Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Fără bon fiscal, clienţii nu vor mai achita nota în restaurante şi baruri


Clienții restaurantelor și barurilor care nu emit bon fiscal vor pleca fără să plătească, propun patronatele din turism, alături de TVA de 9% la alimentația publică, trecerea bacșișului pe notă și scutirea de jumătate din taxele și impozitele pe clădire pentru hotelurile cu activitate sezonieră. ANAT și FPTR au propus recent o listă cu 25 de puncte Departamentului pentru IMM și Turism și Autorității Naționale pentru Turism, măsurile având ca scop redresarea turismului românesc.
Una dintre măsuri vizează, după modelul grecesc, introducerea posibilității ca clienții care nu primesc bon fiscal în unitățile de alimentație publică să nu plătească nota. „În acest fel, personalul de servire va fi determinat să emită nota de plată fiscalizată, sub sancțiunea de a nu primi banii de la client. Toate sumele astfel încasate vor fi fiscalizate, ceea ce va aduce bugetului de stat TVA, impozit pe profit și alte taxe”, a declarat Lucia Morariu, președintele ANAT. Patronatele din turism au calculat că sumele care ar fi astfel atrase la bugetul de stat, suplimentar față de situația prezentă, ar putea constitui resursa necesară aplicării scăderii cotei de TVA de la 24% la 9% la alimentația publică, măsură îndelung solicitată de industrie.
Pe 8 aprilie, Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) și Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) au propus Departamentului pentru IMM, Mediul de Afaceri și Turism un set de măsuri menite să susțina dezvoltarea industriei turistice românești. Pe de o parte, s-au solicitat din nou facilități pentru industria turistică, precum scutirea de impozit pe profitul reinvestit în turism, cota TVA redusă la 9% pentru toate activitățile din turism sau recunoașterea primirii de turiști străini în România ca activitate de export, iar, pe de altă parte, s-au propus măsuri care ar putea aduce venituri suplimentare bugetului de stat din activitățile specifice
turismului, astfel încât să se creeze resurse pentru acordarea facilităților.
Patronatele au cerut, printre altele, scutirea de impozitul de 16% pentru profitul reinvestit de către structurile de primire turistică și agențiile de turism, și clarificarea procedurilor și regulilor necesare pentru a dovedi perioada de funcționare de minim șase luni în stațiunile cu activitate sezonieră, în vederea obținerii scutirii de 50% pentru taxele și impozitele pe teren și clădire. O altă solicitare este stabilirea unui program de promovare care să susțină turismul medical în România și elaborarea în regim de urgență a unei broșuri dedicate.
Una dintre măsurile de sprijin propuse de cele două organizații este acceptarea introducerii pe nota de plată a bacșișului, doar în condițiile în care respectivele sume încasate ca bacșiș ar suporta un impozit maxim de 16% pe venituri. Trecerea bacșișului pe nota de plată, cred patronatele, ar da posibilitatea angajatorului să cunoască atât nivelul veniturilor reale obținut de angajatul care servește, cât și calitățile personale ale acestuia în procesul de servire a consumatorului, știut fiind că aceia care primesc bacșiș mai mare sunt vânzători mai buni și trebuie recompensați și de angajator prin stimulente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?