Pensionarii cu pensii foarte mici, care rămân văduvi, pot solicita de la Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea ajutor pentru soțul supraviețuitor. În momentul de față, în evidențele instituției figurează 3.902 persoane care beneficiază de acest ajutor al cărui cuantum, în funcție de categoria în care se încadrează beneficiarul, este de 113 sau 44 lei. „Conform prevederilor Legii nr. 578/2004, soțul supraviețuitor al unei persoane care, la data decesului, avea calitatea de pensionar, după caz, în sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, în fostul sistem al asigurărilor sociale de stat sau în fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori beneficiază, la cerere, în condițiile prezentei legi, de un ajutor lunar”, a declarat Cornelia Cotea, purtătorul de cuvânt al CJP Vrancea.
Pentru acordarea acestui ajutor, soțul supraviețuitor trebuie să îndeplinească o serie de condiții cumulative. Astfel, el trebuie să fie pensionar din sistemul public de pensii, indiferent de categoria de pensie de care beneficiază, și să aibă, la data solicitării, cel puțin vârsta standard de pensionare. Soțul supraviețuitor trebuie să îndeplinească condițiile de pensionare și să aibă înregistrată cererea de stabilire a pensiei la CJP Vrancea, chiar dacă până la data solicitării ajutorului nu a fost emisă decizia de pensie. Pentru a intra în posesia ajutorului, solicitantul trebuie să nu beneficieze de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public, să nu se fi recăsătorit după decesul soțului/soției, durata căsătoriei cu soțul decedat să fi fost de cel puțin zece ani, să aibă domiciliul pe teritoriul României și să nu aibă calitatea de asigurat obligatoriu al sistemului public de pensii.
Nu este, însă, suficient ca soțul supraviețuitor să îndeplinească doar condițiile amintite mai sus. Ca să încaseze ajutorul lunar oferit de stat, acesta nu trebuie să desfășoare activități pe bază de contract individual de muncă sau ca funcționar public și nici activități în funcții elective sau să fie numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești. Nu trebuie să fie membru cooperator într-o organizație a cooperației meșteșugărești, asociat unic, asociat, comanditar sau acționar, administrator sau manager care a încheiat contract de administrare ori de management.
Solicitantului ajutorului pentru soțul supraviețuitor nu i se va aproba cererea dacă este: membru al unei asociații familiale; persoană autorizată să desfășoare activități independente; persoană angajată într-o instituție internațională, dacă nu este asiguratul acesteia. Solicitantul trebuie, de asemenea, să facă dovada că nu realizează venituri din alte activități profesionale.
Care este cuantumul ajutorului și ce documente sunt necesare
Cuantumul ajutorului lunar este de 113 lei pentru soțul supraviețuitor a cărui pensie, la data solicitării ajutorului, este mai mică de 364 lei, dacă acesta beneficiază de pensie de stat sau stabilită în fostul sistem al asigurărilor sociale de stat. De același drept beneficiază și soțul supraviețuitor care primește atât pensie stabilită în fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, cât și în fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori.
Cuantumul ajutorului lunar este de 44 lei, în situația soțului supraviețuitor care beneficiază numai de pensie stabilită în fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori, și aceasta este mai mică de 140 lei. În situația în care durata căsătoriei cu soțul care a decedat a fost mai mică de 10 ani, dar de cel puțin 5 ani, cuantumul ajutorului lunar se diminuează proporțional. „Ajutorul lunar se stabilește prin decizie emisă de casa teritorială de pensii în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii și se acordă și se plătește începând cu data de întâi a lunii următoare depunerii cererii”, a precizat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.
Documentele necesare în baza cărora se poate acorda ajutorul lunar pentru soțul supraviețuitor prevăzut de Legea nr.578/2004 sunt următoarele: cerere; copia buletinului de identitate sau a cărții de identitate din care să rezulte codul numeric personal; copia certificatului de naștere al soțului supraviețuitor; copia certificatului de căsătorie; copia certificatului de deces al soțului decedat; copia deciziei de pensie/talonului de pensie sau, după caz, dovada depunerii la casa teritorială de pensii, anterior decesului, a cererii de pensionare a soțului decedat; copia deciziei de pensie/talonului de pensie sau, după caz, dovada depunerii la casa teritorială de pensii a cererii de pensionare a soțului supraviețuitor; declarația pe propria răspundere, sub sancțiunea prevederilor din Codul penal, din care să rezulte că soțul supraviețuitor nu se află în una dintre situațiile menționate anterior, respectiv asigurat cu contract de muncă, asociat, membru cooperator, administrator, etc., că nu s-a recăsătorit după decesul soțului și că nu beneficiază de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public; alte documente necesare stabilirii ajutorului lunar, după caz.
Ajutorul lunar acordat soțului supraviețuitor nu poate fi urmărit silit, decât în vederea recuperării, conform legii, a sumelor încasate necuvenit cu acest titlu.