Un grup de copii de grădiniță, ce fac parte din „Clubul puștilor salvatori”, coordonați de educatoarea Liliana Sandu, vicepreședinta Asociației Educatoarelor din România – Filiala Vrancea, au făcut, ieri, un „schimb de experiență” cu profesioniștii salvatori ai Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) și au văzut cu ochii lor cum arată pe dinăuntru ambulanțele pe care au fost învățați să le cheme atunci când este nevoie, sunând la 112. Vizita la SAJ a avut loc în cadrul proiectului „Școala victimelor și a salvatorilor”, derulat de Filiala de Cruce Roșie Vrancea și Filiala Vrancea a Asociației Educatoarelor din România, finanțat de Mol România, și care se va finaliza în luna mai. „Proiectul a avut mai multe secțiuni, prima constând în formarea a 100 de educatoare de a putea acorda primul ajutor. La rândul lor, educatoarele au pregătit părinții claselor lor și copiii, iar cei mai pricepuți dintre copii au fost selectați în «Clubul puștilor salvatori». Proiectul se va finaliza în luna mai cu un concurs combinat cu artă dramatică, în sensul că pe scheletul unor scenete interpretate de copii, cum ar fi de exemplu «Vizita» și unde se petrec niște accidente, ei vor demonstra cum știu să acorde primul ajutor”, a declarat Lidia Boc, voluntar al Filialei de Cruce Roșie Vrancea și coordonator al proiectului.
Echipați cu bonete și veste cu însemnele Crucii Roșii și purtând pe umăr gentuțe cu materiale primare de acordare a primului ajutor, „Puștii salvatori” au pășit cu mult curaj în curtea Serviciului de Ambulanță, unde au fost întâmpinați cu bomboane de medici, asistente și restul personalului. „Copiii trebuie să știe să dea măcar un telefon la 112 încă de mici. Noi i-am pregătit astfel încât să aibă tăria de caracter ca în cazul în care se întâmplă ceva, să se apropie de victimă și să știe cum să sune la 112. Este primul pas, și foarte important, pe care ei l-au învățat și pe care orice copil trebuie să știe să-l facă încă de la cele mai fragede vârste. Copiii aceștia sunt mici, dar cu ei putem deschide o nouă poartă de responsabilitate socială. Cu toții trebuie să știm că atunci când suntem într-o situație de urgență, când suntem puși în fața unei situații de criză trebuie să sunăm la 112, unde să spunem ce se întâmplă. Copiii știu că după apel vine ambulanța și astăzi am venit să vadă cu ochii lor cum arată ambulanța pe care ei pot s-o cheme, cine vine cu ea, ce echipament are”, a spus educatoarea Liliana Sandu.
Plini de curiozitate, „Puștii salvatori”, însoțiți de medicii și asistentele SAJ, au urcat în ambulanțe, unde li s-a explicat pe înțelesul lor ce aparatură există în ele, la ce folosește fiecare, ba chiar au și experimentat pe viu cum se aud bătăile inimii când își agață de degețel acel obiect legat de un monitor și care seamănă, după cum a zis unul dintre pici, cu… „un cârlig de rufe”. Ei au făcut și o mică demonstrație de acordare a primului ajutor, după ce o fetiță a acceptat să se întindă pe targă și să facă pe victima, dar numai după ce i s-a explicat cu blândețe că nu i se întâmplă nimic. De asemenea, copiii au arătat că știu foarte bine cum să intervină în caz de sufocare, aplicând manevra „Heimlich”.
La final, prichindeii au vizitat și clădirea în care funcționează SAJ-ul, l-au salutat pe directorul instituției căruia i-au înmânat, ca și tuturor celor ce fac parte din instituție, câte un carnet de membru al „Clubului puștilor salvatori”.