cazurile sociale

    Agent șef Drîmbă știe tot ce mișcă pe raza comunei. Cine cu cine se ceartă și de ce, cine este predispus la comiterea unor infracțiuni, dar și care sunt familiile nevoiașe. Ne-a spus că întotdeauna merge cu referentul social la cazurile sociale, când se fac anchete, pentru că vrea să cunoască situația tuturor locuitorilor. „Merg întotdeauna, pentru că vreau să văd cu ochii mei și să știu ce se întâmplă acolo”, a spus șeful de post.
    Munca pe care o face este solicitantă, dar nu se plânge. Telefonul său nu este închis niciodată, iar oamenii îl sună la orice oră din zi și din noapte, atunci când au o problemă. Nu se supără că este deranjat. Spune că este treaba lui să știe ce se întâmplă și să ajute oamenii care au nevoie de el. În plus, șeful de post spune că în această meserie trebuie să iei decizii repede, iar acestea să fie și cele mai bune. „Nu mi-am închis telefonul niciodată. În general, munca de poliție este stresantă. Mereu ești pus în postura de a lua hotărâri rapide, care trebuie să fie și cele mai bune. De ceea ce faci tu depinde uneori soarta omului. Nu ai timp nici să te gândești prea mult și nici nu ai voie să greșești. Dacă omul are acum o problemă, ea trebuie rezolvată atunci, nu mai târziu. Pe lângă faptul că uneori de ceea ce facem noi depinde soarta oamenilor, mai este vorba și de prestigiul poliției”, a adăugat agent șef Gheorghe Drîmbă. Șeful de post ne-a spus că are o relație bună cu subordonații săi și întotdeauna îi consultă atunci când trebuie să ia o decizie. „Întotdeauna ne sfătuim, pentru că suntem o echipă. Întotdeauna discuțiile pe care le avem sunt constructive și niciodată nu am mers pe ideea că eu sunt șef și eu știu tot”, a mai spus el.
    Întrebat de ce a ales această meserie, șeful de post ne-a spus că și-a imaginat că poliția este altfel, dar nu este dezamăgit de alegere. „Trebuie să existe și persoane care să vegheze la siguranța cetățenilor, deși nu este deloc ușor. Este și ușor și greu și sunt momente când cei dragi sunt afectați. Spre exemplu, o situație neplăcută este aceea că trebuie să te muți de colo-colo, iar acest lucru afectează copiii și soția”, a precizat șeful de post.

     Perioada cea mai grea a fost atunci când s-au desființat posturile

    De-a lungul anilor, șeful de post s-a confruntat cu perioade mai dificile sau mai ușoare. Totuși, spune că cel mai greu a fost în perioada în care au fost desființate posturile de poliție. „Acum este mai bine, pentru că lucrăm în schimburi. Perioada în care au fost desființate posturile au fost un dezastru. Oamenii veneau la post pentru că așa erau obișnuiți și nu le puteai spune că nu-i poți ajuta. Oamenii sunau tot timpul. Nu a fost nicio problemă, pentru că asta este meseria pe care mi-am ales-o. Cetățenii trebuie să fie ajutați atunci când au nevoie. În munca de poliție nu-ți poți face prea multe planuri. Dimineața stabilești una, iar pe parcursul zilei își dai seama că mai faci și altceva decât ceea ce ai planificat. La noi nu există program de audiență. Oamenii vin la post oricând și chiar dacă sunt liber și sunt acasă, ies și vorbesc cu ei. Pe lângă dosare, mai desfășurăm și activități preventive. Facem multe ședințe în școli. Multe dintre responsabilitățile părinților s-au transferat la poliție. Cu satisfacții, dar și neajunsuri, dacă ar fi să-mi aleg meseria din nou, aș alege tot asta, pentru că îmi doresc să ajut oamenii”, a mărturisit agent șef Drîmbă.

      Timpul liber și-l petrece cu familia

    Șeful de post nu prea are timp liber. Atunci când nu este la post ori plecat prin comună, șeful de post se ocupă de agricultură, dar și de alte treburi gospodărești. Încearcă astfel să le facă un viitor frumos celor doi copii ai săi. 
Chiar dacă este ocupat, face tot posibilul ca zilele de duminică să le petreacă cu în familie și cu prietenii. „Muncesc și în agricultură, dar mă ocup și de animale. În rest nu mai am timp de nimic. În schimb, zilele de duminică le petrecem întotdeauna în familie”, a spus agent șef Drîmbă. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?