Cinci cutremure s-au produs sâmbătă în Vrancea. Cel mai puternic seism a avut o magnitudine de 5 grade pe scara Richter și s-a resimțit în rândul populației, inclusiv la București și alte orașe din țară, printre care Iași, Bacău, Buzău, Bârlad, Ploiești, Galați, Vaslui, Brăila, dar și peste Prut, la Chișinău. Cutremurul de 5 grade este cel mai puternic din 2014. Seismul a avut loc sâmbătă seara, la ora 21.18, la o adâncime de 134 kilometri. Orașele cele mai apropiate de epicentru au fost Covasna la 36 kilometri, Târgu Secuiesc la 50 kilometri, Râmnicu Sărat la 52 kilometri, Focșani la 56 kilometri și Vălenii de Munte la o distanță de 59 kilometri.
La scurt timp după producerea seismului de 5 grade, Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Național opentru Fizica Pământului (INFP), a explicat la un post de televiziune central că oamenii nu trebuie să se panicheze și că probabilitatea ca un seism de 7 grade să se producă prea curând este destul de mică. „Este un cutremur normal, nu este nicio problemă. Vrancea este periculoasă peste 7. De la 5 la 7 este o diferență de la cer la pământ. Sunt cutremure multe, vor fi și altele mai multe. Aceste cutremure mici se întâmplă pentru că este o descărcare. Este normal să se întâmple treburile astea. Cutremurul de 5 pe Vrancea este mic, chiar foarte mic. În Vrancea nu are nicio relevanță. Nu se pune problema unui cutremur catastrofal peste 7 în România, acum. Este un cutremur cu magnitudine relativ mică, pentru unul de mare adâncime. S-ar putea să mai fie un cutremur de 5 jumătate sau 6 sau 6 jumătate, dar nu 7. Cutremure mari peste 7 se întâmplă destul de rar în România. Vrancea când se rupe, se rupe”, a spus Marmureanu.
Tot sâmbătă, în Vrancea, s-au mai produs alte patru cutremure.
La ora 16.29 a fost înregistrat un cutremur de 3 grade. Seismul s-a produs la o adâncime de 125 kilometri și la o distanță de 45 kilometri de Plopeni, 47 de Săcele și Boldești Scaeni și 49 de Covasna.
La ora 14.36 s-a mai produs un cutremur tot de 3 grade pe scara Richter. Seismul a fost la o adâncime de 137 kilometri și la o distanță de 41 kilometri de Vălenii de Munte, 46 de Buzău, 48 de Mizil, 50 de Râmnicu Sărat și 51 de Covasna.
În aceeași zi, la ora 9.59, Vrancea s-a cutremurat din nou, seismul având o intensitate de 2,9 grade pe scara Richter. S-a produs la o adâncime de 111 kilometri și la o distanță de 30 kilometri de Focșani, 34 de Mărășești, 47 de Adjud și Râmnicu Sărat și 48 de Tecuci.
Primul cutremur din seria celor cinci contabilizate sâmbătă, s-a produs dimineață, la ora 3.55, și a avut o magnitudine de 4,3 grade pe scara Richter. Seismul s-a produs la o adâncime de 147 kilometri și la o distanță de 26 kilometri de Vălenii de Munte, 41 de Plopeni, 42 der Mizil și Bordești Scaeni și 47 de Băicoi.
Mircea Radulian, directorul Institutului de Fizica Pământului a spus și el că seria de cutremure din ultima vreme nu trebuie să ne îngrijoreze. „Vrancea este o zonă unică. Este caracteristic pentru zona Vrancea o activitate seismică aproape zilnică, în condițiile în care zonele de epicentru sunt foarte apropiate unele de alte. Fenomenele de aici, prin natura lor, sunt unice în lume. Activitatea seismică, așa cum o considerăm noi normală, înseamnă în medie, unul-două seisme de cu magnitudinea de peste 4, pe lună. În ultimii 3-4 ani, seismele de această valoarea au fost rare. Am putea spune că Vrancea recuperează. Cert este că aceste mișcări nu sunt anormale pentru Vrancea”, a spus Radulian într-un interviu acordat ziare.com.
Întrebat dacă este mai intensă activitatea seismică în Vrancea, Radulian a spus că se poate spune acest lucru, dar că nu este un fapt anormal pentru această zonă. Întrebat dacă oamenii trebuie să fie liniștiți, Radulian a spus „așa vreau să cred, că trebuie să stăm liniștiți. Cel puțin acum. Vedem cum evoluează lucrurile în următoarea perioadă”.
Un cutremur cu magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter s-a produs și miercuri seară, în Vrancea, fiind precedat de unul de 4,7 grade, în 23 ianuarie, în aceeași zonă.
La 6 octombrie 2013, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simțit și la București, dar și în nordul Bulgariei și în Republica Moldova. Anul trecut, în zona Vrancea s-au mai produs opt seisme cu magnitudinea de cel puțin 4 grade.