Alăptarea la sân are multiple avantaje. Medicii pediatri spun că dacă sunt alăptați, copiii se adaptează mult mai repede la mediul înconjurător, dar este și cel mai eficace mod de apropiere între mamă și copil. Mămicile, viitoarele mămici, ba chiar și tăticii care vor să afle mai multe despre alăptarea la sân, sunt invitați să participe la cea de-a doua ediție a proiectului „Școala mamei”, lansat de medicul pediatru Mariana Gruia. „Unul dintre subiectele foarte importante pe care l-am discutat cu părinții prezenți la «Școala mamei» este inițierea precoce a alăptării la sân, fapt extrem de important atât pentru adaptarea copilului la mediul înconjurător, cât și pentru succesul unei alăptări de durată. Contactul apropiat între copil și mama lui este esențial, căci mirosul ei, mirosul sânului, vocea și bătăile inimii sale sunt singurele lucruri cunoscute de el în acest mediu nou în care vine cu brutalitate. Èinerea nou-născutului în brațe nu este menită să îi aducă răsfăț, ci este absolut necesară pentru a-i asigura confortul emoțional de care are nevoie. Atunci când mama nu este disponibilă sau este foarte obosită, tatăl poate prelua această sarcina cu success”, explică pediatrul Mariana Gruia.
Pediatrul mai spune că alăptarea la sân îi asigură sugarului nevoile nutriționale și îi ajută sistemul imunitar, laptele matern având rol de protecție împotriva bolilor. „Alăptarea exclusivă a sugarului până la vârsta de 6 luni și continuarea ei după vârsta de 1 an este alegerea ideală, pentru că vine în întâmpinarea tuturor nevoilor copilului, atât nutriționale cât și emoționale. Laptele de mamă este alimentul ideal pentru nou-născut, pentru că asigură toate nevoile de creștere, îi asigură transfer de anticorpi și imunitate, o cantitate suficientă de fier și calciu, grăsimi, atât cât are nevoie, fără să îl predispună la obezitate, proteine specifice speciei umane, la care nu riscă alergie. În plus, o ajută pe mamă să se echilibreze mai bine după naștere, ajută uterul să revină la normal, ajută la scăderea în greutate și asigură protecție anticancer, atât pentru mamă cât și pentru copil„, mai spune pediatrul.
Alăptarea, de câte ori vrea bebelușul
Alăptarea sugarului la sân este recomandat să fie făcută cât mai repede după naștere și de câte ori dorește cel mic. În acest fel, spun pediatrii, secreația lactată a mamei va crește, în funcție de nevoile bebelușului. „Punerea copilului la sân se face cât mai precoce după naștere, iar alăptarea se face la cererea nou-născutului, adică cât de des dorește el și cât de mult dorește el. Acest lucru va face ca secreția lactată a mamei să fie adaptată nevoilor nou-născutului, astfel ca riscul ca mama să rămână fără lapte scade vertiginos. Pe măsură ce copilul va crește, stomacul lui va fi capabil să primească cantități mai mari de lapte și, deci, mesele se vor spația de la sine, însă, la început, un nou-născut poate suge și la interval de o oră. Cel mai important indicator pentru o alăptare de succes este curba ponderală a copilului. Nu exista lapte de mamă care să nu corespundă calitativ nevoilor copilului, ci doar lapte insuficient. Dacă sugarul crește bine, nu necesită suplimentare cu alte tipuri de lapte, chiar dacă este agitat sau nu doarme bine, ci trebuie căutată o altă cauză a acestor manifestări. În cazul unei lactații insuficiente, există metode eficiente de creștere a secreției lactate”, a adăugat pediatrul Mariana Gruia.
Astfel, părinții care vor să afle cât mai multe informații despre alăptare, sunt așteptați, sâmbătă, începând cu ora 10.00, la sediul Hyperclinicii Dent Excel din strada Constituției nr. 36. Medicul pediatru Mariana Gruia va discuta cu fiecare părinte în parte, căreia îi va explica ce înseamnă alăptarea. „Alăptarea exclusivă la sân trebuie să fie opțiunea mamei. Discutăm despre acest subiect cu fiecare mamă în parte, căci unele dintre ele se întorc la serviciu mai devreme de 6 luni, altele aleg să nu alăpteze. Important este ca ele să cunoască toate avantajele alăptării și să ia o decizie informată, care să se potrivească cel mai bine atât pentru copilul lor, cât și pentru ele”, a conchis pediatrul Gruia.
La acest curs sunt așteptați și tăticii, nu doar actualele și viitoarele mămici, care vor primi atestat de absolvire folositor prelungirii concediului paternal. Cei interesați să participe la acest curs, care este gratuit, se pot înscrie apelând numerele de telefon 0237.224.737, 0762.985.245, sau adresa de e-mail scoalamamei_focsani@yahoo.com.