Președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Marian Oprișan, a deschis, ieri, lucrările „Infrastructure Business Summit”, eveniment ce a avut ca scop găsirea de soluții, tehnologii și materiale care să determine dezvoltarea, în mod eficient, a proiectelor de infrastructură din România. Manifestarea a avut loc la Palatul Parlamentului. La eveniment au participat premierul Victor Ponta, viceprim-ministrul Liviu Dragnea, care este și ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, ministrul Transporturilor Dan Åova, dar și ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Premierul Victor Ponta le-a spus președinților de Consilii Județene că o întreagă propagandă și un întreg aparat care îi detestă lucrează împotriva lor, lucru la care trebuiau să se aștepte, arătând că el personal și Guvernul îi vor sprijini.
La Palatul Parlamentului a avut loc ieri „Infrastructure Business Summit”, eveniment desfășurat sub patronajul Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR). Președintele UNCJR, Marian Oprișan, a declarat că subiectul de dezbatere al summit-ului este de actualitate precizând că starea infrastructurii este un subiect aflat, de ani de zile, pe agenda cetățenilor.
Marian Oprișan a arătat că există creionată o strategie de dezvoltare a rețelei de autostrăzi 2014-2018, asumată de Guvernul Victor Ponta. „Cred că pentru noi toți este important să ne bucurăm de o infrastructură de transport eficientă pentru că aceasta este singura soluție de dezvoltare a României și mă bucur de faptul că strategia privind dezvoltarea rețelei de autostrăzi a luat în calcul unirea provinciilor istorice, dar și asigurarea interconectivității la granițele de Vest și de Est ale României. Este important pentru România ca atunci când sunt stabilite strategiile de dezvoltare ale infrastructurii să se ia în calcul principiul coeziunii teritoriale, astfel încât să se îmbunătățească legăturile între provincii, regiuni și orașe prin dezvoltarea unei infrastructuri distribuită echitabil. Și, din această perspectivă, cred că strategia la care am făcut referire răspunde acestor necesități. Dar, în același timp cred că avem datoria și obligația de a crea nu numai autostrăzi ci și drumuri expres care să urmărească aceleași deziderate strategice – unirea provinciilor. Un astfel de proiect la care, nu vă ascund, țin foarte mult, este drumul expres Tulcea-Brăila-Focșani-Târgu Secuiesc-Brașov”, a spus Marian Oprișan.
Acesta a precizat că a dat acest exemplu pentru că, din punctul său de vedere, România trebuie să asigure infrastructura necesară nu doar pentru accesul la granițele de Vest (Ungaria) și Est (Moldova) ci să asigure interconectivitate și cu principalele porturi de la Marea Neagră și Dunăre. „Prin creerea acestui drum expres și a altor drumuri de genul acesta am putea asigura acele legături comerciale care să ducă la dezvoltarea economică de care are România nevoie în acest moment. Dezvoltarea infrastructurii bazată pe principiul coeziunii teritoriale este importantă pentru că, de fiecare dată când luăm decizii, noi, oamenii politici, trebuie să ne gândim la două lucruri la fel de importante: interesele economice și strategice ale României pe termen mediu și lung, dar și interesele cetățenilor pe care noi îi reprezentăm”, a susținut Marian Oprișan.
„Trebuie să asigurăm infrastructura necesară pentru creșterea numărului de locuri de muncă”
Președintele UNCJR a arătat că dezvoltarea infrastructurii din România trebuie să țină cont nu numai de principiul coeziunii teritoriale ci și de principiul coeziunii sociale. „Trebuie să gândim soluții în așa fel încât să garantăm tuturor cetățenilor un acces minim la serviciile publice: la educație, la sănătate, la asistență socială. Ori, aici cred că este responsabilitatea noastră, a reprezentanților autorităților publice și intermediare de a ne asigura că acest acces este facilitat cetățenilor. În același timp trebuie ca atât noi, ca autorități publice locale, cât și Guvernul României să facem în așa fel încât să asigurăm infrastructura necesară pentru creșterea numărului de locuri de muncă„, a susținut Marian Oprișan.
Președintele UNCJR a reamintit că, săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a mers la Sebeș pentru a vedea investiția Daimler, precizând că se bucură că 500 de familii vor avea locuri de muncă stabile în inima României, dar a adăugat că astfel de investiții trebuie să se realizeze și în Vaslui, în Ialomița sau în Vrancea și pentru acest lucru este nevoie de o infrastructură care să fie atractivă pentru investitorii din Vest sau din Est. „Această infrastructură trebuie realizată pe două paliere. Când vorbim de infrastructura rutieră sau feroviară, vorbim de faptul că în acest sector trebuie să investească Guvernul României, iar când vorbim despre infrastructură locală, vorbim de faptul că aici trebuie să investim noi, reprezentanții autorităților locale. Cred că doar având o bună cooperare și bazându-se pe principiile coeziunii sociale și teritoriale vom putea uni, din punct de vedere al infrastructurii și, în cele din urmă, din punct de vedere al discrepanțelor economice, cele trei provincii ale României și am convingerea că, în cadrul acestui eveniment, împreună, vom identifica acele soluții prezente care vor duce la dezvoltarea viitoare a infrastructurii naționale și locale”, a încheiat președintele UNCJR, Marian Oprișan.
Ponta: Propaganda lucrează împotriva dumneavoastră, dar vă puteți baza pe mine
Premierul Victor Ponta le-a spus președinților de consilii județene că o întreagă propagandă și un întreg aparat care îi detestă lucrează împotriva lor, lucru la care trebuiau să se aștepte, arătând că el personal și Guvernul îi vor sprijini. „Åtiu că e o perioadă în care o întreagă propagandă lucrează împotriva dumneavoastră. Åi eu vă zic doar să știți că trebuia să vă așteptați la așa ceva pentru că dumneavoastră sunteți votați, pentru că dumneavoastră aveți încrederea cetățenilor, pentru că nu puteți fi bătuți la vot altfel și atunci evident că un aparat care vă invidiază și un aparat care vă detestă va lucra împotriva dumneavoastră”, a spus Ponta.
Premierul a arătat că el personal și Guvernul îi vor sprijini pe președinții de CJ și aleșii locali. „Însă vreau să știți că pe Guvern vă puteți baza, pe mine personal, că eu mă voi mândri întotdeauna cu toți aleșii locali ai partidului meu și ai tuturor partidelor, toți cei care sunt aleși de către cetățeni. Din punctul de vedere al Guvernului veți avea tot sprijinul pentru toate proiectele dumneavoastră și pentru reprezentarea cetățenilor”, a spus Ponta.
El a menționat că a vorbit cu președintele UNCJR, Marian Oprișan, căruia i-a transmis că „nici în 1989 nu a putut să ne împuște pe toți”. „Nici în 1989 nu a putut să ne împuște pe toți. Eu atunci aveam 17 ani, am ieșit pe stradă, ca mulți dintre dumneavoastră, deci cred că nici în 2014 nu o să se poată întâmpla acest lucru. Cred că proiectele importante pentru cetățenii țării le veți desfășura în continuare, că vă veți face datoria față de ei, iar cei mai mulți dintre dumneavoastră probabil veți fi realeși în 2016, pentru că v-ați făcut datoria față de oameni”, a spus Ponta.
El a arătat că își dorește ca Guvernul pe care îl conduce să fie un sprijin pentru proiectele aleșilor locali și să aibă o strategie integrată cu aceștia. „Vă consider cei mai legitimi reprezentanți ai comunităților dumneavoastră, sunteți cei mai votați oameni și cei în care cetățenii au cea mai mare încredere. Cred că în județul, în orașul, în comuna dumneavoastră nici președintele, nici eu, nici alt ministru nu poate să concureze cu dumneavoastră în ceea ce privește încrederea pe care cetățenii v-o acordă. Din acest punct de vedere, cât voi fi șef al Guvernului, vă voi respecta, vă voi aprecia, și voi considera de fiecare dată că dumneavoastră reprezentați mai bine cetățenii României decât cei aflați în funcții temporare aici, la București, fie în Parlament, fie la Cotroceni, fie la Guvern”, a mai spus Ponta.
Åeful Guvernul a vorbit și despre proiectul „România 100” prin care se dorește realizarea unei rețele de autostrăzi care să asigure legătura între regiunile istorice ale României. La acest moment, a subliniat Victor Ponta, România nu are o infrastructură rutieră care să permită comunicarea eficientă între regiunile istorice. „Prin modul în care am prezentat strategia pentru autostrăzi, alocarea fondurilor europene, care sunt foarte puține, alături de fondurile publice din bugetul național avem ca scop tocmai faptul ca în 2018 oricare regiune istorică a României să aibă o comunicare și o comunicație directă cu celelalte regiuni. Sunt lucruri care țin de obiectivele noastre naționale. Fiecare sector de infrastructură rutieră, modul de finanțare din fondul de coeziune, din bugetul național, cu creșterea cofinanțării din partea României este singura șansă pentru ca România în 2018 să aibă această mare infrastructură”, a subliniat Victor Ponta.
Acesta a amintit și despre cele peste patru mii de proiecte începute în ultimii ani de autoritățile locale la promisiunea unor miniștri sau ministere și pentru care nu au mai fost fonduri. „Vă rog pe dumneavoastră să mă ajutați să explic tuturor cetățenilor onești din această țară că, de fapt, pentru a finaliza toate proiectele începute și rămase în diverse faze de execuție, nu două miliarde de lei dar douăzeci de miliarde de lei ar fi insuficiente. Åtiți cu toții cât de multe proiecte s-au început și apoi au rămas în derulare. Åtiți cât de multe probleme aveți pentru că ați fost mințiți de un ministru sau un minister, începeți proiectul, faceți pârtia, patinoarul că or să vină banii. Bineînțeles că nu ați primit niciun ban și acum aveți conturi blocate, acțiuni în instanță”, a afirmat Victor Ponta.
Miron Mitrea: Proiectele de infrastructură trebuie continuate
Deputatul PSD de Vrancea Miron Mitrea a vorbit despre necesitatea ca guvernele să mențină continuitatea în derularea proiectelor de infrastructură naționale care sunt realizate de specialiști. Deputatul a arătat că, în 2005, conducerea pedelistă a ministerului Transporturilor a renunțat la programul de infrastructură pregătit de guvernul PSD deși acesta fusese realizat de specialiștii CNADNR, de firme de proiectare. „Trebuie să renunțăm odată pentru totdeauna la această idee păguboasă care în toate domeniile a cauzat mari dificultăți și rămâneri în urmă, că odată cu schimbarea puterii trebuie să renunțăm la ceea ce au făcut ceilalți. Ce s-a întâmplat în 2005 a semănat cu Revoluția Culturală Chineză. Așa a fost și la noi, toate proiectele pe care noi le-am desenat în patru ani de zile, și pe care le-am lucrat cu specialiștii nu au fost bune. Acum, colegii de la guvernare, pun din nou la punct un proiect pe infrastructură. Îi rog pe cei care peste mai mulți ani vor fi la guvernare, să meargă mai departe de unde vor rămâne aceste proiecte pentru ca România să aibă o șansă”, a afirmat deputatul de Vrancea, Miron Mitrea.
Prezent la întrunire, ministrul Transporturilor, Dan Åova a arătat că pe 15 aprilie 2014, după îndelungi amânări, va fi finalizat Masterplanul general de Transport la României. „Când am preluat oficial funcția, a doua zi am emis un ordin de comun acord cu toți cei implicați în realizarea acestui Masterplan. Astăzi avem un calendar aprobat și realizat de comun acord cu Comisia Europeană. Pe 15 aprilie vom avea o primă formă a acestui Masterplan”, a spus ministrul Dan Åova.