Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Persoanele fizice NU MAI POT ANGAJA zilieri


Zilierii care sunt folosiți în activități ocazionale trebuie plătiți cu minim doi lei pentru fiecare oră lucrată. Cei care nu respectă acest lucru riscă amenzi de zece mii lei. Noutățile sunt prevăzute în legea 18 din 2014, care va intra în vigoare în această vară. Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea a întocmit deja un mic ghid cu informații despre modificările în legislația referitoare la zilieri astfel încât firmele sau persoanele fizice autorizate care recurg la serviciile acestora să respecte toate prevederile legale. Cea mai mare amendă pentru o firmă care folosește zilieri ajunge la 20 mii lei pentru „nerespectarea prevederilor referitoare la reținerea și virarea la bugetul statului a impozitului de 16%”.

    Firmele care angajează zilieri pentru lucrările ocazionale pot fi amendate cu 10 mii lei dacă nu îi plătesc cu minim doi lei pentru fiecare oră de lucru. Modificările din legislația referitoare la activitățile desfășurate de zilieri vor intra în vigoare din luna iunie, în termenul de 90 zile de la data publicări în Monitorul Oficial a legii 18 din 2014. Finanțiștii au întocmit deja un scurt ghid pentru firmele care beneficiază de serviciile zilierilor astfel încât aceștia să știe regulile pe care trebuie să le respecte.
    Prin modificările legii se arată că persoanele fizice nu mai pot angaja zilieri. Aceștia pot fi angajați doar de o persoană juridică, o persoană fizică autorizată, întreprinderea individuală, întreprinderea familială. În cazul instituțiilor publice, acestea nu pot angaja zilieri cu „excepția serviciilor de gospodărire comunală gestionate direct de consiliile locale, cum ar fi: sere, spații verzi și grădini zoologice”. 
    O noutate este că zilierii pot lucra chiar și fără existența unui contract de muuncă. „O persoană poate desfășura activități ca zilier numai dacă a împlinit vârsta de cel puțin 16 ani. Prin excepție, minorii cu vârsta cuprinsă între 15 și 16 ani pot desfășura activitate ca zilieri numai cu acordul părinților sau al reprezentanților legali. Lucrătorii minori, respectiv minorii în vârstă de cel puțin 15 ani și de cel mult 18 ani desfășoară, ca zilieri, numai activități potrivite cu dezvoltarea lor fizică și cu aptitudinile de care dau dovadă, dacă astfel nu le sunt încălcate dreptul la dezvoltare fizică, mentală, spirituală, morală și socială, dreptul la educație, și nu le este periclitată starea de sănătate”, arată reprezentanții Administrației județene a Finanțelor Publice Vrancea.
    Cele mai multe modificări sunt la obligațiile din domeniul securității și sănătății în muncă. Astfel, beneficiarii trebuie să asigure securitatea și sănătatea în muncă a zilierilor, să îi instruiască înainte de începerea activității și/sau la schimbarea locului de muncă, cu privire la pericolele la care poate fi expus și la măsurile de prevenire și protecție pe care trebuie să le respecte. La începutul activității, zilierii trebuie să își asume prin declarație pe proprie răspundere „că starea sănătății le permite desfășurarea activităților repartizate de beneficiar”. Alte obligații pentru beneficiari vizează oferirea de echipamente de muncă adecvate și „să asigure, în mod gratuit, echipamente individuale de protecție adecvate activității desfășurate de zilieri”. În cazul unui accident trebuie anunțat de urgență Inspectoratul Teritorial de Muncă. „În situația producerii unui eveniment care are ca urmare accidentarea /decesul zilierului, beneficiarul este obligat să asigure cheltuielile necesare îngrijirilor medicale/înmormântării din fonduri proprii, în cazul în care evenimentul s-a produs din vina beneficiarului”, arată AJFP.

        Obligațiile zilierilor

    În ceea ce privește banii, salariul unui zilier nu poate fi mai mic decât valoarea pe oră a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Zilierul este plătit la sfârșitul fiecărei zile de lucru sau la sfârșitul săptămânii, înainte de semnarea în Registru. Pentru acest an, cuantumul remunerației brute orare stabilite de părți nu poate fi mai mic de 2 lei/oră și nici mai mare de 10 lei/oră. De menționat că, „la stabilirea venitului net lunar reglementat de Legea 416/2001 privind venitul minim garantat se vor lua în calcul și veniturile obținute din activitățile cu caracter ocazional desfășurate de zilieri”.
    Obligații au și zilierii. Aceștia trebuie să își însușească și să respecte măsurile de prevenire și protecție stabilite de beneficiar, să utilizeze corect echipamentele de muncă puse la dispoziție și, după utilizare, să îl înapoieze sau să îl pună la locul destinat pentru păstrare. De asemenea, zilierii nu trebuie să procedeze la scoaterea din funcțiune, la modificarea, schimbarea sau înlăturarea arbitrară a dispozitivelor de securitate proprii ale echipamentelor de muncă și „să comunice imediat beneficiarului orice situație de muncă despre care au motive întemeiate să o considere un pericol pentru securitatea și sănătatea zilierilor”.
    Amenzile pentru firmele și PFA-uril care nu respectă legea zilierilor sunt usturătoare. Cele mai mari amenzi ajung la 20 mii lei pentru „nerespectarea prevederilor referitoare la reținerea și virarea la bugetul statului a impozitului de 16%”. Totodată, în acest caz, beneficiarul nu mai poate utiliza zilieri pe toată durata de existență. „Nerespectarea prevederilor referitoare la completarea și prezentarea la inspectoratele teritoriale de muncă a Registrului de evidență a zilierilor se sancționează cu amendă de 6.000 lei….Beneficiarul care folosește zilieri pentru desfășurarea de activități necalificate cu caracter ocazional fără respectarea dispozițiilor referitoare la durata prestării acestor activități se sancționează cu amendă de 6.000 lei”, precizează AJFP.

   Zilierii pot fi folosiți la următoarele activități :

a) agricultură, vânătoare și servicii anexe, cu excepția crescătorilor de animale în sistem semiliber, tradițional și transhumanță – diviziunea 01;
b) silvicultură, cu excepția exploatări forestiere – diviziunea 02;
c) pescuit și acvacultură – diviziunea 03;
d) colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase – clasa 3821 și 3811;
e) recuperarea materialelor – grupa 383;
f) comerț cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii – grupa 462;
g) activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor – grupa 823;
h) publicitate – grupa 731;
i) activități de interpretare artistică – spectacole – clasa 9001, activități suport pentru interpretarea artistică – spectacole – clasa 9002 și activități de gestionare a sălilor de spectacole – clasa 9004;
j) activități de cercetare-dezvoltare în științe sociale și umaniste – clasa 7220 (săpături arheologice);
k) activități desfășurate în sere, spații verzi, parcuri și grădini zoologice – cod 0141.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?