Anul trecut, în laboratorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea au fost efectuate 4.064 determinări la 1.016 probe recoltate din sursele de apă din județ, din care 102 au ieșit necorespunzătoare. Pentru alimente au fost realizate 300 determinări pentru 146 de probe. În cadrul Laboratorului de Toxicologie au fost efectuate mii de determinări chimice și fizice pentru evaluarea riscului de expunere profesională în mai multe domenii industriale din județ, care au vizat pulberile textile, de celuloză, lemn, gaze sau vapori iritanți și diferiți solvenți organici. De asemenea, angajații laboratorului au analizat riscul de expunere profesională în 51 de unități economice, analizând 4.459 probe de microclimat și 2.623 probe de zgomot. În urma analizării probelor, au fost făcute recomandări de reducere a limitei concentrației noxelor, recomandări tehnico-organizatorice și medicale.
În cadrul Laboratorului de Microbiologie, care are în componență Laboratorul de Coproculturi, de Aerogene și de Virusologie, au fost efectuate peste 5 mii de analize pentru determinarea diferitelor boli infecțioase. Anul trecut, Laboratorul de Coproculturi a lucrat 563 probe, pentru care au fost efectuate 1.156 determinări. Probele proveneau din Secția de Boli Infecțioase și Secția de Pediatrie a Spitalului Județean, cabinete medicale, dar și de la spitale din județ. De asemenea, au fost efectuate și 102 examene coproparazitologice.
Laboratorul de Aerogene a lucrat 145 exudate nazofaringiene, din care 61 pentru controlul stării la purtător la intrarea în colectivitate și 74 pentru angine. Cele mai multe analize le-a efectuat Laboratorul de Virusologie. Au fost realizate 4.323 analize pentru diagnosticul hepatitelor virale A, B și C, dar și 3.467 analize pentru diagnosticul virusului HIV. Laboratorul de Serologie a lucrat 3.469 analize pentru depistarea sifilisului. Au fost lucrate, de asemenea, 368 teste pentru depistarea gradului de imunitate la difterie și tetanos, fiind identificate 29 de persoane neprotejate.
Totodată, în laboratorul de chimie sanitară și toxicologie se stabilesc diverși parametri fizico-chimici, cum ar fi potabilitatea și turbiditatea apei, valoarea nutritivă din alimente sau conținutul de azot ori sulf din aer. De exemplu, laboratorul de chimie sanitară a alimentului a efectuat aproximat 740 de determinări, iar cel de chimie sanitară a apei peste 9.100 de determinări. Laboratorul de toxicologie a efectuat peste 7.300 determinări pentru evaluarea riscului de expunere profesională.
Laborator acreditat RENAR
Medicul Cătălin Graur, șeful DSP, spune că laboratorul din cadrul instituției are un rol important, în sensul că derulează acțiuni de supraveghere a stării de sănătate, deservind toate compartimentele din cadrul instituției. Laboratorul este acreditat RENAR, care atestă calitatea analizelor efectuate, fiind printre primele laboratoare acreditate din țară. „Laboratorul nostru are o sferă de activitate specială și aici mă refer la supravegherea stării de sănătate, deservind toate compartimentele din cadrul DSP. Mă refer la supravegherea epidemiologică, factorii de mediu, controlul infecțiilor. Noi lucrăm probe chimice și microbiologice. Lucrăm probe pe programe naționale, în special supraveghere. Toate testele din spital sunt aduse la noi, cum ar fi infecții nozocomiale, digestive, respiratorii, probele preluate de la gravide pentru HIV și sifilis, probe de la bolnavii de TBC. De asemenea, facem determinări și pentru supravegherea bolilor epidemiologice, focalizăm focarele. Aici colaborăm și cu Institutul Cantacuzino și cu Centrul de Sănătate Publică Regional din Iași. Laboratorul face determinări și pe mediu, prin supravegherea apei potabile atât din rețelele publice cât și cele din surse proprii. Laboratorul este acreditat RENAR. Prima acreditare a fost obținută în 1998, fiind printre primele laboratoare acreditate din țară. Acreditarea RENAR se revizuiește o dată la 4 ani, ea confirmând calitatea analizelor efectuate. De asemenea, RENAR este supus unor organisme internaționale și buletinul emis de un laborator acreditat RENAR este valabil și în afara țării”, a spus șeful DSP, Cătălin Graur.
În cadrul Laboratorului de Diagnostic și Investigare în Sănătate Publică lucrează doi medici primari de medicină de laborator, un biolog, doi chimiști și 4 asistenți de laborator.