Dosarul „haiducilor” din Nereju a rămas în pronunțate, magistrații urmând să dea o soluție în această cauză pe 31 martie. La termenul de ieri au fost puse concluzii în acest dosar, în care Gheorghe P., de 35 de ani, este acuzat de tentativă la omor deosebit de grav, ultraj contra bunelor moravuri, amenințare și încăierare, la fel ca și fratele său, Petrache P., de 38 de ani. Paul Oliviu V., de 26 de ani, răspunde pentru ultraj contra bunelor moravuri, trei fapte de lovire și încăierare. Gheorghe E., de 21 de ani, este acuzat de tentativă la omor calificat, ultraj contra bunelor moravuri și încăierare.
De cealaltă parte, în acest dosar sunt inculpați și Maricel C., de 21 de ani, și Viorel C., de 28 de ani, tot din Nereju, acuzați de ultraj contra bunelor moravuri, încăierare și distrugere, precum și George C., de 22 de ani, și Cristinel Adrian C., de 20 de ani, acuzați de ultraj contra bunelor moravuri și încăierare. Faptele datează din 9 ianuarie 2013, când între inculpați a izbucnit un conflict. Scandalul a continuat și după ce victimele au ajuns la dispensarul din localitate.
Inculpați eliberați din arest
Împotriva a trei dintre inculpații implicați în scandalul cu furci și topoare, produs în ianuarie 2013 la Nereju, magistrații vrânceni au luat noi măsuri preventive, în timp ce unul a rămas în arest. Secția Penală a Tribunalului Vrancea a dispus, în februarie, menținerea arestării preventive a inculpatului Gheorghe Romică P. , instanța respingând, ca nefondată, cererea acestuia de înlocuire a măsurii arestării preventive.
În schimb, magistrații au admis cererea inculpatului Petrache P., fratele lui Gheorghe P., înlocuind măsura arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu. „În baza art. 242 C.p.p, dispune înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpatului Poroșnicu Petrache cu măsura arestului la domiciliu, constând în obligația inculpatului de a nu părăsi locuința sa din Focșani, județul Vrancea, fără permisiunea instanței. Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul Poroșnicu Petrache trebuie să respecte următoarele obligații: să se prezinte în fața instanței de judecată ori de câte ori este chemat; să nu comunice cu membrii familiei Coforea Ion ori cu ceilalți inculpați. Atrage atenția inculpatului că în cazul în care cu rea-credință încalcă obligațiile stabilite de instanță, măsura arestului la domiciliu va fi înlocuită cu măsura arestării preventive”, se arată în soluția instanței. Poliția municipiului Focșani a fost stabilită drept organ de supraveghere.
În ceea ce-i privește pe alți doi inculpați în acest dosar, Gheorghe E., care se afla în arest preventiv, și Paul Ovidiu V., aflat în măsura obligării de a nu părăsi localitatea, magistrații au dispus înlocuirea acestor măsuri cu o nouă măsură preventivă, respectiv controlul judiciar. Acest lucru presupune faptul că aceștia sunt obligați să se prezinte la instanța de judecată ori de câte ori sunt chemați, să nu depășească limitele comunei Nereju fără încuviințarea instanței de judecată, să informeze instanța cu privire la schimbarea locuinței, să se prezinte la Postul de poliție din comuna Nereju, conform programului de supraveghere stabilit de către organul de poliție, ori de câte ori sunt chemați, să nu ia legătura cu partea vătămată și să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.
De asemenea, instanța a atras atenția celor doi că dacă vor încălca aceste obligații se va dispune înlocuirea măsurii controlului judiciar cu o măsură preventivă mai severă. Pentru cei doi a fost stabilit drept organ de supraveghere Postul de poliție al comunei Nereju. „Dispune punerea în libertate a inculpaților Poroșnicu Petrache și Enache Gheorghe de sub puterea mandatelor de arestare cu nr. 4/U/11 februarie 2013 și cu nr. 2/U/11 februarie 2013, emise de către Curtea de Apel Galați, dacă nu sunt arestați în altă cauză”, se mai arată în soluția instanței.