Președintele Judecătoriei Panciu, judecătorul Florin Stoica a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate (ANI). În același caz, ANI consideră că judecătorul Florin Stoica ar fi posibil să fi săvârșit și infracțiunea de fals în declarații. „Stoica Mihai Florin s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, simultan cu funcția de judecător în cadrul Judecătoriei Panciu, Jud. Vrancea, a deținut și funcția de Președinte al Secției de Fotbal Club Panciu, instituție publică cu personalitate juridică, aflată în subordinea Consiliului Local al Orașului Panciu (în perioada 17 februarie 2004 – 31 martie 2011), și calitatea de acționar al S.C. Sportul Vrancea S.A. (11 august 2008 – 02 decembrie 2010)”, se arată în comunicatul ANI. În același document se mai arată că judecătorul Florin Stoica a încălcat dispozițiile art. 101 din Legea nr.161/2003, potrivit cărora „funcția de judecător […] este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată […]”, art. 102, lit. b) din Legea nr.161/2003, potrivit cărora „Magistraților le este interzis […] să aibă calitatea de asociat […] la […] societăți comerciale […]”, dispozițiile art. 5, alin. (1) din Legea nr.303/2004, potrivit cărora „Funcțiile de judecător […] sunt incompatibile cu orice alte funcții publice sau private […]” și art. 8, alin. (1), lit. c) din Legea nr.303/2004, potrivit cărora „Judecătorilor și procurorilor le este interzis […] să aibă calitatea de asociat […] la […] societăți comerciale […]”.
ANI mai susține că, întrucât Stoica Mihai Florin nu a menționat în declarațiile de interese calitatea deținută în cadrul societății comerciale, au rezultat indicii privind săvârșirea de către acesta a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 326 din Noul Cod Penal al României, conform căruia „declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute la art. 175, în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește pentru producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”. Agenția Națională de Integritate a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați, în vederea efectuării de cercetări cu privire la posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 326 din Noul Cod Penal al României.
„Creșterea unor copii educați prin sport nu reprezintă o încălcare a legii”
Contactat de reporterii noștri, președintele Judecătoriei Panciu, judecătorul Florin Stoica susține că nu s-a aflat nici un moment în incompatibilitate deoarece a deținut funcția de președinte onorific al Secției de Fotbal Club Panciu, poziție din care nu a obținut nici un fel de venit. „Nu m-am aflat nici un moment în incompatibilitate deoarece am deținut funcția de președinte onorific al Secției de Fotbal Club Panciu și nu am obținut nici un fel de venit. Am acceptat această funcție numai din dorința de a promova tinerele talente sportive locale, iar Secția de Fotbal Club Panciu nu a înregistrat niciodată profit. În ceea ce privește societatea Sportul Vrancea SA la care am avut calitatea de acționar, a fost înființată tot cu scopul de a promova tinerii să facă sport. Obiectivul acestei societăți a fost acela de a face educație prin sport, iar societatea nu a avut niciodată venituri și nici profit”, susține președintele Judecătoriei Panciu.
Judecătorul Florin Stoica spune că în cazul său nu poate fi vorba de o posibilă infracțiune de fals în declarații, deoarece a educa prin sport tinerii nu reprezintă o încălcare a legii. „În acest context consider că nu am încălcat regimul juridic al incompatibilităților așa cum susține ANI și nu poate fi vorba de o posibilă infracțiune de fals în declarații, deoarece nu este vorba de o interpretare a legii în sensul scopului legii penale care ocrotește anumite valori, care să evite anumite fraude la lege prin realizarea unor venituri în mod ilicit. Esența legii este tocmai aceea de a evita realizarea în mod fraudulos a unor venituri nedeclarate, neimpozabile. În nici un caz promovarea unor valori și creștereaunor copii educați prin sport într-un climat sănătos alături de preocuparea constantă ca aceștia să meargă la scoală să urmeze o formă de învățământ, să se formeze ca oameni pentru societate, nu reprezintă o încălcare a legii”, a afirmat judecătorul Florin Stoica.
„La nivelul eșalonului trei fotbalistic nu se realizează venituri și profit”
Acesta a explicat și de ce a fost înființată societatea Sportul Vrancea și de ce a devenit acționar la această societate. „Prin crearea acestei societăți sportive, sponsorul de la acea dată a urmărit justificarea unor fonduri care ieșeau din societatea mamă, banii mergând în contul asociației sportive prin societatea nou creată Sportul Vrancea. Faptul că am avut calitatea de acționar, deși banii în totalitate au fost investiți de altcineva, s-a vrut o recunoaștere a muncii pe care am depus-o la echipă și a eforturilor chiar și de ordin financiar. Cunoscut fiind faptul că la nivelul eșalonului trei fotbalistic nu se realizează venituri și profit, consider că aportul meu la această societate nu poate fi interpretat ca un fals în declarații câtă vreme scopul urmărit nu a fost unul de ordin pecuniar, ci pur și simplu ca o activitate în folosul comunității. Am depus în acest sens la ANI toate actele doveditoare care susțin acest punct de vedere. Sunt gata să mă prezint la Parchet pentru detalii și am convingerea că soluția în cazul în care va fi sesizat Parchetul va fi una legală și corectă”, a încheiat președintele Judecătoriei Panciu, judecătorul Florin Stoica.