Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Curiozităţi despre iaurt, un aliment pe cât de simplu pe atât de complex



Iaurtul este unul dintre alimentele cele mai apreciate în toată lumea, datorită multiplelor beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea există încă multe lucruri interesante ce țin de istoria și evoluția acestuia, care sunt încă necunoscute. Denumirea „iaurt” se presupune că provine de la cuvântul de origine turcă „yogurt”, respectiv de la verbul „yoÄŸurtmak”, care înseamnă „a combina”, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de compania Danone.
Iaurtul a fost consumat cu mii de ani în urmă de popoarele din Orientul Mijlociu. Triburile războinice mongole ale lui Genghis Han consumau iaurtul ca hrană și remediu, iar în India iaurtul era considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente.

Iaurtul, unul dintre secretele longevității bulgarilor
În Munții Rodopi din Bulgaria trăiesc cei mai mulți oameni care ajung la vârsta de 100 de ani, conform publicației The Guardian. Longevitatea bulgarilor se pare că se datorează consumului regulat de iaurt (un bulgar consumă anual, în medie, aproape 30 de kilograme de iaurt).
Omul de știință Elie Metchnikoff (1845 – 1916) a scris o lucrare științifică despre longevitatea sătenilor bulgari din Rodopi, descoperind și numind ulterior una dintre principalele bacterii din iaurtul acestora – Lactobacillus bulgaricus. Conform lui Metchnikoff, aceasta ar preveni și anihila infecțiile bacteriene intestinale, iar un consum regulat de iaurt ar prelungi viața. Elie Metchnikoff a fost, de altfel, primul savant care a investigat și explicat științific beneficiile pentru sănătate ale iaurtului.
În 1908, iaurtul a început să se răspândească în Europa ca aliment funcțional, cu beneficii pentru sănătate.

Primele iaurturi cu bifidobacterii probiotice au fost lansate de japonezi
Japonezii au lansat primele iaurturi cu bifidobacterii, în 1977 (Morinaga) și 1978 (Yakult). Bifidobacteriile sunt unele dintre cele mai importante bacterii probiotice. Bifidobacteriile reprezintă aproximativ 80% din flora intestinală a sugarilor alimentați la sân. La vârsta adultă, numărul bifidobacteriilor scade, așadar este recomandat să favorizăm funcționarea florei intestinale prin aportul zilnic de alimente probiotice.
În orice dietă, iaurtul este un aliment perfect ca urmare a conținutului de calciu și proteine. Un pahar de 150 de grame de iaurt are în medie 100 de calorii, 180 de miligrame de calciu (asigurând 20% din necesarul zilnic) și 5 grame de proteine (asigurând 10% din necesarul zilnic).
Peste 30% din populația globului consumă iaurt în mod regulat. Cu toate acestea, românii consumă cel mai puțin iaurt dintre europeni. În ciuda multiplelor beneficii ale iaurtului, studiile realizate recent arată că România ocupă ultimul loc la nivel european din punctul de vedere al consumului de iaurt și al lactatelor în general. Conform statisticilor, un român consumă în medie un produs lactat proaspăt pe săptămână, față de francezi – 5 produse pe săptămână, bulgari – trei produse pe săptămână și polonezi – două produse pe săptămână.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?