Senatorul Dumitrescu despre Canalul Siret Bărăgan: Judeţul Vrancea poate deveni un jucător mult mai important în domeniul agricol

1
961


Vicepreședintele Senatului, senatorul PSD de Vrancea Cristian Dumitrescu, subliniază importanța și beneficiile extinderii sistemului de irigații în localitățile din bazinul Siretului, odată cu înființarea Regiei Autonome „Administrația Canalului Siret-Bărăgan”. Proiectul de redemarare a lucrărilor canalului Siret-Bărăgan este o prioritate pentru senator încă din campania electorală din anul 2012. „Consider acest proiect un prim pas spre modernizare. Dezvoltarea infrastructurii și investițiile în agricultură reprezintă un punct de plecare important în redresarea agricolă și economică a județului Vrancea. Prin finalizarea acestui proiect, județul Vrancea poate deveni un jucător mult mai important în domeniul agricol, creându-se șansa unei creșteri substanțiale a productivității per ha, eliminarea importurilor și chiar creșterea exporturilor din acest domeniu”, a declarat senatorul Cristian Dumitrescu.
    Vicepreședintele Senatului a subliniat, încă o dată, importanța viticulturii în economia județul și a reiterat oportunitățile ce se vor crea odată cu finalizarea acestui plan de modernizare și finalizare a canalului. „Vrancea este recunoscută, atât pe plan intern cât și pe plan extern, pentru calitatea vinurilor și pentru podgoriile renumite de la Panciu sau Cotești, zone viticole care se pot alimenta din Canalul Magistral Siret-Bărăgan. În pofida unei tradiții solide în domeniul viticol și a unor condiții naturale prielnice, producția de vii pe rod s-a diminuat substanțial în ultimii 10 ani, iar fructificarea acestui plan de finalizare al canalului nu poate decât să conducă la creșterea subsanțială a productivității viticole”, a subliniat senatorul Cristian Dumitrescu.
    Senatul a aprobat proiectul de lege prin care este înființată Regia Autonomă „Administrația Canalului Siret-Bărăgan”. Potrivit raportului de admitere întocmit de Comisiile pentru agricultură și administrație publică din Senat, respectiva Regie Autonomă va fi constituită ca o persoană juridică de drept public, aflată sub autoritatea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine prin transferul din patrimoniul Administrației Naționale „Apele Române” a tuturor bunurilor aferente obiectivului de investiții „Canalul Siret-Bărăgan”, bunuri imobile proprietatea publică a statului. Regia Autonomă „Administrația Canalului Siret-Bărăgan” va desfășura activități de interes public național. Principalul obiect de activitate al Regiei Autonome îl va constitui administrarea, realizarea, extinderea și exploatarea bunurilor de natura proprietății publice sau private a statului ce fac parte din infrastructura Canalului magistral Siret – Bărăgan.
    Regia Autonomă va trebui să realizeze documentația necesară elaborării proiectului și realizării canalului, să achiziționeze serviciile de consultanță, utilajele, echipamentele și va asigura, ulterior, exploatarea și întreținerea acestuia.
    Reluarea investițiilor la acest proiect important a fost posibilă ca urmare a multitudinii de demersuri făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Lucrările pentru construcția Canalului Siret – Bărăgan au început înainte de 1989, valoarea proiectului fiind estimată la aproximativ 4,3 miliarde dolari. Canalul Siret – Bărăgan face parte dintr-un proiect mai amplu care include și amenajările hidrotehnice de la râul Siret.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here