Apropierea sfintelor sărbători de Paști constituie întotdeauna prilej de bucurii și emoții. Cu această ocazie, fiecare dintre noi își programează atât cumpărături cât și deplasări de la domiciliu, în minivacanțe sau vizite la prieteni ori rude. Pentru ca petrecerea sărbătorilor să fie liniștită și fericită, polițiștii vrânceni vă recomandă să aveți în vedere un minim de măsuri de autoprotecție.
Oamenii legii spun că la cumpărături trebuie să fiți prudenți mai ales atunci când vă aflați în magazinele aglomerate. De asemenea, supravegheați-vă geanta și nu o plasați în coșul de cumpărături de unde poate fi sustrasă cu ușurință. Nu luați asupra dumneavoastră sume mari de bani, ci doar necesarul pentru cumpărăturile planificate în acea zi, iar când este posibil, folosiți cardul pentru cumpărături. Păstrați banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil și nu în sacoșa de cumpărături sau în buzunarul de la spatele pantalonilor. Când sunteți împins în aglomerație, verificați-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteți victima unei înscenări a unui hoț, iar când achitați diferite bunuri, nu scoateți tot teancul de bani, ci numai suma necesară plății contravalorii acestora. Polițiștii mai spun că obiectele tentante (telefoane mobile, laptop-uri, genți, pungi de cadouri), lăsate la vedere în mașină, pot reprezenta adevărate „cadouri” pentru hoți de aceea nu lăsați niciodată în autoturism actele mașinii, bani sau alte documente importante.
În cazul în care plecați de la domiciliu de Paști, indiferent de perioada în care lipsiți, pentru ca revenirea să vă fie lipsită de surprize neplăcute, nu neglijați câteva aspecte. Rugați un vecin de încredere să țină sub observație casa și să anunțe imediat poliția dacă observă o persoană suspectă care staționează fără motiv în fața ușii sau care încearcă să descuie ușa, spuneți numai persoanelor de încredere când plecați de acasă pentru mai multe zile, închideți și asigurați la plecare toate ușile și geamurile casei, ușa de la balcon, geamul de aerisire de la baie. De asemenea, atunci când părăsiți locuința, o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcțiune, pot deruta eventualii musafiri nepoftiți, iar obiectele de valoare mare și volum mic sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenția infractorilor, deci nu le lăsați în locuință.
Polițiștii îi mai sfătuiesc pe cetățeni ca în noaptea de Înviere să evite persoanele turbulente sau aflate în stare de ebrietate, dar și străzile cu baruri și terase unde se consumă alcool și sunt adunate persoanele gălăgioase. Un alt sfat este acela de a nu vă afișa cu bijuterii ori sume mari de bani și nu faceți referiri la bunurile de valoare pe care le aveți asupra dumneavoastră. Totodată, alegeți drumurile intens circulate, luminate și evitați zonele în construcție, parcurile pustii și străzile lăturalnice. Deplasați-vă în grup, nu răspundeți la provocările altor persoane și nu acceptați compania persoanelor necunoscute.
Dacă sunteți abordați de diferite persoane, care vă solicită nejustificat sume de bani ori bunuri, ca plată pentru presupuse servicii (deratizare, colectarea gunoiului menajer), nu dați curs unor astfel de solicitări.