În urmă cu câteva săptămâni am aflat că la sucursala ING de la Zimbru a fost instalat un bancomat pentru EURO. Mie oricum îmi plăcea foarte mult sistemul celor de la ING, în sensul că nu trebuia să stai la coadă la vreo casierie ca să scoți ori să depui niște bani, ci mergeai civilizat la bancomat, băgai cardul, scoteai sau depuneai leii și-ți vedeai de treabă, inclusiv în afara programului de lucru al angajaților băncii, accesul la bancomate fiind permis până la ora 23.00, inclusiv în week-end. Frumos, civilizat, înăuntru, nu în ploaie, vânt sau zăpadă.
Chestiunea cu bancomatul în euro este pentru mine un semn că lucrurile evoluează în Focșani pentru că în anul 2014 mi se pare normal ca un cetățean, fie el român sau vreun străin ajuns pe meleagurile noastre, să aibă la dispoziție un ATM unde să-și bage cardul și unde să facă retrageri sau depuneri în moneda europeană. Doamna cu care am stat de vorbă ieri la ING mi-a zis că este singurul bancomat de acest fel din oraș, dar o persoană de toată încrederea mi-a spus că o astfel de mașinărie există și la UniCredit, ba chiar permite operațiuni cu mai multe valute. Oricum, cu cât mai multe cu atât mai bine.
Lângă bancomatul de Euro, cei de la ING au instalat și un ATM destinat persoanelor juridice, unde mi s-a explicat că pot fi introduse file CEC, bilete la ordin și pot fi efectuate astfel operațiuni bancare.
Pe de altă parte, o domnișoară drăguță de la BRD mi-a spus că banii trimiși din străinătate prin Western Union pot fi scoși și de la bancomatele băncii, doar că în lei. Ideea e că eviți coada de la ghișeu și tonele de hârtii scoase la imprimantă și care trebuie semnate, completate, etc. Poate veți aduce în discuție oficiile Western Union, unde lucrurile merg mai repede. Așa este, dar și acolo sunt multe hârtii, în plus, dacă te duci după ora 15.00, ți se spune că au dat banii la bancă. Åi tot la BRD am văzut cum o doamnă scana niște facturi la un aparat, apoi introducea bani, semn că făcea niște plăți. Din nou, este evitat statul la coadă la o casierie.
Revenind însă la ING, mi s-a spus că e mult mai convenabil ca cei care trimit bani din străinătate să-i depună direct în contul de valută deschis la o bancă, la 500 de euro, de exemplu, comisionul fiind undeva la 5-6 euro, mult mai puțin decât la serviciile de transfer internațional de bani.
În zilele noastre, poți plăti facturile pe internet, chiar de pe telefonul mobil, tehnologia vine să-i ajute, desigur, pe cei care vor să fie ajutați și care în loc să stea la ghișee și cu banii în batistă, preferă siguranța unui card și viteza unei tranzacții on-line.
Nu mă pricep la chestiunile astea economico-financiare și în continuare am emoții când plătesc cu cardul, dar îmi place evoluția și sunt un fan al tehnologiei care ne permite să scăpăm de statul la cozi, câștigând astfel timp pentru altceva mai plăcut.