Ediția: Miercuri 25 Decembrie 2024. Nr 6785 - Crăciun fericit!
Ediția: Miercuri 25 Decembrie 2024. Nr 6785 - Crăciun fericit!

Primăria vrea, dar nu ştie cum să-i scutească de plata impozitelor pe cei care şi-au izolat termic blocurile


 Dacă v-ați izolat termic apartamentul sau aveți de gând să faceți acest lucru ați putea beneficia de o facilitate din partea Primăriei Focșani, în ceea ce privește plata impozitului pe clădire, cu respectarea anumitor condiții. Conducerea primăriei ia în calcul aplicarea unor scutiri la plata impozitului, pentru a-i încuraja și recompensa pe cei care își anvelopează termic blocul. Propunerea este la nivel de discuție, urmând să fie analizate toate posibilitățile legale pentru a putea fi pusă în practică. Deocamdată nu se știe dacă de această facilitate se poate beneficia individual sau toți locatarii dintr-un bloc trebuie să reabiliteze imobilul. „Este un proiect foarte laborios, trebuie gândite lucrurile foarte bine. Apoi proiectul trebuie să stea pe site o lună, în dezbatere publică. În momentul de față sunt o serie de neclarități. Nimeni nu a putut să-mi spună dacă în momentul în care ai anvelopat un bloc și poți să beneficiezi de scutire la impozit, dintr-un întreg, care reprezintă izolația terasei, izolația subsolului, refacerea fațadei ș.a.m.d. , toți locatarii  trebuie să vină cu cotă parte la treaba asta, dacă nu, nu pot să dau  numai pentru o persoană. În momentul în care toți din bloc și-ar fi făcut această anvelopare, conform proiectului, și au un certificat energetic care îmi arată că este făcut conform proiectului și normelor, atunci ar putea beneficia. Nu știu dacă există posibilitatea, pentru o persoană individual, care și-a făcut, să aplicăm scutirea. Normal ar trebui să fie făcut tot blocul și dacă o persoană a făcut o porțiune și se regăsește complet în proiect, atunci aș putea să iau în considerare”, ne-a declarat primarul Decebal Bacinschi. Acesta aprecizat că și cei care și-au izolat deja apartamentele ar putea beneficia de scutire la impozit.
    O astfel de măsură nu a fost aplicată până acum la nivel local, în Focșani, o inițiativă similară fiind lansată și în urmă cu trei ani, însă ulterior s-a renunțat la ea. Șeful Serviciului de Impozite și Taxe Locale din cadrul Primăriei Focșani este de părere că necesitatea realizării auditului energetic, înainte de efectuarea lucrărilor de anvelopare și după acestea, ar constitui costuri însemnate pentru cei doritori de scutire la impozit. „O condiție impusă de lege în astfel de cazuri, care trebuie îndeplinită, este ca auditul energetic să fie efectuat înainte, pentru a se stabili în ce clasă energetică se încadrează blocul și la final, ca urmare a izolării termice, trebuie să se facă din nou auditul, de către o persoană autorizată, pentru a se stabili unde se încadrează acum blocul”, a spus Meluș Nazâru, șeful Serviciului de Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Focșani. Având în vedere că un certificat energetic costă circa 400 de lei, iar scutirea la impozit se poate face pentru cinci ani, ceea ce înseamnă circa 500 lei economisiți, cu două certificate energetice, la începutul lucrărilor de izolare termică și la final, calculul nu este tocmai avantajos. Propunerea este în analiza conducerii Primăriei Focșani pentru a fi sau nu pusă în practică.

        Reabilitare termică cu bani europeni pentru focșănenii cu venituri mici

Primăria Focșani va implementa un proiect pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuințe, cu finanțare europeană. Municipalitatea a aplicat pentru programul „Sprijinirea investițiilor în eficiența energetică a blocurilor de locuințe”, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional, Axa prioritară 1. Programul se adresează municipiilor reședință de județ din țară, iar alocările vin la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare. Pentru Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, din care face parte și județul Vrancea, suma alocată este de 22,8 milioane euro, bani de care poate beneficia și municipiul Focșani.
Proiectul european prevede că 60% din valoarea lucrărilor este asigurată prin contribuția Fondului European și a Guvernului, iar restul de 40% trebuie să fie alocat de autoritatea locală și asociația de proprietari, potrivit mai multor trepte de finanțare. Astfel, 30% este contribuția Primăriei și 10% a asociației de proprietari în condițiile în care 50% dintre familiile din scară au un venit lunar pe membru de familie sub 150 euro; 20% este contribuția Primăriei și 20% a cetățenilor, dacă jumătate din locatarii dintr-o scară au un venit net lunar pe membru de familie de sub 350 de euro; 10% contribuția Primăriei și 30% a asociației de proprietari dacă jumătate dintre aceștia au venituri lunare pe membru de familie sub 500 de euro.
Primăria acoperă toate costurile pentru proiectare, autorizări și cheltuieli suplimentare, municipalitatea realizând deja studiul de fezabilitate pentru acest proiect. Anveloparea presupune izolarea termică a acoperișului, izolarea pereților exteriori, izolarea subsolurilor, refacerea istalațiilor de încălzire de la subsol, schimbarea tâmplăriei cu termopan, închiderea balcoanelor sau a logiilor cu tâmplărie. Aceste lucrări de reabilitare termică a blocurilor de locuințe sunt o completare a proiectului european de reabilitare a sistemului de termoficare urbană a ENET, pentru a se asigura o eficiență ridicată sistemului centralizat. Anvelopate, blocurile se vor încadra estetic în zonă, după ce vor fi refăcute spațiile verzi și străzile din Sud, din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?