Mai multe mămici au fost prezente, sâmbătă, la Hyperclinica DentExcel din Focșani, unde a avut loc a doua ediție din cadrul proiectului „Școala Mamei”, al cărui obiectiv este acela de a-i învăța pe actualii, dar și pe viitorii părinți cum să aibă grijă de pruncii lor. De data aceasta, medicul pediatru Mariana Gruia, cea care a pus bazele acestui proiect interesant, le-a învățat pe mămicile prezente cât de importantă este alăptarea pentru bebeluș, dar și despre miturile referitoare la îngrijirea copilului. „Astăzi (n.r. – sâmbătă), vom vorbi despre lucruri pe care părinții le cunosc parțial sau eronat, despre mituri în ceea ce privește nașterea, alăptarea și îngrijirea copilului. Din păcate, ne confruntăm cu lucruri care sunt împământenite în mod greșit, iar ele pot afecta dezvoltarea copilului într-un fel sau altul. Unul dintre mituri ar fi că micuțul nu se spală decât după cădere bontului ombilical, ceea ce este total greșit, pentru că poate să conducă la afecțiuni cutanate. El trebuie să fie spălat în fiecare zi”, a precizat pediatrul Gruia.
Sfaturi despre alăptare
Mămicile prezente la eveniment au aflat că alăptarea trebuie să debuteze la câteva ore de la naștere și trebuie să fie continuată cât de mult timp posibil. Indicat ar fi ca cel mic să fie alăptat la sân până la doi ani, pediatrul Gruia constantând pe parcursul carierei sale că bebelușii care primesc alimentație de la sân sunt mult mai sănătoși. „Alăptarea este extrem de importantă pentru că asigură cea mai bună dezvoltare pentru nou născut. Este importantă din punct de vedere nutrițional, din punct de vedere imunologic și există foarte multe studii care spun că asigură protecție anticancer atât pentru mamă cât și pentru copil, ceea ce este un lucru extrem de important. Recomandarea este ca alăptarea să fie prelungită după primul an de viață, poate până la 2 ani, atâta timp cât și mama și copilul se simt confortabil. Majoritatea copiilor pe care îi am sub observație și au fost alimentați exclusiv la sân până la 6 luni, au fost copii care au venit la consultații ca și examen de rutină și s-au îmbolnăvit foarte rar în comparație cu copiii care au primit o altfel de alimentație”, a mai precizat pediatrul Gruia.
Mămicile au aflat că este foarte important ca alăptarea să se facă la cererea nou-născutului, cât de des și cât de mult dorește el. Acest lucru va face ca secreția lactată a mamei să fie adaptată nevoilor nou-născutului, astfel că riscul ca mama să rămână fără lapte scade vertiginos.
Pediatrul Gruia și un epidemiolog vor discuta despre vaccinarea copiilor
De asemenea, pediatrul Gruia le-a vorbit femeilor prezente și despre igiena nou născutului, importanța plimbărilor în aer liber, dar și despre controalele medicale care trebuie efectuate după ieșirea din maternitate. Luna viitoare, la „Școala Mamei” va fi abordat un subiect extrem de interesant și, totodată, controversat: vaccinarea copiilor. La întâlnire va fi prezent și medicul epidemiolog din cadrul Spitalului Județean de Urgență Focșani, Diana Stoica, care împreună cu pediatrul Gruia vor informa mămicile despre vaccinare.
Proiectul „Școala Mamei” se va derula în fiecare lună, iar la acest curs sunt așteptați și tăticii, nu doar actualele și viitoarele mămici, care vor primi atestat de absolvire. Cei interesați să participe la acest curs, care este gratuit, se pot înscrie apelând numerele de telefon 0237.224.737, 0762.985.245 sau adresa de e-mail scoalamamei_focsani@yahoo.com.