Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

370 mii euro pentru identificarea plantelor şi animalelor din Parcul Natural Putna


Parcul Natural Putna Vrancea este pregătit pentru vizitele turiștilor care vor să admire speciile de faună și floră sălbatică. Printr-un proiect european de aproape 370 mii euro au fost identificate și înregistrate toate speciile de floră și faună din Parcul Natural Putna Vrancea, adică pe raza comunelor Tulnici, Păulești și Nistorești. Informații despre frumusețile munților Vrancei pot fi aflate de pe site-ul realizat în cadrul proiectului – www.putnavrancea.ro.

    Toate speciile de floră și faună din Parcul Natural Putna Vrancea au fost identificate și înregistrate printr-un proiect finanțat din fonduri europene. Proiectul a demarat în luna octombrie 2010 și s-a încheiat în luna martie în 2013, pe raza comunelor Tulnici, Păulești și Nistorești. Proiectul „Parcul Natural Putna -Vrancea – arie protejată cheie pentru conservarea naturii în zona Carpaților de Curbură”, are o valoare de aproximativ 370 mii euro și este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, POS Mediu 2007-2013, axa Prioritară 4. În cadrul proiectului a fost realizată o strategie de vizitare a zonei protejate care a fost prezentată administratorilor și proprietarilor de pensiuni din zona parcului, autorităților locale și județene. De asemenea a fost instruit personalul administrației parcului privind aprofundarea cunoștințelor pentru o monitorizare și conservare a speciilor de faună și floră sălbatică, dar și a habitatelor. Îmbunătățirea măsurilor de management a ariei protejate a constat în actualizarea informațiilor referitoare la speciile și habitatele de interes comunitar și național, corelarea lor cu bazele de date naționale. Pe toată durata proiectului au fost organizate campanii de informare privind importanța și beneficiile arealului ca sit Natura 2000. „În vederea dezvoltării turismului local au fost organizate două seminarii cu administratorii și proprietarii de pensiuni din zona Parcului, autoritățile locale și județene în care au fost prezentate direcțiile de urmat și strategia de vizitare a Parcului Natural Putna Vrancea, realizată de Administrația Parcului. Vrem ca turismul să fie dezvoltat pe baze ecologice, de aceea avem și parteneriatele cu instituțiile locale și județene, dar și cu proprietarii de pensiuni și cetățenii din această arie”, a spus directorul Parcului, Ion Militaru.
    Parcul Natural Putna – Vrancea a fost înființat din dorința de a se conserva, în coexistență cu populația locală, speciile de floră și faună sălbatică, habitatele naturale și peisajul caracteristic. Parcul are o suprafață de 38.204 hectare și a fost înființat în 2004. A fost declarat ca Sit de Importanță Comunitară în 2007. Printre categoriile de arii protejate din parc se numără Groapa cu Pini, Strâmtura – Coza, Muntele Goru, Cascada Putnei, Tișița, Pădurea Lepșa-Zboina.
    Turiștii pot afla informații despre flora și fauna din Parcul Natural Putna pe site-ul realizat prin acest proiect – www.putnavrancea.ro. De aici pot vedea că flora Parcului Natural Putna-Vrancea este alcătuită din circa 650 de specii de plante superioare, mai importante fiind speciile „papucul doamnei (Cypripedium calceolus), jneapănul (Pinus mugo), arborele de tisă (Taxus baccata), bulbucul de munte (Trollius europaeus), floarea de colț (Leontopodium alpinum)”. În ceea ce privește vertebratele, au fost identificate 184 specii. „Nu mai puțin de 10 specii de vertebrate, altele decât păsările, sunt sub protecție strictă. Din cele circa 110 specii de păsări menționate în acest areal, 75 sunt strict protejate”, arată specialiștii Parcului.
    Pe lista speciilor de mamifer se află cerbul (Cervus elaphus), mistrețul (Sus scrofa), jderul de copac (Martes martes), vulpea (Vulpes vulpes), bursucul (Meles meles), pisica sălbatică (Felis silvestris), iepurele comun (Lepus europaeus), capra neagră (Rupicapra rupicapra). „Carnivorele mari (ursul, lupul, râsul) și vidra sunt cele mai importante specii faunistice, atât prin faptul că sunt prioritare pentru desemnarea de arii de protecție conform Directivei Habitate, cât și prin faptul că sunt populații nucleu foarte importante la nivel european. Conservarea acestor trei specii de carnivore mari se realizează conform planului de management local, realizat în cadrul proiectului LIFE02NAT/RO/8576 și pe existența unei rețele ecologice locale pentru protecția carnivorelor mari din județul Vrancea”, precizează specialiștii Parcului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?