Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

„Radar“ pentru a depista furturile din păduri


Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Doina Pană, a declarat, sâmbătă, la o dezbatere privind Codul silvic, că intenționează să apeleze la o soluție tehnică prin care să combată tăierile ilegale din păduri, „ceva în sensul” radarului Poliției. „Va apărea o Hotărâre de Guvern în sensul acesta, dar vă previn că, indiferent dacă vă place sau nu, am să o scot. Åži oricine are bune intenții va fi de acord cu ea. Pe termen mediu, asta intenționez: să scadă drastic furtul din păduri. Din statisticile pe care le am, nu se fură fără acte decât sub 5 la sută. Restul se fură cu acte și aici vor fi măsurile care să reglementeze acest lucru. Vreau să privim pădurea nu doar ca o sursă economică foarte importantă, ci ca pe o valoare inestimabilă care trebuie îngrijită, prețuită, apărată și dezvoltată. Contați pe mine”, a spus Doina Pană.
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură a făcut referiri și la „o soluție tehnică” pe care o pregătește pentru stoparea tăierilor ilegale de lemn. „Legat de proiectele mele, s-ar putea ca până la sfârșit (al mandatului – n.r.) să nu mă iubiți foarte tare. Nu e suficient să declarăm că există tăieri ilegale și să ne doară sufletul, trebuie să facem ceva. Ideea pe care eu vreau să merg nu are legătură cu factorul uman. Oricâți jandarmi și polițiști ai trimite, bașca că nu îi ai, aceste tăieri ilegale se pot întâmpla. Eu mă gândesc la ceva tehnic, dar nu vreau să vă dau acum amănunte fiindcă vreau să discut mai întâi cu premierul. Vedeți, înainte, când nu era radarul, puteai mitui polițistul, dar de când e nu mai poți pentru că rămâne înregistrat. Ceva în sensul acesta vreau”, a spus Doina Pană. Întrebată în ce constă soluția tehnică, ea a spus: „Va fi ceva care să-i împiedice pe polițiști, jandarmi să nu vadă. Nu-mi cereți detalii suplimentare deocamdată”.
Doina Pană a mai afirmat că Romsilva va avea și un rol suplimentar în viitor, având în plan să regândească „tot sistemul”. „Legat de Romsilva, eu cred că va trebui să aibă un rol suplimentar. Cred că e suficient să vă spun că circa 500.000 de hectare din fondul forestier nu sunt incluse în ocoale silvice, sunt mici proprietăți ale oamenilor care trebuie ajutați de cineva. Rolul Romsilva eu îl văd, în continuare, important. În ce privește angajații, eu am de gând să regândesc tot sistemul. Åži la Apele Române, și la Romsilva și la Inspectoratele de Regim Silvic și de Vânătoare. La aceste foste ITRSV-uri am avea nevoie de foarte mult personal suplimentar, dar asta înseamnă impact la buget și atunci mi-a venit ideea să aloc niște bani pentru o chestie tehnică. Să nu mai angajez oameni care să fie și subiectivi în momentul în care să fie controlat ceva”, a adăugat Pană.
Întrebată de presă, pe de altă parte, care este poziția sa legată de interzicerea construcției de microhidrocentrale pe râurile de munte, ministrul Doina Pană a răspuns că trebuie să existe un echilibru între prețul pe kilowat și afectarea ecosistemului. „Nu vreau să se creadă că am ceva împotriva microhidrocentralelor, Doamne ferește. Chiar dacă noi vrem energie verde cât de multă și ne-am asumat niște cote, ca să produci această energie verde trebuie să judeci și unde ajungi cu prețul pe kilowat, nu numai la nivelul populației – deși de asta ne pasă – ci la nivelul producătorilor energofagi la care să nu le dai în cap. În al doilea rând, trebuie să judeci în ce măsură e afectat ecosistemul. Trebuie să existe un echilibru. E ca pe sârmă: pe de-o parte vrem să avem energie cât mai puțin poluantă, iar pe de altă parte trebuie să avem grijă de ecosistem și de efectele de care vă spuneam”, a spus ea.
Ministrul a adăugat că intenția sa este aceea de a promova construcția de amenajări hidrotehnice mari. „Eu, din ce concluzii am, merg pe ideea unor amenajări hidrotehnice mari care să însemne nu numai regularizări de râuri, nu numai preîntâmpinări de inundații, ci inclusiv să existe un transfer între anii bogați în precipitații și anii săraci în precipitații, să putem ajuta la irigații. Asta numai prin niște amenajamente complexe se poate întâmpla. O să am o strategie în acest sens care va ține cont de toți factorii interesați”, a mai spus Doina Pană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?