Justiția europeană a impus marți o revizuire a legislației europene cu privire la conservarea datelor persoanle utilizate în lupta împotriva crimei organizate și terorismului, considerată necesară dar disproporționată și prea intruzivă. Curtea de Justiție a UE a declarat directiva privind conservarea datelor „invalidă”, deoarece „comportă o ingerință de o amploare vastă și de o gravitate deosebită în drepturile fundamentale privind respectarea vieții private și protejarea datelor cu caracter personal, fără ca această ingerință să fie limitată la strictul necesar”.
Însă Curtea a considerat că această „conservare a datelor în vederea eventualei lor transmiteri către autoritățile naționale competente răspunde efectiv unui obictiv de interes general, și anume lupta împotriva criminalității grave și, astfel, în definitiv, securitatea publică”. „Statele nu mai pot să utilizeze această legislație în starea actuală, ceea ce le va ridica o problemă, deoarece ea le privează de un instrument în lupta împotriva crimei organizate și terorismului”, a declarat pentru AFP o sursă comunitară apropiată de dosar.
Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, lucrează la o reformare a acestei legislații, dar ea aștepta să afle decizia Curții europene pentru a-și orienta propunerile. Decizia Curții vizează trei probleme, și anume durata conservării datelor, considerată „disproporționată”, lipsa protecției față de riscurile unor abuzuri și absența unor măsuri pentru a „limita la strictul necesar” ingerința în viața privată a indivizilor.