Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

VIDEO şi GALERIE FOTO: Importanţa absorbţiei fondurilor europene, subiectul central la Adunarea Generală a UNCJR


Absorbția fondurilor europene pentru dezvoltarea comunităților locale a fost principalul subiect al Adunării Generale a Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România organizate, ieri, în Sala „Constantin C. Stere” a Senatului României. Președintele UNCJR și al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a arătat că în urma propunerilor argumentate ale UNCJR, Guvernul României a acceptat includerea în acordul de parteneriat trimis la Bruxelles a unor mecanisme de finanțare tip multi-fond, ITI și CLLD. La ședința UNCJR au fost prezenți vicepremierul Liviu Dragnea – ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, vicepremierul Daniel Constantin – ministrul Agriculturii, Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene și Iulian Matache, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

    Președinții consiliilor județene din România au discutat, ieri, la București, despre absorbția cât mai rapidă a fondurilor europene puse la dispoziția țării noastre. Discuțiile au avut loc în cadrula Adunării Generale a UNCJR. Președintele UNCJR, Marian Oprișan, a mulțumit premierului Victor Ponta pentru că în acordul de parteneriat transmis la Bruxelles, a fost introdus un nou mecanism de finanțare, regional sau chiar județean, respectiv Instituția Teritorială Integrată (ITI). Marian Oprișan a afirmat că la ședința unde au participat și membri ai Guvernului Ponta, s-a discutat despre modul de funcționare a spitalelor județene, cum urmează să fie reabilitate în exercițiul financiar 2014-2020, despre Programul Național de Dezvoltare Rurală, care va finanța în continuare alimentări cu apă, infrastructură rutieră, ceea ce va duce la dezvoltarea satului românesc.
    Președintele UNCJR, Marian Oprișan a explicat că guvernele pedeliste au început peste patru mii de proiecte, de șantiere care trebuie finanțate acum și pentru care nu ajunge bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale. Ori, decât să ceară să fie luați bani de la Ministerul Dezvoltării, mai degrabă președintele României ar trebui ca, împreună cu prim ministrul Victor Ponta, să obțină fonduri suplimentare de la Uniunea Europeană pentru finanțarea acestor proiecte. „În aceste moment suntem preocupați de declanșarea în linie dreaptă a contractelor din Ordonanța 28 adică a Programului Național de Dezvoltare Locală, unde este nevoie de bani și unde, în mod greșit, președintele României afirmă că cele două mii de miliarde trebuie luate de la Ministerul Dezvoltării. În anii 2010-2011, bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale, condus de doamna Udrea, era mult mai mare. Trebuie să explicăm românilor că au fost pornite peste patru mii de șantiere, peste patru mii de proiecte care așteaptă finanțare. Finanțarea acestor patru mii de proiecte care țin de dezvoltarea infrastructurii locale, deci de calitatea vieții oamenilor însumează circa 20 mii de miliarde. Noi nu avem decât 10% din această sumă. Cred că domnul președinte Traian Băsescu, împreună cu domnul prim ministru al Guvernului României, Victor Ponta ar trebui să facă un demers sistematic, demers puternic în ceea ce privește relația cu Uniunea Europeană, să vedem unde mai găsim niște fonduri suplimentare pentru ca aceste proiecte să le ducem la bun sfârșit”, a afirmat președintele UNCJR, Marian Oprișan.
    Pe ordinea de zi a ședinței UNCJR s-au aflat aprobarea raportului de activitate al președintelui UNCJR pe anul 2013, aprobarea programului de activități pe anul 2014, aprobarea execuției bugetare și a bilanțului contabil ale UNCJR pe anul 2013, aprobarea bugetului UNCJR pe anul 2014, reluarea organizării stagiilor de pregătire a funcționarilor publici din aparatul de specialitate al consiliilor județene la biroul UNCJR Bruxelles.

         Propuneri de îmbunătățire a absorbției fondurilor europene

    Președintele UNCJR, Marian Oprișan, le-a mulțumit președinților de consilii județene pentru sprijinul acordat în acest an de când conduce Uniunea și pentru modul în care au colaborat în toată această perioadă. „UNCJR a încercat și cred că a și reușit să fie prezent peste tot unde a fost nevoie de o voce fermă, vocile noastre ale președinților de consilii județene, care să reprezinte interesele și viziunea autorităților publice locale”, a afirmat Marian Oprișan. Activitatea UNCJR nu a constat doar în procesul de consultare legislativă, cum este cazul modificărilor aduse HG 521/2005 privind procedura de consultare a structurilor asociative. Practic, în urma diligențelor UNCJR a fost mărită perioada în care autoritățile locale își pot exprima punctele de vedere pe marginea actelor normative care sunt în dezbatere publică.
    De asemenea, în urma propunerilor argumentate ale UNCJR, Guvernul României a acceptat includerea în acordul de parteneriat a unor mecanisme de finanțare tip multi-fond, ITI și CLLD. Aceste măsuri au fost prinse în documentul care urmează să fie supus aprobării la Bruxelles. „Aceste modificări sunt importante deoarece 2014 reprezintă un nou început în ceea ce privește exercițiul bugetar european. Etapa 2014-2020 reprezintă o provocare reală pe care noi, ca reprezentanți ai autorităților publice locale, trebuie să o tratăm cu seriozitate și profesionalism. Trebuie să transformăm conceptul de atragere a cât mai multor fonduri europene dintr-un „deziderat” într-o realitate. Noi, autoritățile publice locale, avem cea mai vastă experiență în acest domeniu, iar faptul că cei mai mulți bani au fost cheltuiți în cadrul Regio vorbește de la sine de profesionalismul structurilor noastre tehnice. Totuși cred că avem multe de făcut în acest domeniu și tocmai de acea cred că este nevoie de o cooperare mult mai strânsă între reprezentanții Guvernului României și autoritățile publice locale în acest domeniu pentru a concepe acele reglementări necesare implementării proiectelor europene fără acel subiectivism care poate duce la blocarea acestora”, a spus președintele UNCJR, Marian Oprișan.

       Dezvoltarea relațiilor internaționale ale UNCJR

    Președintele UNCJR a vorbit și despre relațiile internaționale derulate în ultimul an de zile. Cea mai importantă realizare este strânsa cooperare cu structurile asociative din Republica Moldova, mai ales în actualul context politic din Ucraina. Astfel, Uniunea Consiliilor Raionale din Moldova funcționează cu un birou în sediul UNCJR Bruxelles, iar la finele săptămânii trecute a fost organizată întâlnirea cu reprezentanții Asociației „Euroregiunii Siret-Prut-Nistru”, când s-a semnat și acordul de parteneriat între cele două asociații, o dovadă a susținerii de către UNCJR a parcursului european al Republicii Moldova.
    Nu în ultimul rând, UNCJR a obținut poziția de vicepreședinte al Confederației Europene a Puterilor Locale Intermediare, în cadrul celei de-a șasea Conferințe Politice care a avut loc la Ploiești în perioada 17-18 mai 2013.
„UNCJR a continuat să fie o instituție care a reprezentat interesele consiliilor județene în relațiile lor cu Guvernul României, dar mai mult de atât, a devenit o structură extrem de activă și în ceea ce privește dezvoltarea relațiilor internaționale, în special cele din spațiul instituțional european. O relație specială a fost construită și cu consiliile raionale ale fraților noștri de peste Prut, o relație care se subscrie și demersurilor Guvernului României de susținere a intereselor Republicii Moldova. Cred că toate aceste lucruri nu s-ar fi putut realiza, însă, fără sprijinul și colaborarea dumneavoastră și țin să vă mulțumesc pentru activitatea depusă în cadrul UNCJR și să vă asigur că, pe viitor, vom continua să ne batem pentru interesele și buna funcționare a administrației publice locale”, a afirmat președintele UNCJR, Marian Oprișan la întâlnirea cu președinții de consilii județene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?